Ga naar de inhoud
Home » Strafregels op school: Yay of Nay

Strafregels op school: Yay of Nay

strafregels schrijven

Dochterlief kreeg strafregels deze week. Strafregels! Ze was in het klaslokaal tijdens de les een pepermuntje aan het eten en moest als straf van de leraar 100 keer opschrijven “het is niet toegestaan om in het lokaal te snoepen of te drinken”. Ze leverde de strafregels niet op tijd in waardoor de regels verdubbeld werden naar 200… Sja, strafregels…

Niet van deze tijd

Als kind moest ik ook wel eens strafregels schrijven. Ik vond dat eigenlijk best een relaxed milde straf. Ik vind strafregels ook echt ouderwets, iets wat niet meer van deze tijd is. Weet je dat je in Frankrijk officieel geen strafregels mag geven op school? Ik wist dat niet maar toen mijn kinderen in Frankrijk op school zaten kreeg een meisje uit de klas van mijn zoon een keer strafregels. De moeder van dat meisje dreigde meteen met van alles en nog wat omdat het dus verboden bleek te zijn.

Ik vond de strafregels die de leerkracht in kwestie toen had gegeven nog niet eens zo verkeerd omdat ze leerzaam waren. Zij had het meisje allerlei vervoegingen van werkwoorden opgegeven die ook nog eens met het voorval te maken hadden. Woorden als respecteren en verontschuldigen, dat soort werk. Het kind leerde in ieder geval wat want ze waren op dat moment met werkwoorden bezig in de klas. Ik vond dat nog wel ok omdat de kinderen dan iets aan het leren waren.

Leerzame strafregels

Maar in het geval van dochterlief viel er niets te leren met de strafregels. Het was een tijdrovend karwei maar het voegde niets toe. Bovendien had ze de volgende dag een proefwerk waar ze minder tijd aan kon besteden omdat ze die regels aan het schrijven was dus het ging ook nog ten koste van ‘echt’ schoolwerk.

Ik vind: maak je punt. Geef dochterlief straf omdat ze snoept tijdens de les en omdat ze d’r regels niet op tijd inlevert maar geef haar leerzame straf. Als je wiskunde geeft, geef dan extra wiskunde opdrachten als straf of als je Nederlands geeft laat het kind dan een opstel schrijven over wat ze fout heeft gedaan, zoiets. Niet gewoon verstand op nul en overschrijven….Dat vind ik zo zinloos.

Belonen vs Straffen

Ik ben persoonlijk echt een beloningsmens. Ik geloof veel meer in belonen dan in straffen. Ik denk dat een beloningssysteem kinderen meer motiveert en dat het op de lange termijn meer oplevert dan straffen.

Ik kan me voorstellen dat het voor leerkrachten op school moeilijk is, zo niet onmogelijk, om slechts op basis van beloning te werken maar strafregels…In deze tijd kunnen er vast wel leerzame en zinnige straffen bedacht worden met een pedagogische inslag.

Moesten jullie vroeger ook strafregels schrijven? Wat vinden jullie ervan? Goede straf? Yay or Nay?

14 reacties op “Strafregels op school: Yay of Nay”

  1. Strafregels heb ik vroeger ook geschreven. Maar ik vind het zo’n ongelooflijk nutteloze straf. Je leert er niks van. Alleen dat je die leraar minder leuk vindt, haha. Nee, doe dan inderdaad iets dat met die les te maken heeft. Zo hadden wij een leraar waarvan je een bladzijde uit het Scheikunde boek moest overschrijven. Lijkt ook stom, maar ik weet nog steeds dat AU voor goud staat en FE voor ijzer, haha.

  2. Geen idee of ik ze ook ooit heb moeten schrijven eigenlijk. Maar dat zal vast wel. Ik vind het ook niet echt een originele straf. Laat dan een opstel schrijven over waarom iets niet mag of zo. Veel creatiever!

  3. Is al besproken maar we gaan ook niet van een mug een olifant maken. Als het maar niet vaker gebeurt. Zij gaat in ieder geval geen pepermuntje meer in de klas eten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »