Ga naar de inhoud
Home » Review | Ezra met sterrencast over autisme

Review | Ezra met sterrencast over autisme

Review Ezra

De film Ezra gaat over de relatie tussen een vader en zijn autistische zoon. Geen makkelijk onderwerp wanneer je niet wilt vervallen in clichés en het beeld ook nog eens zo realistisch mogelijk wilt schetsen. Toch lukt het aardig, niet in de laatste plaats dankzij de goede acteurs. De film Ezra kijkt lekker weg maar verrast nergens echt. Het krabbelt een beetje voort zullen we maar zeggen.

Gedwongen roadtrip

Bobby Cannavale speelt Max, een stand-up comedian die grappen en verhalen vertelt over zijn leven in New Jersey. Hij is 50-nogwat en woont sinds zijn scheiding weer bij zijn vader (Robert De Niro) in huis. Hij is gek op zijn zoon Ezra, al heeft hij soms moeite om hem te begrijpen en de juiste beslissingen te maken wanneer het op zijn opvoeding aankomt. Daar waar Ezra’s moeder – gespeeld door Rose Byrne, Bobbys’s partner in het echte leven – het autisme van Ezra accepteert, lijkt Max er nog geen vrede mee te hebben. Hij zwemt tegen de stroom in en komt daardoor soms best onvolwassen over. Met de beste bedoelingen, laten we dat voorop stellen, besluit hij Ezra op een roadtrip ‘mee te nemen’ van New York naar Los Angeles. Joh, als mijn ex-man dat geflikt had…!! Maar Bobby kan het maken met zijn puppy oogjes.

Echt verhaal

Het verhaal is gebaseerd op het script van Tony Spiridakis die zelf vader is van een zoon met autisme. Hij wilde laten zien dat het hebben van een zoon met autisme niet een probleem is dat opgelost moet worden. Het is gewoon anders en wanneer je dat kunt omhelzen, is het juist een verrijking. De weg naar het omhelzen van de situatie volgen we dus in het personage van Max. Autismespectrumstoornissen komen wereldwijd voor bij rond één procent van de bevolking (bron). Er heerst nog steeds een taboe rondom autisme en daarom is authentieke representatie in films belangrijk. Films vanuit het perspectief van een ‘insider’ op het gebied zijn nog zeldzaam, en daarom alleen al is de film Ezra de moeite waard.

Srsck-score: ★★★

VS, 2023. Komedie/Drama van Bobby Cannavale, Robert De Niro, Rose Byrne en William Fitzgerald

De film Ezra draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »