see how they run filmrecensie
|

Zelfspot in whodunit See How They Run en nog eens 5 whodunits

Op het moment draait See How They Run in de bioscoop, een leuke film voor whodunits liefhebbers ondanks enkele tekortkomingen. See How They Run speelt zich in de jaren vijftig af, in het theaterdistrict West End in het centrum van Londen. De goede styling heb je dus al in de pocket. Terwijl Agatha Christie’s stuk The Mousetrap in het theater opgevoerd wordt, worden al druk plannen gemaakt door Hollywood hotshot Leo Kopernick (Adrien Brody) om het stuk op korte termijn te verfilmen. Nou is die Kopernick niet de meest geliefde man op aarde, dus wanneer hij vermoordt wordt is de lijst potentiële verdachten niet gering. De zaak moet worden opgelost door de ongeïnteresseerde en onsympathieke alcoholistische inspecteur Stoppard (Sam Rockwell). Hij wordt vergezeld door ‘beste leerling van de klas’ Stalker (Saoirse Ronan).

Mix van fictie en historische feiten

Eén van de leuke dingen in See How They Run is dat fictie en echte historische feiten door elkaar heen lopen. Agatha Christie (1890-1976) schreef talloze romans, korte verhalen en theaterstukken tijdens haar leven. Het toneelstuk The Mousetrap is enorm succesvol en de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld. Het is zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records als zodanig. Maar waarom is dat stuk niet eerder verfilmd vraag je je af? Nou, de beste schrijfster heeft in haar testament laten opnemen dat The Mousetrap niet verfilmd mag worden zolang het stuk nog wordt opgevoerd in het theater. Hier ligt dan ook meteen de inspiratie voor de film See How They Run. Dit leidt tot een soort van whodunit in een whodunit.

Het is een vermakelijke film, leuk om naar te kijken, scherp bij tijden maar ook wel erg flauw soms. Ik zou aanraden om de film te zien, maar niet per se in de bioscoop. Een groot scherm voegt niet veel toe. Qua goede punten zou ik noemen: de topcast, de styling, de shots – het is mooi om naar te kijken. Ook even een extra shoutout voor Shirley Henderson die (kort maar krachtig) gestalte geeft aan Agatha Christie. De film wordt hier en daar vergeleken met een Wes Anderson film maar dat wordt al snel geroepen na enkele symmetrische shots. En ja Adrien Brody en Saoirse Ronan zijn beiden bekende gezichten in Wes Anderson films. Meer gelijkenissen zul je er niet in tegenkomen.

Schommel de schommel

En nu dan de minpunten. In mijn ogen is een parodie een erg lastig filmgenre. De balans tussen scherpe spot en flauwe humor is niet eenvoudig te bereiken. Ook in See How They Run gaat het meermaals mis. De dialogen zijn soms sterk hoor maar dan volgt er zo’n slappe grap en dat is dan weer jammer. Op een gegeven moment vervalt de film ook wel erg in herhaling en wordt het wat saai. Al zat ik er tegen het einde wel weer goed in. Je leest het al, het schommelt wat.

Het is de eerste film van regisseur Tom George, die eerder tv-series zoals This Country regisseerde. Het lijkt er soms op of hij wat moeite heeft met de juiste toon te vinden. Is het een parodie of een ode aan whodunits? Is het slapstick? Is het fictief of historisch? Anderzijds is het ook juist die mix die de kijker geboeid houdt. See How They Run is geen meesterwerk maar het kijkt lekker weg en ik geef sowieso een extra ster voor de originele insteek.

See How They Run filmposter

Nog eens vijf leuke whodunits

Ben je, net als ik, liefhebber van whodunits, dan raad ik je de volgende films aan:

Knives Out

De ochtend na zijn 85ste verjaardag, wordt de rijke misdaadschrijver Harlan Thrombey dood gevonden. De hulp van rechercheur Benoit Blanc wordt ingeroepen om de moord op te lossen. Wat mij betreft is dit een van de meest geslaagde whodunits van de laatste jaren. Met onder meer Daniel Craig, Chris Evans en Ana de Armas. In november komt er een tweede deel uit (Glass Onion: A Knives Out Mystery) maar of dat nodig was geweest is sterk de vraag.

Murder on the Orient Express en Death on the Nile

Tijdens een treinrit in de legendarische Oriënt Express wordt één van de leden van het gezelschap vermoord. De hulp van de Belgische detective Hercule Poirot wordt ingeroepen. Er zijn meerdere remakes van de beroemde treinfilm naar het verhaal van Agatha Christie. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de versie uit 1974, met grote sterren uit die periode zoals Lauren Bacall, Sean Connery en Ingrid Bergman. Ik vind deze film stijlvoller dan de meest recente remake uit 2017 met o.a Johnny Depp, Michelle Pfeiffer en Penélope Cruz. Die was wat zielloos in mijn optiek.

Op de Kenneth Branagh versie uit 2017 volgde ook de verfilming van een andere bestseller van Agatha Christie: Death on the Nile. Kersverse bruid Linnet Ridgeway wordt vermoord tijdens een cruise in Egypte. De hulp van Poirot wordt weer ingeschakeld. De moordenaar moet namelijk nog op het schip zitten. Ik ben geen groot fan van de Branagh films, maar het zijn goede verhalen die je toch wel meenemen in de mysterie. De boeken zijn overigens ook echt de moeite waard!

8 Femmes

Ge-wel-di-ge film! De Franse muzikale misdaadfilm van François Ozon is op zijn minst origineel te noemen maar daarnaast is het ook echt spannend en goed uitgevoerd. Bovendien zien we alle beste Franse actrices in één film. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50. Acht vrouwen zitten tijdens een sneeuwstorm in een huis wanneer de enige man van het huis vermoord wordt. Wanneer blijkt dat de vrouwen ook nog ens geen kant op kunnen, slaat de paniek in. Met onder meer Catherine Deneuve, Fanny Ardant en Isabelle Huppert.

Murder Mystery

Audrey en Nick Spitz worden uitgenodigd voor een verblijf op een luxe yacht. Helaas wordt tijdens hun verblijf de miljardair Malcolm Quince vermoord. Het kan niet anders dan dat de dader nog op het schip is. De lichtvoetige komische whodunit kreeg niet de beste kritieken te verduren maar de Netflix film werd wel door meer dan 30 milljoen accounts bekeken tijdens de eerste drie dagen dat het op het platform stond. Het is gewoon een moderne vermakelijke film met een lekker muziekje en Jennifer Aniston en dam Sandler, geen moeilijk gedoe.

Who Framed Roger Rabbit

En ik zou Frédérique niet zijn, als we de lijst niet zouden afsluiten met een jaren 80 film! De film noir komedie combineert live action beelden met animatie, wat toen nog heel zeldzaam was. Who Framed Roger Rabbit kwam namelijk in ’88 uit. Het was destijds een van de duurste films ooit gemaakt. Roger Rabbit wordt verdacht van de moord op de vermeende minnaar van zijn vrouw. Het is aan detective Eddie Valiant om erachter te komen hoe de vork in de steel zit.

Houd jij van whodunits?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Opnemen in je testament dat er geen film mag komen zolang er nog een theaterstuk loopt, fantastisch!

  2. Ik zat heel erg te twijfelen om deze film te zien, uiteindelijk toch maar niet. Murder on the Orient Express en Death on the Nile vind ik erg leuke films

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.