de film spijt!
|

De film Spijt! naar het boek van Carry Slee

Geschreven door Little Miss

Ik ben met mijn klas naar de film Spijt! geweest in de bioscoop. Het leek me wel heel gezellig om met de klas naar de bios te gaan maar ik had niet zo veel zin in Spijt! omdat het me erg dramatisch leek. Dat was het ook maar het was zeker geen stomme film maar mooi en behoorlijk heftig.

Spijt! is een verfilming van een boek uit 1996 van Carry Slee. Er zijn best veel boeken van Carry Slee verfilmd zoals Radeloos, Lover of Loser en Timboektoe. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen maar ik weet wel dat de film best anders is. Jochem heeft bijvoorbeeld in het boek één vriendin: Nienke. In de film speelt Nienke een zangeres in de band ‘punt uit’ van David.

boekSpijt
Het boek

Het verhaal

Het verhaal gaat over een jongen, Jochem, die op de middelbare school zit waar hij heel erg gepest wordt door drie kinderen uit zijn klas: Sanne, Remco en Justin. Remco is een meeloper. Ze doen hele gemene dingen en pesten hem omdat Jochem dik is. Jochem komt niet voor zichzelf op en de rest van de klas en de meesters ook niet. De gymmeester pest zelfs mee! Bijvoorbeeld wanneer de pesters op schoolreis heel veel patat in het bord van Jochem gooien met ketchup en dan zijn gezicht in het bord duwen. Dan komt de gymmeester en dan moet hij lachen en maakt een foto van de pesters en Jochem met allemaal ketchup in zijn gezicht en tranen in zijn ogen. Doordat niemand wat doet wordt het eigenlijk alleen maar erger en hebben ze later allemaal spijt.

Jochem heeft twee vrienden: David en zijn hond Simbad. Hij is, net als David, verliefd op Vera. Op een feestje wordt Jochem door de pesters gedwongen alcohol te drinken en ze doen hele nare en vervelende dingen. De volgende dag horen de kinderen dat Jochem die nacht niet is thuis gekomen en de dag daarna dat Jochem is verdronken in een meer. Jochem heeft zelfmoord gepleegd en de pesters en de andere kinderen hebben heel veel spijt van wat ze gedaan hebben maar het is te laat.

affiche spijt

Wat ik vond

Ik vond de film wel erg heftig en aangrijpend! Soms schrok ik ook wel, bijvoorbeeld wanneer Sanne, Remco en Justin Jochem in elkaar sloegen. Toen zat Jochem best onder het bloed. Het was ook een hele zielige film, aan het einde moest ik wel een beetje huilen. Bij één stukje had ik niet gekeken want dat was heel heftig. Dat was toen de pesters Jochem dwongen om alcohol te drinken, hij moest overgeven en ze rolde hem door zijn eigen kots. Dat vond ik echt vies!

Ook al is het boek dus wel lang geleden geschreven is het onderwerp pesten nog heel erg van deze tijd. Vorig jaar was er best veel in het nieuws over pesten. Ik vind het wel goed dat er hier een film over gemaakt is want de boodschap van deze film is heel duidelijk: pesten moet stoppen. Dat vind ik zelf ook want pesten kan kinderen heel erg pijn doen.

Spijt! draait nog in een paar bioscopen en is net deze maand uitgekomen op dvd. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.