Ga naar de inhoud
Home » Recensie van de ontroerende film The Farewell (+ win een dvd)

Recensie van de ontroerende film The Farewell (+ win een dvd)

win dvd farewell

Vorige maand verscheen de met een Golden Globe bekroonde film The Farewell op DVD en Blu-ray. Wij mogen ter gelegenheid van de dvd release twee exemplaren verloten. Ik vond het zelf een werkelijk prachtige film. The Farewell ging begin 2019 in première op het Sundance Film Festival en kreeg wereldwijd positieve kritieken van de filmcritici. Scroll omlaag om te zien hoe je een dvd van The Farewell kunt winnen.

Het verhaal

Wanneer de familieleden van Billi (Awkwafina) erachter komen dat oma terminale longkanker heeft, besluiten ze om het verdrietige nieuws voor de oma te verzwijgen. De redenering erachter? Oma gaat toch dood, dan maar zonder verdriet en zonder zorgen en met een gezellige sfeer en haar familie om haar heen.

De familieleden plannen een bruiloft in hun moederland China zodat alle familie, uit binnen- en buitenland, bij elkaar komt om op die manier toch afscheid te nemen.

Billi woont sinds ze zes jaar oud is in de Verenigde Staten met haar ouders. Haar moeder vindt alles in Amerika beter dan in China. Maar wanneer ze voor het bijzondere afscheid weer naar China gaan, beseft Billi hoe erg ze haar familie heeft gemist en voelt ze hoe het is om tussen twee culturen op te groeien. Ze is niet Amerikaans maar ze is ook niet Chinees. Of ze is juist allebei.

Ontroerend

Scenariste en regisseuse Lulu Wang heeft het opgroeien tussen twee culturen, alleen en ver van de rest van de familie, ontroerend en teder weergegeven. The Farewell is een opmerkelijk portret over een familie die het naderende verlies van ‘oma’ een plek moet geven en over de botsing van culturen die voelbaar is tijdens dit proces.

De film zit vol met autobiografische elementen. Lulu Wang is zelf Chinees-Amerikaans. Ze is in Beijing geboren en verhuisde met haar ouders en broertje op haar zesde naar Miami. Ook haar oma was ziek en ook haar familie zette een heel bruiloft in scène. Ze kent het gevoel dan ook zelf als geen ander waardoor ze het zo fijngevoelig en mooi kan vertellen.

dvd the farewell

En zo herkenbaar….

Ik herkende zoveel uit The Farewell dat het mij erg raakte. Ik ben zelf ook opgegroeid tussen twee culturen en voelde me nergens helemaal thuis. Ik herkende bepaalde situaties uit de film heel erg, van die scènes waarin Billi zich verbaast over bepaalde facetten van de Chinese cultuur (professionele huilers? verzwijgen dat iemand doodgaat?) of wanneer ze bepaalde nuances van de taal niet meekrijgt.

Maar ook het feit dat je afscheid moet nemen van een familielid terwijl je in een ander land bent. Ik was bijvoorbeeld bij het overlijden van mijn twee oma’s en mijn twee opa’s in een ander land. Maar ook als je de situatie niet herkent, is het een toffe film.

Wat als..?

Qua beeld zit de film trouwens ook geweldig in elkaar, qua kleuren en qua shot. Normaal kan ik niet zo goed tegen films waarbij er een close up van een waterketel is of met iemand die stil voor zich uit staart maar in The Farewell is het een mooie mix waardoor het niet teveel van dat soort beelden en momenten zijn maar wel net genoeg om de sfeer goed weer te geven.

De film zette me ook aan het denken. Was dat nu echt zo’n verkeerde beslissing van de familie? Om het niet te vertellen? Ik ben mijn moeder kwijtgeraakt aan kanker en de laatste twee jaar waren niet fijn om maar even in understatements te spreken. Er was veel verdriet, veel frustratie en angst. Wat nou als ze het niet had geweten?

Awkwafina

Actrice Awkwafina (echte naam Nora Lum) kende ik eigenlijk alleen maar van haar muziek (ze is rapper) en haar rollen in Ocean’s 8 en in Crazy Rich Asians. In Ocean’s viel ze me amper op en in CRA vond ik haar personage ontiegelijk irritant. Maar deze rol speelde voortreffelijk, echt heel mooi.

Awkwafina farewell

Haar personage is een beetje onhandig, een beetje lomp, een beetje verloren maar wel heel lief en dat brengt ze allemaal overtuigend over. Voor haar hoofdrol in The Farewell, won ze geheel terecht een Golden Globe voor beste actrice in een komische of muzikale film (al vind ik het echt geen komische film. Het is een lieve film, een hele lieve bitterzoete film).

Winactie (gesloten)

De winnaars hebben bericht ontvangen en de winactie is gesloten!

Wil je kans maken op 1 van de 2 dvd’s van The Farewell? Vertel ons hieronder (of op Instagram) in welk land je wel zou willen wonen als je niet in Nederland zou wonen. That’s it!

Extra kans

Srsck volgen op Instagram is niet verplicht, maar het levert je wel een extra winkans op! Jouw naam kan dus 2 keer in de hoed.

*** Om mee te doen aan deze prijsvraag dien je in Nederland te wonen ***

Niet gewonnen maar wil je de dvd toch graag hebben? The Farewell is verkrijgbaar op Blu-ray en op dvd verkrijgbaar.

De winactie loopt tot en met vrijdag 26 juni. De winnaar ontvangt een e-mail van ons. Let er dus op dat er een correct e-mailadres achterlaten wordt! Succes!

** Meer winnen? Kijk even hier! **

41 reacties op “Recensie van de ontroerende film The Farewell (+ win een dvd)”

 1. Ik woon het liefst op een boerderij met paarden en Alpaca”s
  En we hebben een grote fruittuin waar je zelf je fruit mag plukken.
  Natuurlijk organiseer ik dan high thea feestjes met de Alpaca”s en wandelingen.
  En boeren party”s en ik heb twee BB aan huis.
  Heerlijk dit is mijn droom die gaat uitkomen.

 2. Als ik niet in Nederland zou wonen, dan zou ik graag op Griekenland willen wonen. De mensen, het weer, de omgeving, het eten, heerlijk!

 3. Ik ben gek op IJsland. Geweldig, ruig en oorspronkelijk landschap. Vriendelijke mensen en een hechte samenleving. Dicht bij de natuur, zuivere lucht en veel afwisseling!

 4. de wereld is mooi net Nederlander om door heen te reizen maar ik zou dus negens anders willen wonen. maar als het moet ga ik naar een warm leuk land zoals Australië

 5. Ik woon het liefst in Nederland, maar als ik moet verhuizen naar een ander land, dan wordt dat Frankrijk. Het land waar ik graag naar toe ga als ik vakantie heb.

 6. Ik zou wel graag in Schotland wonen, dat land heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. En dan wel het liefst in de hooglanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »