goedkope zorgverzekering 18 jaar
|

Net 18 en overstappen naar een goedkopere zorgverzekering

Mijn dochter is onlangs 18 geworden, hartstikke leuk natuurlijk maar administratief gezien was het een behoorlijk grote stap voor haar. Help! Wat nu? Ze kreeg van tevoren een folder in de bus met de poëtische naam ‘Regel je Shit! de 18+ checklist’. Op zich een duidelijke folder maar wanneer je alle informatie zo op een rijtje ziet staan, dan kan het nog best overweldigend zijn voor je kind. Ze moeten veel zelf regelen: van een zorgverzekering kiezen tot een persoonlijke DigiD aanvragen, inschrijven voor een woning, toeslagen aanvragen, etc etc… Het is niet mals.

Gratis meeverzekerd

Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Wil je meer zorg vergoed krijgen dan wat er geboden wordt in de basisverzekering, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Tot hun 18e verjaardag zijn kinderen gratis meeverzekerd in de ziektekostenverzekering van hun ouders. Je krijgt op een gegeven moment een bericht van de verzekeraar waarin er staat dat je kind binnenkort niet meer is meeverzekerd. Je kunt dan beslissen wat je doet. Ten eerste kun je je 18-jarig kind op je eigen polis laten staan en zelf dus de premie blijven betalen. De tweede mogelijkheid is dat je de verzekering van je kind op zijn/haar naam laat zetten en dan krijgt hij/zij een aparte polis.

Ik heb in eerste instantie mijn dochter na haar 18e op mijn eigen polis laten staan maar dat was echt een dure grap. Mijn verzekeringsmaatschappij was in haar situatie ook helemaal niet voordelig dus ze moest snel overstappen op een goedkopere zorgverzekering.

Hiep Hiep Hoera! En nu al je zaken goed regelen 🙂

Overstappen naar een goedkopere zorgverzekering: nog een ruime week!

Wij hebben het samen even goed bekeken want Dochterlief kon niet op mijn polis blijven staan en zoals gezegd was mijn maatschappij ook niet gunstig voor haar. Goedkoopste Zorgverzekering is een handige site om het allemaal goed te bekijken en de voordeligste en meest geschikte zorgpolis uit te zoeken. Vergelijk de basisverzekering én de aanvullende pakketten, de uitkomst kan soms best verrassend zijn. Op de site is er ook veel achtergrondinfo te vinden over zorg en dekkingen.

Wisselen van zorgverzekering kan altijd pas aan het einde van het jaar. Sinds half november hebben alle zorgverzekeraars hun premie bekendgemaakt voor 2020. De huidige zorgverzekering moet vóór 1 januari opgezegd worden en de nieuwe verzekering moet vóór 1 februari afgesloten worden. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Je hebt dus nog iets meer dan een week om op te zeggen maar een maandje langer om een goedkopere zorgverzekering af te sluiten. Overstappen kan veel geld schelen, het loont dus de moeite om elk jaar goed te vergelijken!

Zorgtoeslag aanvragen

Als je een kind hebt van 16 of 17 zou ik je mee willen geven om ruim van tevoren te beginnen met oriënteren en met je kids te bespreken wat er allemaal zal veranderen vanaf hun 18e zodat het niet allemaal in één keer op ze afkomt. Ik merkte met mijn dochter dat het teveel ineens was dus ik ben met mijn 16-jarige zoon nu alvast begonnen met voor te bereiden op wat er komen gaat. Heb jij tieners die richting 18 jaar gaan? Op de site van de Rijksoverheid kun je een schat aan bruikbare informatie vinden over wat er allemaal van ze verwacht wordt vanaf hun 18e.

Vergeet ook vooral niet om op het moment dat je kind een eigen zorgverzekering aanvraagt, dat hij/zij ook meteen zorgtoeslag aanvraagt. Het een dekt met een beetje geluk de ander. Ik ken kids die er zelfs centjes aan overhouden. Bij mijn dochter dekt de zorgtoeslag praktisch de premie, ze moet slechts 5 euro bijleggen elke maand. Zorgtoeslag krijgt je kind niet automatisch, dat moet echt aangevraagd worden bij de Belastingdienst (en daar heeft je kind dan weer een DigiD bij nodig).

Heb jij tieners thuis en heb je hier al over nagedacht? Vergelijk jij je verzekering aan het einde van het jaar en ben jij al eens overgestapt naar een goedkopere zorgverzekering of loopt je verzekering al jaren en jaren bij dezelfde verzekeraar?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. rachel schreef:

  ik was er mee bekend en wij zijn al jaren bij dezelfde verzekerd

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn kinderen regelen dit gelukkig zelf, en maken zelfs winst met hun zorgtoeslag. Mijn jongste dochter houdt er een tientje aan over. Ik vind dat Nederland wat dat betreft echt een luxe land is waar dit soort dingen goed geregeld zijn.

 3. MC Kleuver schreef:

  Mijn ouders hebben mij goed begeleid toen ik 18 werd. Overigens heb geen aparte zorgverzekering, omdat ik onderverzekerd ben bij mijn ouders. Heel handig. Trouwens, wij helemaal geen folder gekregen met zulke informatie. Wel handig!

 4. Bij de goedkoopste zorgverzekering moet je wel altijd opletten dat je bij de zorgaanbieders terecht kunt die je zelf wil, want dat is niet altijd het geval. Succes met de keuze!

 5. hippmiemeisje schreef:

  Pfff, in Belgie is het wel helemaal anders. Zolang je nog studeert blijf je gewoon ten laste van je ouders en moet je weinig in orde maken…
  Een zorgverzekering hebben we ook niet, dat wordt bij ons door de overheid geregeld (al moet je wel je mutualiteit kiezen wanneer je niet meer ten laste bent van je ouders, maar dat kan dus even goed op 23 jarige leeftijd zijn omdat je dan gaat werken en en dus niet meer ten laste bent.)

  Ik vind het soms behoorlijk gek hoe groot het verschil is, terwijl we zelfs bijna dezelfde taal spreken en ik op 2u rijden van Amsterdam zit! 😉

 6. Simone schreef:

  Ik betaal volgens mij 180 euro per maand nu en krijg 50 euro terug van mijn werk. Nog steeds behoorlijk veel. Maar wel nodig.

 7. Pfoe, toen ik 18 werd moest ik me hier natuurlijk ook mee bezig houden en ik snapte er niks van. Nu, een halfjaar later, heb ik nog steeds hulp nodig wat betreft de zorgverzekering.
  Liefs,
  Elles

 8. Die checklist stond toen ik 18 werd ook al online. Super handig natuurlijk ! Gelukkig hebben mijn ouders en mijn man (toen der tijd mijn vriend) mij goed geholpen, dat scheelde een hoop. Maar als ik het zelf uit had moeten zoeken had ik waarschijnlijk veel te veel betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.