kindsterren
|

Succesverhalen van kindsterren uit de filmwereld

De vijfjarige Vivienne jolie-pitt speelt een rolletje als de kleine Aurora, naast haar moeder Angelina Jolie,  in de nieuwe Disney film Maleficent die in mei 2014 uit zal komen. Acteren is voor veel kindjes een grote droom maar het pakt niet altijd even goed uit voor kindsterren. We kennen allemaal de drama verhalen wel over kindacteurs zoals Drew Barrymore, Lindsay Lohan en het kindje uit de Home Alone films, Macaulay Culkin.

Ook positieve verhalen

Gelukkig pakt het lang niet altijd verkeerd uit. In dezelfde film, Maleficent, speelt bijvoorbeeld Elle Fanning de rol van Aurora. Zij is dankzij haar oudere zus Dakota Fanning de film industrie ingerold. Beide zussen lijken de roem en de filmwereld meer dan goed te doorstaan.

Ik denk ook dat vroeg acteren en ster worden geen probleem hoeft te worden als het maar in een gezonde omgeving gebeurt, met ouders die de kinderen bijstaan en beschermen, adviseren, helpen en vooral kind laten zijn. Denken jullie niet?

Verschillende kindsterren

Ook is er een wezenlijk verschil tussen eens een keer een rolletje spelen, zoals Vivienne Jolie-Pitt, of echt kindster zijn zoals Lindsay Lohan.

Angelina Jolie speelde als kind van ongeveer zeven jaar bijvoorbeeld ook een rolletje naast haar vader John Voight en moeder Marcheline Bertrand in 1982 in Lookin’ to get out maar ze is pas echt gaan acteren op latere leeftijd. Deze rol was eenmalig.

Anders is het bij Jaden Smith die regelmatig op het grote doek te zien is en echt een acteursbestaan aan het opbouwen is. In Pursuit of Happyness speelde hij als achtjarige al een redelijk grote rol naast zijn vader Will Smith. Dat was niet zijn eerste rol, hij had eerder al een kleine rol in een tv serie, All of us. Sindsdien heeft Jaden is meer films gespeeld en dit jaar speelde hij de hoofdrol (weer naast zijn pa) in After Earth. En hij is nog maar 15, een echte kindster dus.

jaden smith
Jaden en Will Smith in The Pursuit of Happyness

Hier is onze top 10 van kindsterren uit de filmwereld die zonder problemen zijn opgegroeid en nog grotere sterren zijn geworden!

Natalie Portman

Portman is op 9 juni 1981 in Jeruzalem geboren. Ze maakte meteen al indruk met haar filmdebuut naast acteur Jean Reno in de film Léon in 1994. Ze was toen dertien. Er volgden dan ook vele rollen in rap tempo, waaronder een rol in Heat (1995) en een in Mars Attacks (1996).

Nathalie Portman
Portman in Léon, 1994

Portman combineerde moeiteloos het leven als kind, haar school, het acteren en later erbij studeren. In 2003 studeerde Portman af in psychologie aan Harvard. 2011 was een goed jaar voor de actrice, ze won een Oscar voor haar rol in Black Swan en ontmoette tijdens de voorbereiding op die rol haar latere echtgenoot, de Franse choreograaf Millepied. Samen hebben ze een zoon, Aleph.

kindersterren
Portman in Black Swan, 2010

Ryan Gosling

Gosling is geboren op 12 november 1980 in Canada. Hij speelde in 1989, op zijn negende, in de Mickey Mouse Club naast Justin Timberlake, Britney Spears en Christina Aguilera. Tijdens de twee jaar dat hij in de MMC zat woonde hij bij Justin Timberlake en diens familie.

Vanaf zijn 15e begon hij regelmatig te spelen in televisie series, in 2004 werd hij bekend bij het grote publiek met zijn rol in de film “The notebook”.

Ryan Gosling
Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Drew Barrymore

Barrymore is geboren op 22 februari 1975 in Californië. Barrymore was op een gegeven moment diep diep diep gezonken maar ze bleek een echte keiharde doorzetter en ze is met hard werken uit alle ellende gekomen. Drew werd bekend als het kleine zusje van Elliot in de film E.T. in 1982. Ze was zeven jaar.

Het was niet eens haar eerste rol, ze was vanaf 1980 al hier en daar in kleine rollen en reclames te zien. Ze kwam in een spiraal van drugs en drank vanaf hele jonge leeftijd.

kindsterren
Drew Barrymore en haar film-moeder Dee Wallace in E.T.

In haar autobiografie Little Girl Lost vertelt ze openhartig over die periode en hoe het steeds slechter met haar ging. Ze acteert nog steeds maar werkt ook achter de schermen. Ze is getrouwd en kreeg een dochter, Olive, in 2012 en is nu in verwachting van hun tweede kindje.

Drew Barrymore ouder
www.GlynLowe.com from Hamburg, Germany, CC BY 2.0

Scarlett Johansson

ScarJo is opgegroeid tot één van de grote actrices van haar generatie. Johansson is geboren op 22 november 1984 in New York. Ze speelde haar filmdebuut op haar negende in de film North. North kreeg allerlei nominaties voor allerergste film aller tijden maar voor Johansson was desondanks de eerste stap in haar filmcarrière gezet.

In The Horse Whisperer
In The Horse Whisperer, 1998

Haar eerste grote rol die haar bekendheid bracht was The Horse Whisperer in 1998 waar ze naast Robert Redford speelde. Vanaf haar rol in Lost in Translation wordt ze pas echt serieus genomen als actrice. Ze is regelmatig te vinden in de roddelbladen door haar bewogen liefdesleven.

kind sterren
In Captain America: Civil War (2016)

Jodie Foster

Foster is geboren op 19 november 1962 in Los Angeles. Een gouwe ouwe! De moeder van Jodie Foster werkte zelf achter de schermen in de tv wereld. Zij was het die voor de eerste klus van Jodie zorgde, een reclame voor Coppertone zonnebrand. Ik voel me ook echt hoogbejaard wanneer ik dit zeg maar ik ken die posters van Coppertone nog van toen ik klein was.

In 1968 kreeg Foster haar eerste rol in een tv serie en tegen de tijd dat ze 8 was had ze al bijna 40 reclames op haar naam en was ze regelmatig te zien op tv.

In Taxi Driver
In Taxi Driver

In 1976 werd ze in een klap bekend bij het grote publiek door haar pittige rol in Taxi Driver naast Robert De Niro. Net als Natalie Portman was Foster niet van plan om te kiezen tussen school en acteren. Uiteindelijk studeerde ze literatuur aan de universiteit van Yale. Pas heel erg laat in haar carrière, zo rond 2007, kwam ze er openlijk voor uit dat ze lesbisch was. Ze heeft twee zoons die ze alleen opvoedt, Charlie en Kit.

jodie foster
Met John C. Reilly in Carnage (briljante film!), 2011

Dakota Fanning

Dakota Fanning is op 23 februari 1994 geboren in Georgia in de VS. Omdat ze van kleins af aan erg van acteren hield verhuisden haar ouders met het hele gezin naar Los Angeles zodat Dakota mee kon doen met castings e.d In 2000 speelde ze in heel veel verschillende tv series, zoals ER en CSI.

Dakota Fanning, rechts met Sean Penn in I am Sam, links met zus Ella
Dakota Fanning, rechts met Sean Penn in I am Sam, links met zus Ella

In 2001 speelde ze in 3 films, waaronder I am Sam met Michelle Pfeiffer en Sean Penn. Deze film was haar grote doorbraak, de talentvolle Dakota werd al meteen serieus genomen in de film wereld. Ze speelt nog in veel films en inmiddels in haar zusje Elle ook een bekende actrice. Leuk om te zien dat ze voor totaal verschillende soorten rollen worden gecast.

Miranda Cosgrove

Cosgrove is geboren op 14 mei 1993 in Los Angeles. Haar filmdebuut was in de film School of Rock op tien jarige leeftijd naast Jack Black. Ze speelde wel al sinds haar derde in reclamespotjes. Cosgrove speelde drie jaar lang in de tv serie Drake & Josh (2004-2007). Daarna werd ze bij de jeugd erg bekend met de serie iCarley.

miranda cosgrove
In The School of Rock, 2003

In 2007 waagde ze zich ook aan het zingen, niet zonder succes! Ze is nog maar twintig en gaat voorlopig alleen maar in een stijgende lijn!

Toen en nu
Op een evenement (c) Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Mary-Kate en Ashley Olsen

De tweeling is geboren op 13 juni 1986 in Sherman Oaks, Los Angeles. De twee-eiige tweeling werd bekend door hun rol als Michelle Tanner in de tv serie Full House. Full House liep van 1987 tot 1995. De zusjes begonnen in Full House te spelen met 9 maanden oud! Na afloop van de serie speelden ze nog meerdere rollen maar sinds 2008 hebben ze eigenlijk niet meer geacteerd.

kindsterren
De zusjes in Full House

De Olsen zusjes zij echte stijliconen geworden (vooral Mary-Kate) en hebben een eigen zeer goedlopend bedrijf Dualstar en meerdere kledinglijnen. Over Full House gesproken, kinderster Jodie Sweetin die Stephanie speelde, heeft het nog knap lastig gehad na afloop van de serie – een groot deel was aan drugs te wijten. Ze heeft er een boek over geschreven: UnSweetined.

Elizabeth Olsen

Het jongere zusje van de Olsen tweeling, Elizabeth acteerde wel in een film, How the West was Fun, in 94 maar daarna een hele tijd niet. Ze was dan ook een hele tijd veel minder bekend dan haar zussen. Pas vanaf 2011 ging ze echt serieus acteren. Inmiddels is ze een bekende actrice en één van de vaste Marvel personages, Wanda Maximoff. Elizabeth is ook in Sherman Oaks geboren, op 16 februari 1989. Ze scheelt dus maar een paar jaartjes met haar zussen.

Elizabeth Olsen
Elizabeth als Wanda

Danny de Munk

Danny is geboren op 19 februari 1970 in Amsterdam. Jahaaa, we hebben onze eigen kindster hoor hier in Holland! Hij werd in één klap beroemd door heel Nederland met zijn rol in Ciske de Rat. Hij was twaalf tijdens de opnames, de film kwam uiteindelijk in 1984 uit. Ik heb hem in de bioscoop gezien toen, ik was helemaal weg van Ciske!

kindsterren
Danny de Munk als Ciske de Rat

Danny werd toen niet alleen bekend als acteur maar ook als zanger van de titelsong Ik voel me zo verdomd alleen. Ik voel me zo verdomd alleen werd het bestverkochte singeltje van 1984 . Danny is naast het acteren in films en op het toneel ook altijd blijven zingen.

Leonardo DiCaprio

DiCaprio is geboren op 11 november 1974 in Los Angeles. Ik heb getwijfeld of hij nu wel of niet in de rij “kindsterren” hoort, hij was tenslotte wel al 17 bij zijn daadwerkelijk filmdebuut in de horrorfilm Critters 3 in 1991. In 1993 speelde hij, wat mij betreft, een van zijn mooiste rollen naast Johnny Depp en Juliette Lewis in what’s eating Gilbert Grape?.

DiCaprio acteerde al wel vanaf zijn 14e in reclamespotjes en verzamelde kleine televisie rollen. Zijn ouders hadden hem als kind ingeschreven bij een agent in Los Angeles. Met zijn rol in Romeo + Juliet (1996) en Titanic (1997) kon hij plotsklaps genieten van een nieuw sterrenstatus dat nog altijd voortduurt.

Nog meer kindsterren

Er zijn nog vele namen die niet op onze lijst staan, wat te denken van Elijah Wood die op zijn 8ste begon in Back to the future 2, of Emma Watson die nog maar elf was toen de eerste Harry Potter uitkwam, Neil Patrick Harris die sinds 1988 de schermen nooit verlaten heeft en Brooke Shields die al acteert sinds ze in de luiers zat!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.