Ga naar de inhoud
Home » Tips voor een kleine badkamer

Tips voor een kleine badkamer

kleine badkamers

Kleine ruimtes in huis vind ik persoonlijk alleen maar prettig. Je hoeft minder schoon te maken, je hebt minder spullen, alles is overzichtelijker, mits je alles efficiënt indeelt uiteraard. Wij woonden lange tijd met zijn viertjes op een kleine 50 m2. Door schade en schande wordt men wijs, zullen we maar zeggen. We hebben geleerd om te ‘ontspullen’ en alles optimaal in te delen. Toch is er altijd één struikelblok: de badkamer! Sowieso is één badkamer met drie pubers geen feestje, kan ik je verklappen, daarnaast was onze nieuwe badkamer na de verhuizing nóg kleiner! We hebben het op weten te lossen en ik geef je hieronder mijn persoonlijke tips voor een kleine badkamer.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Ok, deze tip kennen we allemaal: met spiegels, of nog beter een spiegelwand, oogt je ruimte groter. Maar denk er ook eens aan dat er aan die spiegels/spiegelwand ook gewoon dingen kunnen hangen, het hoeft er niet per se naast of boven maar erop. Scheelt heel wat ruimte in je badkamer. Denk aan lampen, planken, haken. Je kettingen en armbanden aan een haak op een spiegelwand hangen ziet er bijvoorbeeld hartstikke feestelijk uit, met de reflectie erbij.

Ga met je spiegel hetzelfde om als je met een normale muur zou doen. Het klinkt wellicht best logisch maar het heeft mij jaren geduurd voordat die knop in mijn hoofd omging. En altijd leuk en praktisch in een badkamer, zorg voor goede verlichting rondom je spiegel!

Opbergruimte

In kleine ruimtes heb je nou eenmaal veel opbergruimte nodig. Dit zag je ook al in onze tips voor een kleine woning. Je wilt geen chaos op de vloer, alles moet een plekje hebben, dan komt het goed! Er is geen beter moment om voor opbergruimte in je nieuwe badkamer te zorgen dan wanneer je net verhuist. Je kunt dan namelijk alles zelf nog indelen, of in laten delen mocht je ervoor kiezen om een complete badkamer aan te schaffen. Werk sowieso zoveel mogelijk in de hoogte. Gebruik dus lange meubels én bij voorkeur ook smalle meubels om ruimte te besparen. Op die manier benut je elke hoek van je badkamer. Gebruik een meubel onder je wasbak. Kies een wat lager wasbak meubel zodat je er bepaalde producten op kunt leggen. Kijk ook eens naar een zwevend wasbak meubel, dat zorgt voor een net wat ruimtelijker geheel.

Verstoppertje

Wat ik persoonlijk fijn vind in een badkamer, is dat je spullen niet zichtbaar zijn. Ik kies daarom het liefst voor kasten met deuren of lades. Denk verder aan handdoeken, schone handdoeken, gebruikte handdoeken, zorg dat alles in plek heeft. Wij hebben bijvoorbeeld haken voor de handdoeken die we gebruiken, schone handdoeken liggen per maat (klein/groot/gastendoeken/badmatten) in een kast met deuren en daarbij heb ik nog twee grote manden in de badkamer staan. De ene is voor de was en de andere is voor de schone was die ik nog moet opruimen. Ik heb ook een mand met een deksel voor nieuwe toiletrollen. Mandjes zien er nou eenmaal gezellig uit (tip: hang kleine manden aan de muur) en zo heeft alles een plekje.

Kleuren in je badkamer

Laat je inspireren door andere badkamers. Zelf vind ik Pinterest ideaal om inspiratie op te doen voor alles wat design en inrichting is. Kijk ook eens naar mijn eigen Pinterest badkamerbord, als je van warme en vooral kleurrijke badkamers houdt. Ik houd deze al jaren bij met al mijn droombadkamers. Nog een extra tip: kijk naar badkamers in hotels. De afmetingen zijn meestal beperkt, terwijl ze efficiënt ingericht zijn met vaak twee wasbakken, opbergruimte, haken voor je handdoeken en wat nog meer. Op Pinterest of in het echt natuurlijk.

Wat kleuren betreft, kun je het beste voor lichte kleuren die het licht goed weerkaatsen kiezen in je badkamer wanneer deze relatief klein is. Dit geldt ook zeker voor de plafond in je badkamer! Een lichte ruimte ziet er nou eenmaal groter uit dan een donkere ruimte. Kies bijvoorbeeld voor lichtblauwe tegels en gouden kranen en andere accenten voor een koninklijke tint in je badkamer. Of voor pasteltinten – geel en roze gecombineerd met mooie groene planten bijvoorbeeld – voor een retrosfeer. Nog een tip, je badkamer oogt groter wanneer je voor iets grotere tegels kiest, én enkele verticale strepen op een van je badkamermuren zorgen voor een magisch effect. Waar je ook voor kiest, go light!

Lichtblauwe tegels en gouden accenten

Een 3D planner

Afhankelijk van je budget kun je een complete badkamer kopen of zelf de ruimte indelen. Een complete badkamer is vaak goedkoper dan je zou verwachten viel me op. Het is wel een wat grotere uitgave in één keer dus dat zal niet voor iedereen ideaal zijn. Wanneer je zelf je badkamer inricht dan is het fijn om het van tevoren te visualiseren. Ik teken, jawel geheel old school met pen en papier, de ruimtes in mijn woning wanneer ik aanpassingen wil maken. Hartstikke leuk want je kunt je creativiteit erop loslaten en de ruimte visualiseren. Nadeel van pen en papier is dat het onhandig is wanneer je een meubel of dergelijk wilt ‘verplaatsen’. Wat ook wat lastiger is, is werken met afmetingen, zeker voor zo’n alfa-mens als ik. Ik ben bizar slecht met cijfers en afstanden inschatten. Ik kan niet eens met een kinderwagen lopen zonder tegen spullen te botsen. Een 3D planner op de computer is wat dat betreft een superhandig hulpmiddel.

Er zijn van die hele uitgebreide professionele 3D planners, maar jij hebt aan zo’n eenvoudige ruim genoeg. Ik zoek meestal gewoon een gratis versie uit online, afhankelijk van de ruimte die je aan het herinrichten bent. Voor een badkamer kun je bijvoorbeeld die van Sanidirect gebruiken. Prima ding. Speel met verschillende kleuren, tegels, vormen en combinaties tot je je ideale badkamer ontworpen hebt. Dat scheelt je achteraf heel wat koppijn dossiers!

Badkamerplanken

Omdat we met zijn vieren zijn, hebben we ook inmiddels vier badkamerplanken. We hadden eerst zo’n standaard badkamerplank onder de grote spiegel maar dat zorgde constant voor oorlog haha. Daarom heb ik vier planken, één per persoon, en elke plank heeft een eigen kleur dus dat ziet er ook nog eens extra vrolijk uit. Eigenlijk lijkt het me leuk om ook vier spiegels op te hangen, sowieso geven meerdere spiegels in verschillende vormen vaak een ongedwongen en beetje vintage sfeer, maar ook omdat het praktisch is als er gehaast moet worden in de ochtend. Ik ben daar alleen nog niet aan toegekomen.

En vergeet niet, een plank heeft een boven én een onderkant, gebruik de onderkant voor extra haken, zo zorg je weer voor extra opbergruimte. Mocht je de gelukkig eigenaar zijn van een bad, gebruik dan zo’n bamboe badplank. Het zorgt niet voor heel veel extra plek maar het ziet er wel gewoon leuk uit 😉

Luchtzuiverende planten

Ik houd van planten in de badkamer. Eigenlijk hebben we er geen ruimte voor, maar dit los je op door de planten zoveel mogelijk op te hangen. Kies voor macramé plantenhangers, zo gezellig! Verder doe je net als met de kasten, kies voor lang en small, dus bijvoorbeeld een scindapsus (ook nog eens hartstikke luchtzuiverend), een (krul)varen of sierasperge, maar ook een spinnenplant doet het hartstikke leuk in een kleine badkamer!

Krijg jij een nieuwe badkamer en ben je op zoek naar inspiratie? Of heb jij misschien juist goede tips voor een kleine badkamer? Laat het ons weten in de comments!

2 reacties op “Tips voor een kleine badkamer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »