Ga naar de inhoud
Home » The Beach Bum | op dvd

The Beach Bum | op dvd

filmrecensie beach bum

Matthew McConaughey vind ik een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij speelt moeiteloos hele uiteenlopende personages. Ik was dan ook wel benieuwd naar zijn nieuwste rol in The Beach Bum. Ik had de trailer gezien en wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik hiervan moest verwachten. Het leek zo op het eerste gezicht een vrij oppervlakkige stoner comedy met slappe humor maar een trailer kan een vertekend beeld geven natuurlijk.

Het verhaal

Hedonist Moondog (McConaughey) is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Dit doet hij omringd door een bijzondere cast: Isla Fisher speelt zijn rijke vrouw, Jonah Hill zijn verwaande agent en Snoop Dogg zijn beste vriend Lingerie. Zowel Zac Efron als Martin Lawrence verschijnen kort (maar zeer krachtig) in hilarische bijrollen.

matthew beach bum

Het leven van Moondog is één groot feest vol drugs, drank en seks. Moondog is de rockster onder de dichters, ook al heeft hij de laatste jaren niet veel op papier gezet. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan en Moondog maakt alle mogelijke verkeerde beslissingen.

Neon roze en zonsondergangen

The Beach Bum is geschreven en geregisseerd door Harmony Korine, de maker van onder meer Kids en Spring Breakers. Hij provoceert meer dan dat hij vermaakt. Zelf werd ik niet warm (of koud!) van het verhaal, al moet ik wel toegeven dat de dialogen zeker niet slecht waren maar het mooiste van The Beach Bum is wat mij betreft het camerawerk van Benoît Debie met verrassende kleurencombinaties, veel neon en zonsondergangen.

De Belgische cameraman werkte eerder aan films zoals Irréversible, Lost River en The Sisters Brothers. Hij nam ook de Apeshit videoclip van Beyoncé en Jay-Z in de Louvre op.

recensie beach bum

Vervelend mannetje

Mijn voornaamste probleem met The Beach Bum is dat het karakter van McConaughey vervelend en onsympathiek is. Hij loopt rond met dat vieze lange gebleekte blonde haar waardoor hij een karikaturale versie is van zichzelf. Het is gewoon een vervelend mannetje! Als de regisseur zijn personage niet serieus neemt, hoe verwacht hij dan dat het publiek dat doet?

De gedichten van Moondog waar hij in de film alom om geprezen wordt zijn ook hopeloos slecht. Daar komt nog bij dat zijn personage totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft, enorm egoïstisch is en als enig doel heeft om te genieten. Ik ben helemaal vóór genieten van je leven maar niet ten koste van je omgeving.

dvd review

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat Moondog als personage meerdere lagen had mogen hebben, dat had Matthew als acteur ook zeker aangekund dus daar ligt het niet aan. Omdat ik Moondog zo onsympathiek vond, kon ik me moeilijk inleven in de film en liep ik me eigenlijk voornamelijk te irriteren aan hoe slap en kinderachtig hij was.

Kijken of niet kijken?

Maar is dat niet ook gewoon de boodschap van Harmony Korine? Alles zo overdreven over the top weergeven als vorm van kritiek? Ik hoop het wel want anders slaat hij de plank mis. Maar ik zag het zelf wel als een boodschap met een kritische noot en dat maakt het interessanter dan als het gewoon een hersenloze opeenstapeling van zogenaamd komische scenes is.

The Beach Bum is een onwaarschijnlijke mix van The Big Lebowski, Brice de Nice en Dazed and Confused. Veel hak op de tak, een reis zonder bestemming – maar de scenes zijn kleurrijk, de omgeving zonnig, de sfeer aangenaam en de soundtrack feestelijk dus ik heb me alsnog prima vermaakt. Ik vond het al met al wel een interessante film waar ik toch over na ging denken.

the beach bum

Benieuwd naar The Beach Bum? De film is sinds deze week op dvd verkrijgbaar.

Meer filmrecensies en andere blogs over films ontdekken? Kijk op Filmblogs!

4 reacties op “The Beach Bum | op dvd”

  1. Het eerste uur vond ik briljant, maar ben het helemaal met je eens. Moondog wordt steeds onsympathieker naarmate de film vordert. Ondanks dat speelt Matthew McConaughey de rol wel erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »