10 goede horrorfilms door iemand die horrorfilms haat

horrorfilms halloween

Oké, haat is een groot woord maar ondanks dat ik niet per se alleen films kijk voor de ontspanning, vind ik het iets teveel van het goede om een film te kijken waarvan ik een paniekaanval krijg.  Máár – ik houd van alle soorten films en af en toe kan ik goede horrorfilms ontzettend waarderen. Het is soms alleen goed zoeken naar de juiste. Hierbij een paar films die je kunt kijken vanavond met Halloween als je op zoek bent naar een goede horrorfilm. 

Mandy (2018) 

Dit is zonder twijfel m’n favoriete horrorfilm ooit gemaakt, en überhaupt één van m’n favorieten in het algemeen. Het gaat over Red en zijn vrouw, Mandy (Nicolas Cage en Andrea Riseborough). Ze zijn heel verliefd op elkaar en leven op een afgelegen plek in een bos, in hun eigen veilige wereldje. Maar op een gegeven moment wordt Mandy ontvoerd door een sekte, en neemt Nicolas Cage wraak voor wat de sekte Mandy heeft aangedaan. 

Mandy horrorfilm

Dit is zeker een heftige en bloederige film, maar of je nou van horror houd of niet, eigenlijk moet je hem zien. Je zult nooit een andere film zien met deze geweldige kleuren. De shots zijn ook echt om te huilen zo mooi. Het is de perfecte balans tussen echte horror waardoor je even stil bent en absurde overdreven momenten waardoor je je zeker amuseert. Ik vind dit een uniek meesterwerk. 

The Shining (1980) 

Ja ja, heel basic. Vaak wanneer een film zóveel prijzen krijgt als Stanley Kubrick’s The Shining, dan is het onterecht. Deze keer vind ik van niet. Het gaat over een gezin dat verhuist naar een afgelegen plek zodat de vader, Jack, zich kan concentreren op het schrijven van zijn boek.

Klassiekers horror

Ik heb The Shining dit jaar pas echt goed gekeken en ik was compleet in shock over hoe geweldig deze film is. De muziek, de opbouw, maar vooral het feit dat het én de dingen heeft die je in elke horrorfilm ziet en wilt én de rare surrealistische momenten die het een originele twist geven!

Ik heb even getwijfeld over of ik deze niet op nummer 1 moest zetten aangezien dit zo een klassieker is, maar ondanks dat ik het niet heb gedaan vind ik dit nog steeds een film die echt iedereen gezien moet hebben. En dan om te bedenken dat het eerst een gigantische flop was. 

The Thing (1982) 

Oké, de film is niet perfect qua script maar die 80’s sfeer maakt het goed (en muziek door Ennio Morricone!). Bovendien gaat het in deze film meer om The Thing dan om de personages. Het gaat over een paar onderzoekers die naar Antartica zijn gegaan voor hun geïsoleerde onderzoek, en geteisterd worden door iets waarvan ze niet weten wat het is.

Het is zo geweldig om te zien hoe goed de effecten zijn gedaan in deze tijd. Beste gore die ik tot nu heb gezien, dat heel zeker. Lekker absurd verhaal en ja gewoon, die gore!! Echt een topfilm, goeie pacing, je verveelt je niet. Als je even zin hebt in een goeie ouwe horrorfilm waarbij je lekker knus op de bank kan zitten met een chocolademelkje, is John Carpenter’s The Thing de eerste film die ik aanraad. 

Eraserhead (1977) 

Even een sprong terug in de tijd. Deze indie horrorfilm van David Lynch is, zoals al zijn films, ontzettend vreemd. Het is een atypische horrorfilm over een man die een alien-kind krijgt met zijn vrouw, en er eigenlijk niet klaar voor is.

goede horrorfilms

Er zit weinig dialoog in. Onder andere daardoor lijkt de tijd bijna uitgerekt, net of je naar een droom kijkt. Het aanhoudende lage geluid dat je om de zoveel tijd hoort voegt ook toe aan de droom, of eerder nachtmerrie-sfeer en de afgrijselijk enge baby al helemaal. Als je van weirde films houd, zou ik deze zeker kijken.

The Vvitch (2015)

Elke film in de lijst doet je op een gegeven moment wel even bibberen, maar The Vvitch vind ik de engste. Het gaat over een familie die verbannen wordt uit hun dorpje en zich aan moet passen aan een nieuw leven op een nieuwe plek. Al snel krijgen ze te maken met iets heel duisters.

goede horrorfilms

Het leven in de middeleeuwen fascineert me sowieso: de primitieve angst van mensen voor dingen die ze niet begrepen en de gruwelijke daden die ze daardoor deden. Het perfecte onderwerp voor een horrorfilm, als je het mij vraagt. Ondanks dat ik de film niet perfect vond zorgen het goed geschreven script en de grauwe kleuren dat deze film een blijvende indruk achterlaat. 

Ready or not (2019)

Ready or not gaat over Grace (Samara Weaving) die op het punt staat te trouwen. Ze ontmoet voor het eerst de familie van haar man in hun grote huis. Het begint allemaal gezellig, maar schijnbaar gelooft de familie in een vloek die zegt dat ze doodgaan als ze de bruid niet vermoorden vóór zonsondergang. Ik was eerst cynisch over deze film, maar ik was heel aangenaam verrast toen ik hem zag in de bioscoop.

Halloween aanbevolen

Het is niet het meest diepgaande verhaal maar hij is gory en vermakelijk, en absurd wat ik bijna altijd goed vind. Ik vond de regie ook erg goed en het einde is top. Dit is een goeie om te kijken met wat vrienden. 

Get out (2017)

Er is een kans dat je deze al hebt gezien natuurlijk, maar toch wilde ik hem hoog in de lijst zetten. Jordan Peele’s Get Out was een succes, en terecht. Het gaat over een man die de familie van zijn vriendin gaat ontmoeten, maar er al snel achter komt dat er iets niet helemaal goed zit. Alle horrorfilms in mijn lijst hebben een origineel element erin, en dat is voor deze film niet anders.

goede horrorfilms

Je hebt waarschijnlijk nog niet eerder een film gezien zoals deze en door de vreemde twists blijft ie constant boeiend. De regie, het acteerwerk en de manier waarop alles steeds meer escaleert is top, deze heeft me echt wel degelijk even bang gemaakt. Een film die je zeker moet zien. 

Doctor Sleep (2019)

Doctor sleep had niet erg veel succes, maar het is dan ook erg moeilijk om een vervolg te maken op zo een iconische film als The Shining. Ik vond hem uiteraard niet even goed maar ik vind dat hij echt de essentie laat zien van dat vreemde dat The Shining is. Één van de dingen die The Shining zo eng maakt, of een film zoals Donnie Darko (komt nog), is hoe het misgaat rondom de psyche van de mens zelf.

Doctor Sleep

In Doctor Sleep draait het heel erg om de krachten die mensen met The Shining hebben en wat zij allemaal kunnen met alleen hun gedachten, en ook al was het eind een beetje voor de hand liggend vond ik het wel interessant dat de film ook ging over het opsluiten van slechte gedachten en de goeie en slechte kant van wat er omgaat in het hoofd van de mens.

Misschien vat ik het wel helemaal verkeerd op, maar ik vond het echt wel degelijk een goede horrorfilm. Ik hoop dat ie ooit weer op het grote scherm draait, want door de draaiende effecten was het heel vet om deze in de bioscoop te zien. 

Night of the living dead (1968) 

Dit is zo een vibe. Deze vet oude zombiefilm gaat over, ja, een zombie apocalypse. We volgen een paar mensen in een huis die hun best doen om niet gebeten te worden. Er mocht naar mijn smaak nog veel meer goeie oude gore in voorkomen maar alsnog was het overdreven acteren in zwart wit erg cool en leuk om naar te kijken. Een hele goeie voor Halloween. 

zombiefilms

Under the skin (2013) 

Deze heb ik op nummer 10 omdat Under the Skin misschien eerder gecategoriseerd zou worden als sci-fi, maar het kan zeker ook beschouwd worden als artsy horror. Het gaat over Laura (Scarlett Johansson), die een bepaalde taak heeft om mannen te verleiden en hun vervolgens iets gruwelijks aan te doen. Ik vond deze trippy film helemaal geweldig.

sci-fi horror

Heel interessant en boeiend door de nare sfeer ondanks dat ie als langdradig gezien zou kunnen worden. Voor mij absoluut Scarlett Johansson’s beste rol. Echt een goed filmpje, zeker een aanrader en al helemaaaaal een goeie voor Halloween.

Ik zou van alle films in de lijst géén trailers kijken en er gewoon blanco ingaan, trouwens. 

En dan nu, de bonusfilms

  • Ik vond The Lighthouse minder goed dan The Vvitch (ook van Robert Eggers), maar het is een interessante horrorfilm. Goeie cinematografie, zeker de moeite waard voor echte horrorfans. 
  • Coraline is een film die je kunt kijken met de kids voor Halloween, maar wel wat oudere kids. Laat het feit dat het een animatiefilm is je niet misleiden, hij is behoorlijk eng. Wel heeeel vet. 
  • Midsommar vond ik erg sterk beginnen en toen minder worden, maar het blijft een horrorfilm die anders is dan anderen door de bijzondere kleuren. Als je een echte horrorfan bent, raad ik hem aan. 
  • Hereditary verdient zeker een mention ondanks dat ie niet in mijn persoonlijke top 10 staat. Absoluut bloedstollend eng en goed geregisseerd, maar ik ga ervan uit dat je deze al hebt gezien als je into horror bent. 
  • The Blair Witch Project was natuurlijk een hele belangrijke qua horrorgenres. Ik vond hem in déze tijd niet top, maar ik ga hem binnenkort even herkijken, is lang geleden. 
  • The Fly is zo slecht dat het goed is!
  • A quiet place: Goed balans tussen moderne en oude horror. Goed geacteerd door regisseur John Krasinski en zijn vrouw Emily Blunt. 
  • Donnie Darko: Misschien niet een echte horror, maar ik vind hem zoooo eng. Het is één van m’n favoriete films en ik raad hem iedereen aan. 

Er zijn nog een paar klassiekers die ik erg graag wil zien zoals Carrie, The Texas Chainsaw Massacre, The Exorsist en Nightmare on Elm Street. Ook ben ik benieuwd naar onder andere The Babysitter en The Neon Demon, dus wie weet dat ik binnenkort een artikeltje schrijf over nog wat horror. 

Bij de bonus films hoort ook de nieuwe Child’s Play. De Child’s Play films zijn altijd leuk om te kijken met vrienden, en ondanks dat deze weinig succes had en niet zo goed was, vond ik hem net zo vermakelijk.

Laat me vooral weten wat jullie vinden van deze lijst, en ook zeker welke goede horrorfilms jullie me aanraden. Ik ben benieuwd 🙂

Pin mij!

horrorfilms

7 gedachten over “10 goede horrorfilms door iemand die horrorfilms haat

  1. Bij horror komt het heel erg aan voor mij waar je zo’n film lijkt. In de bioscoop, helemaal donker, dan komt het helemaal tot zijn recht. Maar overdag in de woonkamer doet zo’n film veel minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »