Ga naar de inhoud
Home » Maria by Callas: een ontroerende documentaire

Maria by Callas: een ontroerende documentaire

callas by maria

Deze week kwam de documentaire Maria by Callas uit op DVD en Blu-ray. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het over het leven van de operazangeres Maria Callas. Nu ben ik niet bepaald een opera kenner maar La Callas ken ik. Ze is (een van) de beste operazangeressen van de twintigste eeuw en…ja, en wat…Meer wist ik eigenlijk niet. Ik bekeek de docu dus helemaal objectief zonder enige verwachtingen. Ik vond Maria by Callas werkelijk een erg mooie film.

callas by maria

Maria door Callas, letterlijk

De documentaire bevat nooit eerder vertoonde video’s en zeldzame foto’s. Het bestaat voornamelijk uit beeldmateriaal, brieven en spraakopnames van Maria Callas zelf dus dat maakt het geheel erg bijzonder. Het is net of ze zelf haar verhaal vertelt. Een sterke vrouw die voornamelijk geleefd is, die een bepaalde richting in gepusht is maar die zelf eigenlijk liever een heel ander leven had gewild. Een eenzame ongelukkige vrouw met een gebroken hart. De docu geeft een heel intiem portret van haar weer.

We zien haar strijd in de werksfeer maar ook haar liefdesverhaal met Aristo Onassis komt uitgebreid aan bod. Ook is duidelijk te zien dat haar gezondheid steeds meer te wensen overlaat, zowel fysiek als mentaal wordt ze zwakker en zwakker. Van haar ongelukkige kinderjaren met een harde moeder die haar pushte om te zingen en die een duidelijke voorkeur voor haar oudere zus had, zien we amper wat. De slechte relatie die Maria met haar moeder had heeft wel veel invloed op haar gehad. Ze benoemt het ook wel hier en daar even kort. Wel had Callas een hele warme relatie met haar zangjuf – de Spaanse sopraan Elvira de Hidalgo. Zij komt ook aan het woord in Maria by Callas. Toch richt de docu zich voornamelijk op latere jaren toen Callas al een gevestigde naam was.

bijzondere mensen, bijzondere jaren

De Amerikaans-Griekse sopraan werd in 1923 in New York geboren (als Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos) en stierf in Parijs in 1977. Dat betekent dat de beroemde diva leefde in de tijd van andere legendarische namen zoals Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Liz Taylor, Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot – de meeste zien we ook even voorbijkomen in de docu net als ook een jonge knappe Alain Delon en een jonge koningin Elizabeth.

callas onassis
Callas en Onassis

Kortom, regisseur Tom Volf heeft een persoonlijke docu afgeleverd waarin we achter de schermen mogen kijken in het leven van een bijzondere dame met een even bijzondere stem.

Maria by Callas is een aanrader voor iedereen die van muziek houdt en/of van de sterke vrouwen uit onze geschiedenis. Kende jij het verhaal van Maria Callas?

Lengte: 113 minuten

9 reacties op “Maria by Callas: een ontroerende documentaire”

  1. Ik had nog nooit van haar gehoord. Ze was blijkbaar ook al overleden toen ik geboren werd. Heb net even het youtube filmpje bekeken, maar ze had een prachtige stem. Zo kon de hoge noten wel raken

  2. De naam zegt me wel iets, maar ik kan me er weinig bij voorstellen. Het klinkt alvast wel alsof dit een film is die de moeite waard is. Toch maar op de lijst zetten voor tijdens mijn vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »