Recensie: Billy Elliot musical in het Circustheater
Gisteren was het eindelijk zover, wij gingen gisteren met zijn viertjes naar de Billy Elliot musical in het Circustheater in Scheveningen. We hebben heel wat pakken melk moeten opdrinken om genoeg spaarpunten bij elkaar te sparen voor de musical tickets…was de voorstelling van Billy Elliot de lactose overdosis wel waard?
F*cking hufter!
Het eerste wat opvalt tijdens de Nederlandse voorstelling is het rare accent van de acteurs en de enorme hoeveelheid scheldwoorden. Pisvlek hier, hufter daar, de f*ck dit en f*ck dat vliegen je om de oren. Nu is het natuurlijk zo dat je van tevoren wel weet dat je niet naar een Sneeuwwitje musical gaat dus uitgaande van het verhaal van Billy Elliot was grof taalgebruik wel enigszins te verwachten. Toch denk ik dat sommige mensen (vooral ouders met kinderen) er aanstoot aan zullen nemen dus wees gewaarschuwd.
Op de site van Billy Elliot staat: ” Wij attenderen u er graag op dat in Billy Elliot de Musical een realistische ‘taal van de straat’ gesproken wordt die op bepaalde momenten door sommigen als ruw of grof kan worden ervaren” en wordt er een adviesleeftijd aangegeven van 12 jaar.
Dan komen we bij het vage accent dat je als kijker totaal niet kunt plaatsen. Hoe zit het daar nu mee? In de oorspronkelijke Engelstalige musical (gebaseerd op de film) werd het Geordie accent gebruikt, een accent uit Noordoost-Engeland. Maar hoe los je dat op wanneer je een musical vertaalt? Voor dit probleem kwam vertaalster Martine Bijl te staan. Bijl is allesbehalve de eerste de beste op het gebied van musicals vertalen maar het is gewoon geen eenvoudige klus. Je kunt moeilijk Billy en zijn familie plat Amsterdams laten praten. Er werd dus gekozen voor een niet-bestaand accent. En dat….dat is gewoon heel raar maar ik moet zeggen, het went snel.
Stakingen en ballet
Het verhaal van Billy Elliot speelt zich af in de jaren ’80 in Engeland, dat op dat moment gebukt gaat onder het ijzeren bewind van Margaret Thatcher. Billy komt uit een arm arbeidersgezin. Hij is 11 of 12 jaar oud en zit veel liever op ballet dan op boksen. De balletjuf ziet al snel hoeveel talent hij heeft en pusht hem verder te gaan ermee en auditie te doen bij de Royal Ballet School in Londen, dit ondanks de tegenstribbelingen van zijn vader en broer.
Aan de ene kant zien we het ballet avontuur van Billy en de strijd die hij voert tegen zijn gezin om zijn droom na te kunnen jagen. Aan de andere kant zijn de mijnstakingen en erbarmelijke omstandigheden in de arbeiderswijken heel erg aanwezig in de musical. Dat tweede is moeilijk te begrijpen voor kleine kinderen. Mijn kleinste van 7 begreep niet wat er allemaal speelde. Hij kent Thatcher niet, laat staan dat hij haar in een reuzen-marionet zou herkennen. Ik moest dus hier en daar wel de politieke achtergrond uitleggen. Dat mocht verder de pret niet drukken want ik verklap je nu al dat de drie kinderen Billy helemaal geweldig vonden 😉
Een musical vol emotie
Wat ik zelf het mooiste vond van Billy, in vergelijking met andere musicals, is juist het weergeven van de twee verhalen naast elkaar. Dat zorgt voor een enorme dynamiek! Dan heb je weer een geniaal staaltje ballet, dan krijg je een heftig politiek stuk waarbij je trommelvliezen nog een half uur na lopen te trillen, dan komt er weer een ontroerend emotioneel liedje, dan lig je weer helemaal in een deuk door het komisch vriendje van Billy, Michael (favoriete karakter van de drie kids – just saying). Het wordt dus nooit saai want je zit in een gevoels-achtbaan. Heel knap gedaan!
De muziek in Billy is overigens ook zeker niet mis. Daar hebben we Elton John aan te danken.
https://www.youtube.com/watch?v=BCv0b75dm9c
Diepe buiging voor Carlos Puts
De acteurs van Billy en Michael wisselen elkaar af. Gisteravond speelde Carlos Puts Billy en echt, een diepe diepe buiging. Wat kan die jongen dansen!!! Carlos is 13 jaar oud. Hij acteert en zingt ook goed maar man o man, wat kan hij dansen (en wat een uithoudingsvermogen!)!! Tijdens het Musical Awards Gala begin deze maand won Carlos Puts heel terecht de Award voor Aanstormend Talent Junior.
Het broertje van Carlos Puts, Floris, speelt soms Michael (niet gisteren) en zijn zusje Elsa speelt soms in het balletklasje van Mrs Wilkinson, de balletjuf. Mrs Wilkinson wordt erg overtuigend gespeeld door Pia Douwes (wat een mooie vrouw trouwens! Viel me gisteren pas op!).
Sowieso vond ik, en de kinderen overigens ook, de dansscènes geweldig. Er is 1 scene met de politiemannen die echt ijzersterk is. En de tapdans-scenes zijn stuk voor stuk super. Carlos Puts zingt en danst op een gegeven moment op het nummer kippenvel, echt heel gaaf. Er is ook 1 dans waarbij Billy soort van door de lucht vliegt, dat vonden mijn kids dan weer helemaal indrukwekkend 😉
Een musical voorbereiden met zoveel kinderrollen erin zal zeker niet eenvoudig zijn geweest. Er is zelfs een Billy school in het leven geroepen en er worden nog steeds audities gedaan voor de kinderrollen omdat de rollen constant afwisselend moeten worden gespeeld.
Mooie decors
Billy duurde alles bij elkaar 3 uur, halverwege was er een korte pauze. Misschien voor sommige kids wat aan de lange kant maar mijn drie liefjes hebben zich totaal niet verveeld eigenlijk en de tijd vloog voorbij!
De decors waren fantastisch gedaan. Prachtig in elkaar gezet. Mijn jongens kreeg ik niet echt enthousiast op dat punt maar zij vonden het weer helemaal geweldig toen er dansende reuzenjurken aan kapstokken op het podium gingen dansen…eeeh?! Haha, nee serieus, wat ik hiermee bedoel is dat er zowel voor volwassenen als voor kinderen genoeg te genieten valt tijdens de musical. De scenes van Michael en Billy samen behoorden volgens ons 4tjes wel echt tot de hoogtepunten. Wat een aanstekelijk joch, die kleine Michael (gisteren super neergezet door Romeo!)
Een ding mogen ze van mij weglaten, dat zijn de eerste vijf minuten na de pauze. Ga maar kijken dan zie je wat ik bedoel en dan hoor ik wel of jullie mijn mening delen 😉
Deze recensie is eigenlijk klaar maar…ik moet nog iets schrijven blijkbaar want de kleine man komt net naar me toe en zegt: “Schrijf je over Billy? Je moet wel zeggen dat er ook een dansende broek was bij de jurken. En heb je gezegd dat ze de hele tijd f*cking zeggen? Ja, dat moet je zeggen want dan weten ze dat het niet heel geschikt is voor kleine kinderen zoals voor baby’s en zo”.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Superleuk!!
Ja! Wie speelde er Billy toen jij was gegaan?
Hij lijkt mij echt gaaf! Jammer dat er zoveel in gescholden wordt, maar hoor idd lovende verhalen over de dans.
Ja, en terecht, de dans is super!!
Al met al, ondanks het vloeken, dus zeer de moeite waard.
Ik wilde pas kaartjes bestellen, maar hij draait maar tot 30 april en ik wil kaartjes voor 8 mei. Dus dat gaat hem helaas niet worden.
Ja zeker de moeite waard. De audities die nu afgenomen worden zijn voor de speelperiode mei 2015 tot september 2015 dus die 8 mei komt vast nog wel goed 🙂
Leuk! Heerlijk die laatste toevoeging! Die maakt jet echt helemaal af! Goed gedaan van je kleine man
Ik zal het morgen aan hem doorgeven, vindt hij vast leuk om te horen 🙂
Ik ga binnenkort ook! Kijk er nu al naar uit! Ik moest trouwens denken aan toen ik naar Warhorse ging er een familie met twee kleine kinderen naast me zat. Niet echt handig, want Warhorse is hartstikke eng. Zou me niks verbazen als ze daar een klein trauma aan hebben over gehouden.
Ja maar sommige dingen kunnen ook echt heel eng zijn, vooral op een ‘podium’, dat komt sterker binnen dan op tv bijvoorbeeld. Toen Dochterlief kleiner was had ik haar eens meegenomen naar Cirque du Soleil, ik dacht mooi al die kleuren en acrobaten enzo maar zij vond het hartstikke eng!
Klinkt goed! Ik ken alleen de filmversie.
Die is ook erg goed!