Ga naar de inhoud
Home » Peaky Blinders: het verhaal, de filmlocaties en het bordspel

Peaky Blinders: het verhaal, de filmlocaties en het bordspel

peay blinders serie

Waar gaat Peaky Blinders over, is het een waargebeurd verhaal en waar is Peaky Blinders gefilmd? We zochten het allemaal uit. De Britse misdaadserie over een criminele bende uit Birmingham werd voor het eerst uitgezonden op de BBC in september 2013. Het laatste seizoen, seizoen 6, wordt begin 2022 op de BBC verwacht en kort daarop zal dan hopelijk Netflix volgen. Laten we even kijken naar het verhaal, de acteurs, de filmlocaties én het strategische bordspel van Peaky Blinders.

Peaky Blinders: het verhaal

De serie begint kort na de Eerste Wereldoorlog. We volgen de opkomst van de Shelby familie in de wereld van de misdaad. In korte tijd beklimmen ze de criminele ladder en al snel kent en vreest iedereen de beruchte bende met aan het hoofd de onverschrokken Thomas Shelby, heel goed gespeeld door Cillian Murphy.

De leden

Thomas Shelby leidt de bende met zijn tante Polly en zijn broers. Vooral broers Arthur en John zijn betrokken. Daarnaast hebben we te maken met zus Ada, die zo min mogelijk met de illegale activiteiten van haar familie te maken wil hebben, en de aanhang van alle familieleden.

Zo is de vrouw van John, Esme, een pittige tante en ook de vrouw van Arthur, die erg vroom en lief overkomt, is niet op haar mondje gevallen. Wel mooi hoor van Peaky Blinders vind ik, er zitten veel krachtige vrouwenrollen in. En dan hebben we nog een clubje erg loyale vrienden die er door dik en dun (en heel veel seizoenen) voor de Shelby’s zijn.

Peaky Blinders locaties

De acteurs

De rol van Arthur Shelby wordt vertolkt door Paul Anderson, John Shelby wordt gespeeld door Joe Cole (mijn favoriete rol), Polly wordt gespeeld door Helen McCrory. McCrory overleed aan kanker in april eerder dit jaar. Het is niet bekend of ze in seizoen 6 te zien zal zijn.

Op een gegeven moment wordt neefje Michael betrokken bij de bende, hij wordt gespeeld door het echte broertje van Joe Cole, Finn Cole.

De vijanden

Wat ook leuk is, is dat er een scala aan beroemde acteurs voorbijkomen door de seizoenen heen. Sommige komen kort langs, anderen blijven wat langer hangen. Zo zie je onder meer Sam Neill, Adrien Brody, Sam Claflin, Anya Taylor-Joy en Tom Hardy.

De Shelby’s hebben constant te maken met nieuwe vijanden. Een beetje zoals superheldenfilms, elk deel moet de superheld een nieuwe vijand uitschakelen. De Shelby’s moeten het elk seizoen opnemen tegen één of meer nieuwe (en oude) vijanden. Tom Hardy is seizoenen lang te zien als de rivaliserende Joodse bendeleider Alfie Solomons.

Bijrollen in Peaky Blinders
Adrien Brody als Luca Changretta

Mooie beelden, goede muziek

Peaky Blinders is een misdaadserie dus ja, er vliegen hersens en bloedspetters rond en bij sommige gewelddadige stukjes spoelde ik door want dat hoeft van mij niet zozeer maar over het algemeen viel het me erg mee. De serie is juist krachtig door de vele subtiliteiten, de machtsverhoudingen, intriges en vertrouwenskwesties.

De eerste keer dat ik de serie keek, haakte ik af bij aflevering drie van seizoen 1. Onlangs waagde ik weer een poging en dat werd binnen een paar dagen bingen tot en met seizoen 5!

Ik heb erg genoten van de beelden, de composities, de regie, de cinematografie, de kostuums, de locaties en de muziek. Er is veel aandacht voor het visuele aspect en de serie is dan ook erg mooi om naar te kijken. Qua muziek hoor je o.a. Arctic Monkeys, The White Stripes, PJ Harvey en Nick Cave & the Bad Seeds.

Waargebeurd: de echte Peaky Blinders

De fictieve familie is gebaseerd op de echte Peaky Blinders bende, die vanaf 1890 tot ongeveer 1910 actief was in Birmingham. Het was een tijd van politieke spanningen en harde economische omstandigheden. In steden als Birmingham en Liverpool belandden veel arme en werkloze jongeren in criminele bendes.

Het was een erg gewelddadige bende en de leden waren heel jong, soms nog maar net 12 jaar oud. De bende verloor uiteindelijk de macht aan de rivaliserende Birmingham Boys. Een foto van enkele leden van de Peaky Blinders zie je hier. Ik moest de eerste keer dat ik deze foto zag wel lachen want die tweede man van rechts lijkt precies op Dr. Phil. Of niet dan?!

De kostuums

Er wordt soms gezegd dat de bende de naam Peaky Blinders te danken had aan het feit dat ze scheermesjes in hun wollen flatcaps verstopten om hun vijanden blind te maken. Dit wordt weerlegd door meerdere historici. Scheermesjes bestonden in die vorm nog maar net en waren in die tijd erg duur, echt een luxe item. Het is aannemelijk dat ze de naam eerder te danken hadden aan het feit dat ze er altijd heel stijlvol uitzagen en altijd goed gekleed de straat op gingen, mét een flatcap met een peak.

In de serie zijn de Peaky Blinders zeker stylish. De kleding is een feest om naar te kijken. De mannen lopen in elegante op maat gemaakte driedelige pakken rond en hebben allemaal zo’n mooie zakhorloge. De dames hebben mooie jurken en modieuze kapsels.

Netflix serie
Tommy en Grace

Peaky Blinders: de filmlocaties

Hoewel de actie zich afspeelt in Birmingham werden veel scènes opgenomen in de straten van Liverpool, Manchester en Leeds. Deze steden vormen een geschikt historisch decor, met hun forse fabrieken en rode bakstenen gebouwen uit de industriële revolutie. De meeste studio opnamen vonden plaats in Studio 81 in Leeds.

Black Country Living Museum

In dit openluchtmuseum in Dudley, zo’n twintig minuten van Birmingham, zijn meerdere scènes opgenomen. Op 26 hectare land bootsen figuranten in kostuum het leven uit vroegere tijden na. Je kunt er een ouderwetse ondergrondse mijn zien, evenals antieke winkels en huizen en live demonstraties bijwonen om te zien hoe vroeger glas gesneden werd of metaal bewerkt.

Bij een bezoek aan het museum zullen de fans de schrootplaats van Charlie Strong herkennen. Ook andere locaties waaronder het gebouw van de smid, de brug in Canal Street, de St. James school en het Workers’ Institute kom je hier tegen.

Filmlocaties Peaky Blinders
(c) Peaky Blinders Instagram

Port Sunlight, Wirral

Het huis van Polly ligt in Sutton Coldfield maar het huis dat voor de opnamen gebruikt werd, ligt in werkelijkheid in Port Sunlight in Liverpool. Port Sunlight, werd aan het eind van de jaren 1800 gebouwd als woonruimte voor arbeiders van een nabijgelegen fabriek. De huisjes in arts-and-crafts-stijl worden omringd door paden door de velden en het bos.

Arley Hall, Cheshire

Arley Hall is een landhuis in het dorp Arley en diende als Tommy Shelby’s groots landhuis. De Hall die er nu staat werd in 1832 gebouwd en het terrein is al meer dan 500 jaar de thuisbasis van Burggraaf Ashbrook en zijn familie. Tijdens een bezoek aan Arley Hall herken je Tommy’s eetkamer, tekenkamer, bibliotheek en meer.

Victoria Baths, Manchester

Het gebouw stamt uit 1906 was ooit een populair badhuis in Manchester. In de serie doet het dienst als de plaats van de paardenkermis. Het badhuis is een monumentaal gebouw en wordt vandaag de dag gebruikt voor o.a. trouwerijen, tentoonstellingen en natuurlijk voor filmsets.

Keighley & Worth Valley Railway

De Keighley & Worth Valley Railway is een 8 km lange historische spoorlijn waar alle treinscènes voor Peaky Blinders werden gefilmd, ook de memorabele scène met Grace en inspecteur Campbell. De spoorweg ligt in het hart van Haworth, ook wel Brontë Country genoemd omdat hier de beroemde schrijfsters geboren werden en woonden.

Een tochtje met de trein voert je door woeste heidevelden, die als inspiratie dienden voor de werken van de Brontë zussen.

Admiral Grove & Powis Street, Liverpool

Admiral Grove en Powis Street zijn piepkleine straatjes, in het hart van Liverpool, die Shelby’s thuis in Small Heath vertegenwoordigen. Op nummer 10 van Admiral Grove groeide Ringo Starr op.

St. George’s Hall

Als een film of serie in Liverpool wordt opgenomen, is de kans groot dat een scène in St. George’s Hall wordt gefilmd. Het is dan ook een fantastische locatie en één van de meest iconische gebouwen van Liverpool! Verschillende scènes binnen en buiten het gebouw in Fantastic Beasts and Where to Find Them zijn hier opgenomen. In Peaky Blinders vindt in dit neoklassieke gebouw een uitbundig feest plaats.

Filmlocaties Peaky Blinders
Liverpool

Het bordspel: Peaky Blinders Under New Management

Mocht je Peaky Blinders dus nog niet hebben gezien, dan kan het ideaal zijn voor deze nieuwe lockdown. En dan krijg je meteen het Peaky Blinders: Under New Management bordspel van mij mee als tip want het spel is erg leuk. Om zelf te spelen eigenlijk maar ook als cadeau voor filmliefhebbers en Peaky Blinders fans.

Ik speelde het spel voordat ik de serie keek, dus het één kan zonder de ander, zeker als je van tactische spellen houdt maar het is natuurlijk net wat leuker om te spelen als je de serie wel kent.

Peaky blinders bordspel

Net als je bij de serie eerst door de eerste afleveringen moet bijten, zul je jezelf hier door de uitgebreide handleiding moeten bijten. Maar op het moment dat je begrijpt hoe het spel werkt, dan is het superleuk. Het is een strategisch spel waarbij je meevecht in een bendeoorlog. Je creëert een netwerk van vrienden (en vijanden), investeert in rum, auto-onderdelen, wapens of paardenraces en je gaat de strijd aan met gevaarlijke rivalen.

Het Peaky Blinders bordspel koop je onder meer bij Bol of bij spellen speciaalzaken zoals bij SpellenRijk. Het tactische bordspel is mooi vormgegeven met allerlei herkenbare details uit de serie. Je speelt met 2 tot 4 personen (12+).

Meer Peaky Blinders

Wist je dat David Bowie een groot fan van de serie was? Hij gaf kort voor zijn overlijden toestemming om zijn muziek te gebruiken in Peaky Blinders. En dat, ondanks dat Cilian Murphy nu de perfecte Tommy Shelby is, tijdens de casting ook Jason Statham voor de rol werd overwogen? En dat de Nederlandse Gaite Jansen de rol van de Russische hertogin Tatiana Petrovna vertolkt, maar dat je als je goed luistert eerder een Nederlands accent hoort dan een Russische?

Last but not least, ik raad je af om de serie te kijken wanneer je probeert te stoppen met roken. Ze roken allemaal, aan de lopende band. Cilian Murphy moest voor zijn rol bizar veel roken. Hij vertelde eens dat het kruidencigaretten zijn zonder nicotine of tabak.

Heb jij Peaky Blinders al gezien? Zo niet, ben je van plan om nog te kijken?

6 reacties op “Peaky Blinders: het verhaal, de filmlocaties en het bordspel”

  1. Waan-, waan-, waanzinnige serie!!! Net als Boardwalk Empire eerder (vond ik ook zo epic). Ik denk dat Peaky Blinders misschien wel de beste serie is die ik ooit heb gezien. En Cillian Murphy… hij mag voor mij zo James Bond spelen. Allemaal acteren ze overigens de sterren van de hemel. Er zijn bijna geen woorden voor, deze serie moet je gewoon gezien hebben. Ik denk dat ik ‘m over een tijdje gewoon weer wil zien.

  2. Ik heb de serie nog niet gezien, maar het klinkt als een goede en toffe serie! Mijn favoriete series zijn die met wat misdaad erin en het klinkt alsof Peaky Blinders ook goed in elkaar steekt. Ik ga dus zeker kijken!

  3. Dit is echt een van de beste series die ik ooit heb gezien! Een geweldige goede serie is het. Leuk dat er een bordspel van is. Natuurlijk alleen leuk om met mensen te spelen die de serie zelf ook hebben gezien.

  4. Ik moet wat opbiechten… Ik heb nogsteeds geen aflevering gezien maar ik vind de mode (vooral voor de mannen) heel gaaf! Alleen daarom al zou ik eigenlijk moeten gaan bingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »