omniversum scherm

Recensie: Het Omniversum – Flight of the Butterflies

Het is nog heel even kort schoolvakantie, we pakten daarom vorige week op de valreep nog een uitje mee. We gingen naar het Omniversum in Den Haag. Ik was er nog nooit geweest maar had gehoord dat het een bijzondere ervaring was en leuk voor jong en oud. Tijd om de proef op de som te nemen!

Wij gingen erheen: twee volwassenen en drie kinderen van 6, 10 en 12 jaar oud. We twijfelden tussen een documentaire over de onderwaterwereld (wat wil je met een dochter die marine bioloog wilt worden en gefascineerd is door zeedieren) en eentje over Monarchvlinders (omdat we altijd iets met zee doen en eens een keer iets anders wilden). De vlinders wonnen en we gingen naar de documentaire “Flight of the Butterflies”.

Wat is het Omniversum eigenlijk?

Het Omniversum is een grootbeeldbios in Den Haag. De films worden geprojecteerd op een enorm scherm dat gedeeltelijk rondom het publiek doorloopt en in een halve bol op het plafond. Met andere woorden je verrekt je nek een uur lang maar je krijgt er wel prachtig beeld voor terug. Het geluid komt ook van verschillende kanten waardoor je helemaal in de film wordt gezogen.

Op de site van het Omniversum leggen ze uit dat, ik citeer nu even voor het gemak, “Elk filmbeeldje is 10 keer zo groot als dat van een bioscoopfilm en wordt 500 keer (!) vergroot om het op de reuzenkoepel te projecteren. Dit filmformaat is het IMAX formaat. De film wordt geprojecteerd door een fish eye lens m.b.v. een 15.000 Watt Xenon lamp, die watergekoeld is. De lamp is zo krachtig dat deze vanaf de maan te zien is. ” Vanaf de maan…dat is dus het Omniversum.

Welke films draaien er in het Omniversum?

De films die in het Omniversum draaien zijn voornamelijk documentaires over de natuur, mooie landen, bijzondere dieren. Om even een voorbeeld te noemen, nu draaien er documentaires over vlinders, dolfijnen maar ook over tornado’s en over de Alpen.

De films in het Omniversum zijn allemaal in het Nederlands en in principe geschikt voor alle leeftijden, anders staat het erbij. Het programma kun je op de site van het Omniversum opzoeken. Er draait elk uur een andere docu van ‘s morgens tot ‘s avonds, keuze genoeg.

Flight of the Butterflies

Eerlijk is eerlijk, ik had er meer van verwacht en was aanvankelijk wat teleurgesteld. Ik dacht dat ik een uur lang overal om me heen vlinders zou zien vliegen en met mooi gekleurde vleugels zien rond wapperen. Maar het zijn nou eenmaal documentaires dus er komen mensen in beeld die wat gaan praten en wat gaan uitleggen en daar heb je geen gigakoepelvormig scherm voor nodig in principe.

Ik denk dat de kracht van het scherm in het Omniversum niet geheel tot haar recht komt in de Flight of the Butterflies. Wat dat betreft hadden we, alleen voor het beeld, waarschijnlijk beter naar een van de onderwaterfilms kunnen gaan. We zagen een voorstukje van een onderwaterfilm en dat zag er al veel indrukwekkender uit dan onze vlinders maar……het verhaal van de Flight of the Butterflies was wel fantastisch mooi en ontroerend!

Elk jaar vliegen er miljoenen Monarchvlinders weg uit Canada naar…? Dat was dus heel lang onbekend. Waar gingen ze heen? In de docu zien we het verhaal van een onderzoeker en zijn vrouw die op zoek gaan naar het mysterie van de Monarchvlinders. Behalve de schoonheid van de vlinders, hoe precies ze zijn, hoe ze met zijn allen precies weten waar ze heen moeten, is het ook erg ontroerend om te zien hoe de onderzoeker vanaf zijn kindertijd gefascineerd is door deze vlinders en er zijn levenswerk van maakt om hun overwinter plekje te vinden.

Voor jong en oud?

De meningen over ons uitje waren verdeeld. Van de vijf zouden er wel vier nog een keertje willen gaan, al zouden we wel een andere keuze maken qua film nu we het een keer hebben meegemaakt.

Het 12-jarige nieuwsgierig aagje:”ik vond het heel bijzonder en cool maar aan het begin moet je er wel aan wennen. Maar dat wennen duurt niet heel lang en daarna is het echt heel gaaf. Maar ik houd ook sowieso van documentaires.”

De 6-jarige grappenmaker:”ik vond het niet zo leuk omdat het alleen om te leren was. ik wil wel een keer een echte film daar kijken. Het was een beetje saai”.

De Claustro-volwassene: “De ruimte is niet geweldig voor mensen die last hebben van claustrofobie. Je moet eerst trappen omlaag naar de zaal en de deuren waardoor je naar binnen gaat, gaan tijdens de film niet meer open. Er zijn wel elders in de zaal deuren die tijdens de voorstelling gewoon opengaan, alleen die eerste deuren niet. Dat kan wat lastig voor clautrofobische mensen maar de zaal is wel weer erg ruim dus dat scheelt weer. Ik had er zelf na een minuutje even wennen geen last van doordat de zaal zo ruim is. Wanneer de film begint is het enigszins desoriënterend, zo zul je het gevoel hebben dat jij zelf onderwater bent tijdens een onderwater film, dat kan benauwend werken, geen aanrader voor de meeste claustrofoben.”

Een ware beleving (c) Omniversum
Een ware beleving (c) Omniversum

De geen-idee-waar-jullie-me-mee-naartoe-sleuren-volwassene: “Ik had geen beeld bij wat ik kon verwachten. Het effect vond ik wel erg indrukwekkend. Het gevoel dat je zelf beweegt terwijl je daar rustig zit, in een comfortabele stoel (dat moet wel even vermeld worden), is een aparte gewaarwording.”

Het 10-jarig ik-kan-niet-stilzitten-manneke: “ik vond het wel heel erg leuk. Ik vond het niet echt een film maar het was wel heel bijzonder omdat het echt leek alsnog die vlinders boven je vlogen. Helemaal aan het begin was ik wel even misselijk geworden omdat het zo leek te bewegen maar dat was snel over”

Tip met stip

Je kunt voordelig tickets kopen voor een tweede film op dezelfde dag, tweede film halve prijs. Dit is zeker een aanrader: een film duurt slechts een uur, inclusief voorstukjes dus het is prima te doen om twee films te kijken. Je kunt ook eventueel een passe partout kopen voor 4 films maar dat lijkt me persoonlijk teveel van het goede.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.