The Color Purple 2023
|

The Color Purple | Een muzikale verrassing

The Color Purple van Blitz Bazawule die nu in de bioscoop draait is meer dan een simpele remake van de indrukwekkende film uit 1985. Zie het als een nieuwe versie van de bekende klassieker. Steven Spielberg’s versie was gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker uit 1982. In 2005 kwam er een Broadway musical gebaseerd op het boek en op de film. De nieuwe film is dan weer gebaseerd op de musical, dus de verfilming van een musical van een verfilming van een boek. Volg je het nog? Wat het ook is, The Color Purple is verrassend en steengoed uitgevoerd. De combinatie van zang en dans enerzijds en de zware onderwerpen anderzijds is aan het begin best vreemd, maar het went snel dankzij de uitstekende cast.

Het verhaal

The Color Purple vertelt het heftige verhaal van Celie Harris, een Afrikaans-Amerikaans meisje dat het al jong bijzonder zwaar te verduren heeft. Zo wordt ze seksueel misbruikt door haar vader en krijgt ze twee kinderen van hem. Hij neemt ze haar meteen na de bevalling af en vertelt haar alleen dat hij ‘ze aan god geeft’. Gelukkig krijgt ze veel steun van haar zus in al deze ellende. Ze is haar enige steun en toeverlaat. Haar zus en het geloof, dat in de film een prominente plek inneemt. Helaas wordt Celie’s situatie alleen maar erger en erger met de jaren.

Ze krijgt te maken met huiselijk geweld wanneer ze met een of andere enorme klootzak trouwt, het contact met haar zus wordt verbroken en ze wordt bedolven onder een berg aan racisme en seksisme. Celie raakt steeds verder geïsoleerd en berust in haar ellendig bestaan. Had ze geen hulp gekregen dan was dit einde verhaal. Maar The Color Purple is ook een verhaal over solidariteit, over vrouwen die vrouwen helpen. Celie komt in aanraking met twee hele krachtige dames, haar schoondochter Sofia en zangeres Shug. Er is in het boek een rol weggelegd voor een liefdesverhaal tussen twee van de dames, even geen spoilers, maar daar wordt in de film amper naar verwezen. Dankzij de hulp van haar vriendinnen neemt Celie’s leven eindelijk een positieve wending.

De cast

De cast van The Color Purple is ijzersterk, deze acteurs moeten niet alleen acteren maar ook dansen en zingen en dat doen ze allemaal top. Ik doe het ze niet na. Fantasia Barrino, die eerder in de musical speelde (2010) vertolkt de rol van de volwassen Celie. Dit is haar debuut in een film. Barrino werd ooit bekend via American Idol. Ook Danielle Brooks, die je wellicht kent van haar rol als Tasha in Orange is the New Black, speelde eerder de rol van Sophia in de musical (2015). Zij is voor haar rol genomineerd voor een Oscar (Best Performance by an Actress in a Supporting Role). De derde vrouwelijke hoofdrol is die van Shug Avery, fantastisch neergezet door Taraji P. Henson.

Wel grappig om te weten, de musical The Color Purple, was ooit in Nederland te zien, in 2018 meen ik. Naomi van de Linden speelde Celie, Ana Milva Gomes was Shug Avery en Jeannine de la Rose zette de rol van Sofia neer.

De muziek, de kleuren, de beelden

De film is prachtig om te zien. Ik vind dat ze een Oscar nominatie voor Beste Kostuumontwerp (Francine Jamison-Tanchuck) hadden verdiend. In plaats van Oppenheimer want kom op. Maar goed dans, zang en choreografie zijn ook super. Er zijn twee scènes die van mij niet hadden gehoeven, de zang scène bij het bad met de reuze platenspeler (waarom?!) en de zwart-wit bioscoop scène (té gemaakt). De eind scène was me ook iets té melodramatisch en onnatuurlijk, maar de rest is visueel gezien puur genieten.

Het verhaal is natuurlijk gewoon heftig en dat is dus het dubbele van deze film, aan de ene kant dans je mee in je stoel en geniet je van al het moois, aan de andere kant is het een en al heftig wat er gebeurt. Ik vond dat wel goed, eens een keer wat anders. Leuk weetje: de Steven Spielberg versie was 11 keer genomineerd voor de Oscars en won er geen een.

Musical The Color Purple

Ik heb van begin tot einde genoten ondanks de lengte van de film (140 min). Ik heb me geen seconde verveeld. Een aanrader, zeker als je van musicals houdt.

Srsck score ★★★★

VS, 2023. Musical/Drama van Blitz Bazawule met Taraji P. Henson, Danielle Brooks, Colman Domingo, Corey Hawkins, Halle Bailey, H.E.R., Aunjanue Ellis-Taylor en Fantasia Barrino.

De film The Color Purple is nu te zien in de bioscoop

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. nicole orriens schreef:

    Ik moest meteen aan de ‘oude’ film denken en wist niet dat er een remake was. Het klinkt als een geweldige film zeg. Dankjewel voor je fijne review.

  2. Claire schreef:

    Wat een ontzettend heftig en indrukwekkend verhaal. En wat een mooie cast ook!

  3. Ik wist niet dat er een nieuwe versie van The Color Purple verschenen is. Ik kan het origneel nog herinneren, die hebben we op school bij levensbeschouwing gekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.