Jesus acteurs

De overgang van Sinterklaas naar Kerst is elk jaar weer zo snel en abrupt: we zijn nu alweer helemaal in kerststemming met zijn allen. De versierde kerstboom staat, de kerst-Allerhande ligt weer bij de Appie en we worden overspoeld door kerstreclames en kerstfilms. Terwijl Home Alone en Sissi in de kerstperiode jaarlijks worden bekeken en herkeken, is mijn persoonlijke herkijk-kerst-film Jesus Christ Superstar, een film uit 1973. En van het een kwam het ander, ik ging kijken naar welke acteurs nou allemaal ooit de rol van Jezus speelden.

Ted Neeley in Jesus Christ Superstar

Een kip en het ei verhaal want wat was er nou eerder? De film of de musical? De musical van van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice kwam in 1970 uit en is daarna dus verfilmd. Jesus Christ Superstar wordt vaak overigens een rockopera genoemd maar het is gewoon een musical. Wel een hele vette toffe musical, dat wel!

ted neeley speelde Jezus
Ted Neeley als Jezus

Ik heb zelf de film voor het eerst gezien toen ik nog heel klein was. Ik vond het als kind, samen met Hair en Jungle Book (goede combi, ik weet het), de meest geweldige film ooit. De film was voor mij ook meteen mijn godsdienst-les 😉 Niet dat religieuze groeperingen blij waren met de musical en de film toen ter tijd. Dat kwam voornamelijk doordat Jezus heel menselijk werd neergezet, inclusief woedeaanval.

Herodes
Jesus Christ Superstar

Inmiddels is dat heel anders. De film moet je ook echt bekijken in de context van die periode. Dat het een film uit de jaren 70 is druipt er ook echt vanaf. Ik kan nog steeds erg genieten van de muziek, de liedjes, de styling en de dansscènes. Net als Hair verveelt deze musical me nooit.

acteurs die jezus speelden
Jesus Christ Superstar

De acteur die Jezus speelde, Ted Neeley, werd genomineerd voor een Golden Globe. Tijdens de uitvoering van de musical op Broadway speelde hij al de onderstudy van Jezus. Vanaf eind maart t/m 1 april 2018 speelt Jesus Christ Superstar in Afas Live Amsterdam met…Ted Neeley (inmiddels 72 jaar!!) als Jezus.

Willem Dafoe in The Last Temptation of Christ

Deze film van Martin Scorsese uit 1988 heeft veel stof doen opwaaien toen het uitkwam. Het schijnt dat Paramount in 1983 per dag 500 klachtenbrieven ontving over de film! Dit komt doordat de film gebaseerd is op het boek van Nikos Kazantzakis uit 1955 en niet op de bijbel en het verhaal wijkt dus behoorlijk af. Hoe dan ook, Willem Dafoe als Jezus vind ik een hele bijzonder keuze voor de vertolking van Jezus.

Willem dafoe als jezus
Willem Dafoe als Jezus

De meeste acteurs die Jezus spelen zijn, hoe zal ik het zeggen, geurloos en kleurloos – ze zijn meestal niet echt bekend van andere rollen. Dat kunnen we van Dafoe natuurlijk niet zeggen, bovendien heeft hij een vrije harde stugge uitstraling terwijl meestal zachte types Jezus vertolken maar hij is wel een steengoede acteur. Andere grote namen die meespeelden in The Last Temptation of Christ waren Harvey Keitel als Judas en David Bowie als Pontius Pilatus.

last temptation of Christ
David Bowie als Pontius Pilatus

Jeffrey Hunter in King of Kings

Deze film uit 1961 heb ik niet gezien maar op de foto’s vind ik deze Jezus wel erg gladjes. King of Kings is een sandalenfilm. Ken je die term?

Jeffrey Hunter
Jeffrey Hunter als Jezus

De sandalenfilm is een filmgenre waarin het verhaal zich afspeelt in de klassieke oudheid. Vaak zijn het avonturenfilms die zich afspelen in het oude Griekenland of in het oude Rome. Ik kende het niet, weer wat geleerd 😉

Ewan McGregor in Last Days in the Desert

acteurs die jezus speelden
Ewan McGregor als Jezus

Over deze film uit 2015 kan ik kort zijn: Een geweldige acteur in een verschrikkelijk slechte film. Ewan speelt Jezus én de duivel. Ewan, what were you thinking?

Christian Bale in Mary, Mother of Jesus

Christian Bale
Christian Bale als Jezus

De insteek in deze film uit 1999 is net wat anders dan anders omdat we hier Maria volgen. Maria wordt vertolkt door Pernilla August en Jezus door Christian Bale.

En ook….

De Zweedse acteur Max von Sydow in The Greatest Story Ever Told (1965)

von Sydow als Jezus

Jim Caviezel in de controversiële film van Mel Gibson, The Passion of the Christ (2004)

Caviezel als Jezus

Robert Powell in de tv mini serie Jesus of Nazareth (1977)

acteurs die jezus speelden

Voor de liefhebbers van Lost: Desmond, oftewel Henry Ian Cusick, speelde Jezus in The Visual Bible: The Gospel of John (2003)

acteurs die jezus spelen

Joaquin Phoenix als Jezus

Aan deze lijst kunnen we binnenkort een van mijn favoriete acteurs ever toevoegen: Joaquin Phoenix. Hij zal Jezus spelen in de film Mary Magdalene. Rooney Mara zal Maria Magdalena spelen.

19 gedachten over “Acteurs die Jezus speelden

  1. Jezus in alle vormen en uitvoeringen. en dan hebben we nog de verschillende rollen die vervuld zijn in musicals en op Tv, leuke blogpost!

  2. leuke blogpost. Ik ben zelf enorme van van Jesus Christ Superstar, maar dan eerder de muziek zelf. En die film van Mary Magdalene vind ik alvast erg intrigerend 🙂

  3. Het is inderdaad zo, tot 5 december is alles sinterklaas en vanaf 6 december heeft iedereen meteen de knop om naar de kerstman. Hoewel ik komend weekend nog wel een verlate surprise gepland heb haha.

  4. Het valt me op dat het beeld van Jezus bij bijna alle acteurs hetzelfde is. Alleen Dafoe ziet er wat anders uit omdat hij korter haar heeft.

  5. Leuk om al die Jezus acteurs nu eens op een rijtje te zien. Is het ook niet zo dat een gedeelte van deze acteurs vlak na hun rol van Jezus zijn overleden? Daar staat mij althans iets van bij…

    1. Grappig dat je dat zegt, er stond me ook zoiets bij maar ik had onthouden dat een acteur die eenmaal Jezus had gespeeld geen andere rollen meer speelde of zoiets. Ik denk allemaal broodje aap want de meeste zijn springlevend én spelen hele verschillende rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »