Ga naar de inhoud
Home » Babynamen | 30 leuke jongensnamen geïnspireerd op films

Babynamen | 30 leuke jongensnamen geïnspireerd op films

keanu reevers en river phoenix

Ik heb iets met voornamen, vandaar de aparte categorie ‘babynamen’ op deze blog. Aangezien ik daarnaast ook iets heb met films, moest deze blog er ooit eens van komen. Hieronder een lijst van 30 jongensnamen die iets te maken hebben met film, eerst de regisseurs, dan de filmpersonages en als laatste de acteurs. Laat me vooral in de comments weten welke mooie/toffe/rare/geniale/grappige jongensnaam ik vergeten ben in mijn lijstje!

Voornamen van regisseurs

wes als jongensnaam
Martin Kraft, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Wes (Anderson)

De films van Wes Anderson vallen in eerste instantie op door het kleurenpalet, de bijzondere locaties en de unieke verhaallijnen. Een geweldige regisseur als je het mij vraagt. Wij hebben het geluk gehad om hem in Angoulême ‘live’ aan het werk te zien tijdens de opnames van The French Connection. Geweldig! Bekende films van Wes Anderson zijn o.a The Royal Tenenbaums, Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel.

Wes Anderson werd geboren als Wesley Wales Anderson. Wesley is een Engelse naam en betekent weide in het Westen of westelijke vlakte. De filmregisseur Wes Craven (bekend van A Nightmare on Elmstreet en alle Screams) heette ook Wesley. In het geval van Anderson en Craven is Wes dus een afkorting van Wesley maar Wes kan in sommige gevallen ook komen van de naam Westcott – een Engelse naam dat westelijk huisje betekent.

Stanley (Kubrick)

De Amerikaanse regisseur staat bekend als een van de meest invloedrijke en inovatieve filmregisseurs ever. Het was sowieso wel een bijzondere man. Er is een docu over hem, in 2001 gemaakt door zijn voormalige assistent. Het heet Stanley Kubrick: A Life in Pictures en het is heel interessant eigenlijk…Kubrick is o.a bekend om zijn films 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en The Shining.

Andere film-Stanley’s zijn Stan(ley) Laurel, de ene helft van het komische duo Laurel en Hardy – en Stanley Kowalski. Stanley Kowalski is de naam van een filmpersonage uit de klassieker A Streetcar Named Desire uit 1951. Hij werd gespeeld door Marlon Brando. Stanley is een Engelse naam, afgeleid van stane en leah en betekent zoveel als een stenig veld of een open veld met stenen. Het wordt vaak afgekort naar Stan. Stan kan ook de afkorting zijn van de Slavische naam Stanislas.

filmliefhebbers voornamen
Tarantino’s Reservoir Dogs

Quentin (Tarantino)

Soms voel ik me erg eenzaam op mijn ‘ik-heb-echt-helemaal-niets-met-quentin-tarantino’-eiland maar hee, ik zie ook een positief puntje, deze man heeft wel een mooie voornaam. Hij is bekend van films als Reservoir Dogs (in mijn ogen zijn enige goede film), Pulp Fiction, Kill Bill en recentelijk Once Upon a Time in Hollywood.

Quentin is een variant op Quinten en Quintinus. Het komt uit het Latijn en betekent de vijfde. Het is dus wel een mooie naam maar je bent nooit de eerste. Of dat nou zo’n fijne betekenis is?!

Joel en Ethan (Coen)

De Coen Brothers oftewel Joel en Ethan Coen zijn een Amerikaans filmmakersduo, bekend om hun bijzondere, vaak absurdistische films en een goede dosis zwarte humor . The Big Lebowski, The Hudsucker Proxy, No Country for Old Men zijn films van de Coen broers. Ook het meer recente The Ballad of Buster Scruggs is van hun hand.

Joel en Ethan zijn Hebreeuwse namen die voorkomen in het Oude Testament. Joel/Joël betekent Jahweh is God en Ethan betekent stevig/krachtig/vastberaden. Nog twee Ethan’s in Hollywood zijn trouwens acteur Ethan Hawke en de filmpersonage die Tom Cruise vertolkt in Mission Impossible, Ethan Hunt.

Stone’s The Doors met Val Kilmer

Oliver (Stone)

Regisseur Oliver Stone is een van mijn favoriete regisseurs. Hij is inmiddels al bijna 75 jaar oud en nog schuwt hij geen controversiële onderwerpen in zijn maatschappijkritische films en docu’s . Hij is een veteraan van de Vietnam oorlog en heeft dat onderwerp ook meerdere keren gebruikt in zijn films. Enkele bekende films van Stone zijn Platoon, Wall Street, Natural Born Killers, The Doors, JFK en Snowden.

In 2018 waren de populairste babynamen in Amsterdam Olivier en Olivia. Oliver scoorde ook hoog, plekje 7. Oliver is een variant op de Latijnse naam Olivier en betekent olijfboom.

Clint Eastwood in Leone’s The Good, the Bad and the Ugly

Sergio (Leone)

Sergio Leone was een Italiaanse filmregisseur, vooral bekend om zijn westerns zoals The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West. Ook de klassieker Once Upon a Time in America met Robert De Niro is van Leone.

Sergio is een naam die zowel in Spanje als in Italië gebruikt wordt. Andere regisseurs die Sergio heetten waren Italiaan Sergio Corbucci (de regisseur waar Quentin Tarantino zich door liet ‘inspireren’) en Mexicaan Sergio Jiménez. De betekenis is niet erg duidelijk omdat de naam eigenlijk voortkomt uit de achternaam van een belangrijke Romeinse familie genaamd Sergius.

Woody (Allen)

Woody Allen is een bekende Amerikaans filmregisseur die al enorm lang actief is en vooral bekend staat om zijn tragikomische films. Daarnaast is hij door zijn persoonlijke leven regelmatig in het nieuws geweest.

Zo verliet hij ooit zijn partner Mia Farrow voor hun geadopteerde dochter waar hij mee trouwde. Ook beschuldigt een van zijn geadopteerde dochters, Dylan Farrow, hem van seksueel misbruik. Dat laatste is nooit bewezen en komt zo nu en dan weer opborrelen. Om op zijn naam terug te komen: Woody is eigenlijk zijn bijnaam, officieel heet hij Allan Stewart Konigsberg maar dat klinkt natuurlijk veel minder leuk dan Woody Allen 🙂

Ik vind Woody zo’n leuke vrolijk klinkende naam. Tegenwoordig zie ik ook Toy Story’s Woody voor me wanneer ik die naam hoor. Daarnaast is Woody onlosmakelijk verbonden met acteur Woody Harrelson en kennen we natuurlijk ook de cartoonpersonage Woody Woodpecker. Voor Harrelson is Woody ook een bijnaam, hij werd geboren als Woodrow. Woody betekent dus eigenlijk niet echt iets en Woodrow betekent zoiets als hij die geboren is in een houten huis of hij die geboren is in een huis bij de bossen….

Guillermo (del Toro)/Guillaume (Canet)

Del Toro is een Mexicaans filmregisseur die vooral horror- en fantasyfilms maakt. Enkele van zijn bekendste films zijn The Shape of Water en Pan’s Labyrinth. Guillaume Canet is een bekende Franse acteur en regisseur, getrouwd met Marion Cotillard.

Guillermo is de Spaanse variant van de Germaanse jongensnaam Willem/Wilhelm. Guillaume is de Franse variant. Guillermo/Willem/Guillaume betekent wilskrachtige beschermer.

Adrien Brody in Polanski’s The Pianist

Roman (Polański)

Roman Polański is een Pools-Franse filmmaker van joodse afkomst. Hij woont in Parijs met zijn Franse vrouw, actrice Emmanuelle Seigner. Hij is niet alleen bekend door zijn films, waarvan de meest bekenden zijn Rosemary’s Baby, Carnage en The Pianist, maar ook door enkele gebeurtenissen in zijn privé leven.

Sinds eind jaren 70 is hij namelijk voortvluchtig uit de VS waar hij verdacht wordt van seksueel misbruik van een minderjarige. Er lopen meerdere aanklachten tegen hem, voornamelijk gevallen uit de jaren 70. Een andere gebeurtenis waar Polański onlosmakelijk mee verbonden is, is de afschuwelijke moord op actrice Sharon Tate door de Manson-familie. Toen dat gebeurde, in 1969, was Tate getrouwd met Roman Polański.

Polański’s volledige naam is Rajmund Roman Thierry Polański dus eigenlijk is Roman zijn tweede naam. De betekenis van de Latijnse naam zal je niet verbazen. Roman betekent ‘inwoner van Rome’.

Roman Coppola schreef samen met Wes Anderson Moonrise Kingdom

Het is een behoorlijk populaire naam in Hollywood waar meerdere bekende acteurs en actrices hun kinderen Roman hebben genoemd, waaronder Molly Ringwald en Cate Blanchett. Ook een van de kinderen van Francis Ford Coppola heeft Roman. Roman Coppola is overigens ook scenarioschrijver en regisseur net als zijn zus Sophia Coppola. Hij schreef, samen met Wes Anderson, Moonrise Kingdom.

Christopher Nolan
Georges Biard, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Christopher (Nolan)

Nolan is bekend van films als Inception, Interstellar, Memento en The Dark Knight. Hij begon ooit met hele kleine producties en is inmiddels uitgegroeid naar een van de grootste regisseurs van het moment.

Christopher is een van oorsprong Griekse (en Latijnse) naam en betekent Christusdrager of hij die Christus in zijn hart draagt. Er bestaan veel varianten zoals Chris, Christia(a)n, Christoffel, Christopher of Christoph. Ook bestaan er varianten met een K dus Kristian of Kris.

Voornamen van filmpersonages

filmpersonages voornamen

Vito (Corleone)

Wie kent hem niet?! Don Vito Andolini Corleone uit The Godfather werd gespeeld door Marlon Brando. “I’m gonna make him an offer he can’t refuse”. Vito is een Latijnse naam en betekent ‘leven’.

Overigens heeft Vito Corleone in de film een zoon met een wel hele mooie naam als je het mij vraagt: Santino oftewel ‘Sonny’. Santino werd gespeeld door James Caan. De naam Santino is een Italiaanse naam en betekent ‘kleine heilige’.

Inigo (Montoya)

Inigo is een Baskische naam, het betekent ‘vurig’. Ken je de beroemde zin uit The Princess Bride? “Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.” Nee? Dan moet je eens even heel snel richting Netflix. Deze film hoort bij ieder’s filmeducatie 😉

Forrest (Gump)

Forrest is een Engelse naam en betekent gewoon bos of woud. Niet alleen Forrest Gump maar ook Forrest Gates zijn bekende filmpersonages, de laatste liep rond in Buffy the Vampire Slayer. Ook hebben we acteur Forest Whitaker maar die wordt met 1 R gespeld. Toch zullen de meeste bij Forrest meteen denken aan Forrest Gump. Run Forrest run!!

filmpersonages babynamen

Tyler (Durden)

Tyler Durden uit Fight Club wordt gespeeld door Brad Pitt, een van de meest iconische rollen allertijden. Tyler is een stoere jongensnaam tot je naar de betekenis kijkt want sja, het betekent maker van tegels…

Andere bekende Tyler’s zijn acteur Tyler Posey uit Teen Wolf, vlogger Tyler Oakley, Tyler Blackburn (Pretty Little Liars).

Lou (Bloom)

Lou Bloom uit Nightcrawler wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal. Ik vind Lou zelf een geweldige naam, had het nog staan op ons lijstje voor de naam van mijn dochter. De keuze viel uiteindelijk op een ander maar ik houd nog steeds erg van die naam.

Lou kan als jongens- en als meisjesnaam al wordt het in Frankrijk meer voor meisjes gebruikt. Lou Reed is natuurlijk een bekende ‘Lou’ en je spreekt het net zo uit als het Franse ‘loup’, wat wolf betekent. Lou is afgeleid van de Germaanse naam Lodewijk en betekent beroemde strijder. Er zijn ook veel namen die afgekort worden naar Lou zoals Louise, Lewis, Louis etc etc…

jongensnamen films

Donnie (Darko)

Nog eens Jake Gyllenhaal rol. Donnie Darko was zijn doorbraak eigenlijk, hij acteerde er samen met zus Maggie in. Hij speelt dus Donnie die van een of ander vaag konijnenfiguur, Frank, opdrachten ontvangt. Best een enge film maar een toffe naam.

Donnie is een variant van de Schotse naam Donald en betekent trotse leider. Het is ook verwant aan de naam Domhnall (wereld leider). Ik ken zelf alleen Ierse acteur Domhnall Gleeson met die naam. Darko is trouwens ook mooi als jongensnaam en komt als voornaam vaak voor in Slavische landen. Het betekent cadeau.

filmpersonages jongensnamen

Gideon (Graves)

De one and only geweldige Jason Schwartzman speelt de duivelse ex Gideon Graves in Scott Pilgrim vs. the World. Hij is de belangrijkste gemenerik en daar past de naam Gideon eigenlijk prima bij. Gideon betekent namelijk in het Hebreeuws ‘de vernietiger’.

Norman (Bates)

Haha ok hij is wel een of andere psychopaat dus of je je kind graag Norman noemt?! Norman Bates is de hoofdpersonage uit Psycho en uit het meer recente Bates Motel (aanrader). Zij moeder heet Norma 🙂

Norman is een Engelse naam die ‘uit het Noorden’ betekent. Het is een vrij veel voorkomende naam.

Baxter (Fang)

Baxter Fang uit The Family Fang. Ken je die film? Het is eigenlijk niet zo bekend maar ik vind het een ge-wel-dige film. Baxter Fang wordt gespeeld door Jason Bateman. Er was trouwens ook een Baxter Stockman in Teenage Mutant Ninja Turtle.

Baxter is een Engelse naam die eigenlijk gewoon bakker betekent maar het klinkt wel tof. Ik houd wel van namen met een X. De zonen van Angelina Jolie hebben allemaal ook een X in hun naam, namelijk Maddox, Knox en Pax.

voornamen filmkarakters

Han (Solo)

Han Solo is een bekend personage uit Star Wars. Hij wordt gespeeld door Harrison Ford. De naam Han kan verschillende herkomsten hebben. Het kan een Aziatische achtergrond hebben maar ook een Germaanse. De Germaanse variant is een vorm van Johannes en Hans. Het betekent God is genadig.

Als je erbij stilstaat zijn er ook best veel bekende Nederlandse Han’s, bijvoorbeeld Han Bennink, Han ten Broeke en Han Berger. Je hebt ook het boek Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp van Heere Heeresma, dat in 1990 verfilmd is met Koen de Bouw in de rol van Han.

Voornamen van acteurs

Keanu (Reeves)

Keanu werd geboren in Beiroet (Libanon) en heeft een Britse moeder en een Hawaïaans-Chinese vader. Zelf is hij Canadees. Een mooie mix dus met een bijbehorende exotische naam. Keanu is een Hawaïaanse naam en het betekent ‘koele bries over de bergen’. Prachtig toch?

River en Joaquin (Phoenix)

In de familie van River en Joaquin waren ze duidelijk niet echt fan van gangbare namen. River Phoenix had drie zussen, een halfzus Jodean en een broer. Ok houd je vast, de zussen heten: Rain Joan of Arc, Summer Joy en Liberty Mariposa. Allemaal van die natuurgerelateerde namen dus en dan heb je broer Joaquin.

Ik kan me voorstellen dat hij als kind dacht ‘ik wil ook een natuurnaam’ en hij gebruikte in zijn jeugd dan ook de naam ‘leaf’. Gelukkig is hij daarmee gestopt want Joaquin is toch wel honderd keer mooier dan leaf. Niet dan? Joaquin is een Spaanse naam en het betekent God zal oordelen of Geschapen door God. (De foto helemaal bovenaan deze blog is een foto van de twee broers samen trouwens)

jongensnamen acteurs

Morgan (Freeman)

Ik vond Morgan en de vrouwelijke variant Morgana vroeger de mooiste naam ter wereld. Dat had ermee te maken dat ik de tovenares Morgana in de Arthur-legende heel indrukwekkend vond als kind. Later op de middelbare school was er ook nog eens een hele knappe drummer die Morgan heette, dat hielp ook haha.

Morgan is een Walesche jongens- en meisjesnaam. Het betekent ‘verblijft bij de zee’ of ‘geboren aan zee’. Afhankelijk van het land wordt het meer aan jongens of meer aan meisjes gegeven.

jared jongensnaam
Naano94, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Jared (Leto)

Jared is een Hebreeuwse jongensnaam dat ‘speer’ en/of ‘dapper’ betekent. Het wordt in Nederland stukken minder gebruikt dan in Engelstalige landen en dat is ook begrijpelijk want het klinkt beter als je het op zijn Engels uitspreekt.

Orlando (Bloom)

Orlando is een van oorsprong Italiaanse naam dat betekent ‘bekend/beroemd door het land’. Nou, dat hebben zijn ouders dan goed uitgekozen, toch?! Orlando is eigenlijk een variatie op Roland. Andere afgeleide namen zijn Roeland en Roel.

Niet filmgerelateerd maar de hoofdpersoon van een van de boeken van Virginia Woolf heet Orlando (ja, het boek zelf ook). In de literatuur komt de naam Orlando best vaak voor overigens, bijvoorbeeld in Orlando Furioso geschreven door Ludovico Ariosto en in Shakespeare’s As You Like It. Ook is er ridder Orlando uit een bekende opera van Handel dat Orlando heet.

jongensnamen uit films
Joe Pesci met Robert De Niro in The Irishman

Joe (Pesci)

Joe is een eenvoudige en vrij veel voorkomende naam. Ik heb alle simpele namen zoals Johnny (Depp), Tim (Roth), Tom (Hanks/Cruise/Hardy), Chris (Pratt/Evans/Pine), Daniel (Radcliffe), Jim (Carrey), Robert (DeNiro/Redford), Richard (Gere) links laten liggen dus waarom Joe wel?

En het antwoord is…ik heb geen idee 🙂 Ik vind Joe toch altijd wel iets pittigs hebben, iets speels. Joe is een afkorting van de Hebreeuwse naam Joseph/Jozef en het betekent ‘God zal toevoegen’. Er zijn best veel sterren die (een van) hun kinderen Joe hebben genoemd, o.a Kate Winslet, Stephen King en Kevin Costner.

De man van Sofia Vergara die ook acteur is heet ook Joe (Manganiello) en we hebben ook Joe Jonas (die voluit Joseph heet). Als je kijkt naar de Joseph’s van Hollywood dan hebben we o.a Joseph Fiennes en Joseph Gordon-Levitt en qua muzikanten hebben we Joe Cocker en Joe Jackson. Nou ja, heel veel Joe’s en Joseph’s dus!

Viggo Mortensen in Captain Fantastic

Viggo (Mortensen)

Viggo Mortensen is een Amerikaanse acteur van Deens-Noorse afkomst, bekend voor zijn rollen in o.a The Lord of the Rings, Captain Fantastic en Green Book.

Viggo is een Scandinavische naam en het komt vooral in Zweden veel voor. Vanaf eind jaren 90 werd het ook in Nederland gegeven met een piek in 2008. Het betekent ‘oorlog’ of ‘strijd’.

Sylvester Stallone

Silvester is afgeleid van het Latijnse woord silvestris en betekent “van het bos”. In veel talen wordt Oudejaarsavond Silvester/Sylvestre genoemd naar Sint Silvester. De feestdag van de heilige paus Silvester valt namelijk op 31 december. En dan begrijp ik het dus niet helemaal want de beste man is gestorven op 31 december 335, dan zou je toch zeggen dat je de feestdag eerder op zijn geboortedag viert? Maar hee, wie ben ik.

En los daarvan is het gewoon een leuke naam. Het doet mij persoonlijk ook eerst aan de kat denken die altijd Tweety probeert te pakken en dan pas aan Sylvester Stallone!

Al Pacino

Al Pacino heet eigenlijk Alfredo James Pacino maar zeg nou zelf, Al Pacino klinkt toch stukken beter dan Alfred Pacino? Ik zag trouwens op De Nederlandse Voornamenbank dat er kinderen in het verleden in Nederland de naam Alpacino en Al-Pacino hebben gekregen. Bizar echt!

Al kan een variant zijn van zoveel namen en kan dus net zoveel afkomsten en betekenissen hebben. Al kan bijvoorbeeld afgeleid zijn van, om er even een paar te noemen, Alexander, Alaric, Alban, Alfred, Alvin, Aloysius etc etc. In Al Pacino’s geval komt Al dus van Alfred en Alfred is een naam van Angelsaksische oorsprong die zoiets betekent als ‘die raad krijgt van de elven’. Een andere bekend film-Alfred is natuurlijk Alfred Hitchcock. Alfred kun je ook verkorten naar Alf, Alfie of Fred.

Al Pacino met Michelle Pfeiffer in Frankie & Johnny

Namen zeggen zoveel en tegelijk ook zo weinig over een persoon, het blijft me intrigeren. Er hangen veel (ongegronde en vaak ook onbewuste) vooroordelen aan. Mensen zullen een andere verwachting van je hebben wanneer je Roderick of Theodoor heet dan wanneer je Wesley of Bradley heet. Merk je dat bij jezelf? Dat je toch een bepaald beeld hebt bij een bepaalde voornaam?

Heb jij een zoon of zoons? Hoe heb je ze genoemd? Of ben je zwanger en op zoek naar een jongensnaam? Kijk dan ook even bij onze koninklijke jongensnamen, de raarste babynamen ooit of de jongensnamen die je juist vooral NIET moet geven!

21 reacties op “Babynamen | 30 leuke jongensnamen geïnspireerd op films”

  1. ik heb geen zoons maar meiden maar wel leuk om eens te lezen dit 😀 al zou ik zelf niet zo snel gaan voor een bestaande naam, ik kies een naam en pas die aan en dat heb ik ook bij mijn dochters gedaan

  2. Ik vind Tyler en Morgan echt heel tof. Orlando doet me dan toch meer denken aan een stripper haha. Leuke en lekker uitgebreide lijst! Zag ook meteen dat ik Fightclub nog eens moet gaan kijken.

  3. Wat grappig zeg, hier wel twee zonen, maar ze niet vernoemd naar acteur, rol of regisseur 😉 Als ik dan mijn favoriet moet zeggen ,d at zouden ze brad en johnny hebben geheten haha

  4. Mijn dochter heet River, voluit heet ze River-Jazzy maar we spreken haar eigenlijk altijd aan met River. Als mensen haar naam zien staan gaan veel er van uit dat het een jongen is ivm River Phoenix, in Amerika waar ze geboren is, is het juist ook een heel gebruikelijke naam voor meisjes

  5. Ik heb geen kinderen en heb dus nog nooit zo’n beslissing hoeven nemen.
    Wel zou ik er op letten dat het geen rare combi zou worden, of een naam waar een kind mee gepest zou kunnen worden. In bovenstaande lijstje zitten wel een paar mooie namen die ik zeker zou overwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »