Ga naar de inhoud
Home » The Crown seizoen 5 is minste tot nu toe

The Crown seizoen 5 is minste tot nu toe

the crown seizoen 5

Sinds eerder deze maand zijn de 10 afleveringen van seizoen 5 van The Crown te zien op Netflix. In totaal worden er 6 seizoenen gemaakt van de populaire serie over het Britse koningshuis. De dramaserie werd bedacht, geschreven en geproduceerd door Peter Morgan en loopt al sinds 2016. In de serie is het vaak lastig om fictie en echte feiten uit elkaar te houden. Dit is één van de redenen dat de serie zo vermakelijk is en The Crown lekker smeuïg. In seizoen 5 zijn de makers daar daarentegen wel in doorgeslagen. Er zijn naar mijn smaak teveel historische vrijheden dit seizoen. Dit en nog enkele andere elementen zorgen ervoor dat ik seizoen 5 van The Crown het minste seizoen tot nu toe vind.

De cast

Heel bijzonder in The Crown is hoe de cast gewijzigd wordt met de verschillende fases in het leven van een personage. Claire Foy vertolkte in seizoen 1 en 2 de rol van een jonge koningin Elizabeth II. Zij werd opgevolgd door Olivia Colman als Elizabeth II van middelbare leeftijd. Dit seizoen wordt de oudere koningin gespeeld door Imelda Staunton. De Engelse actrice weet in tegenstelling door de eerste twee dames, niet te overtuigen als koningin. Het helpt niet dat de actrice onlosmakelijk verbonden is met haar Harry Potter personage Dorothea Omber/Dolores Umbridge.

Dit seizoen zijn er meerdere casting keuzes die me verbaasd hebben, terwijl ik tot nu de casting één van de sterkste punten van The Crown vond. Ik ben bijvoorbeeld gek op Jonathan Pryce, maar als prins Philip? Rare keus. Ik zie het niet. En in vergelijking met de eerdere Philips toch de minste keuze. Matt Smith was een geweldige Philip! En Dominic West als Prince Charles? Hij heeft zo’n totaal andere uiterlijk en vooral een andere uitstraling – veel krachtiger dan de echte Charles. Josh O’Connor vond ik de beste prins Charles tot nu toe.

En dan prinses Di, zeker in dit seizoen een sleutelrol. Emma Corrin zette eerder de perfecte Diana neer. Wat mij betreft de beste ooit tot nu toe, ook in vergelijking met actrices die de prinses speelden in verschillende films. Moeilijk te overtreffen. Toch doet Elizabeth Debicki het goed als prinses Di. Het is door haar uiterlijk niet de eerste actrice die ik zou hebben gecast voor de rol maar in haar mimiek en houdingen zet ze alsnog wel een geloofwaardige prinses Di neer.

Historische vrijheden

Zoals ik eerder zei is het dit seizoen nog lastiger dan in eerdere seizoenen om echte feiten en fictie uit elkaar te houden. Zo is er een gesprek tussen Charles en de prime minister die blijkbaar nooit heeft plaatsgevonden. Dat vind ik toch iets anders dan bepaalde karaktertrekken aandikken. Veel mensen zullen dat gesprek toch voor zoete koek aannemen.

Dit werd ook een onderwerp van gesprek. Meerdere prominente acteurs maar ook politici spraken zich uit over het feit dat kijkers fictieve elementen voor echte gebeurtenissen kunnen aanzien. Het streamingplatform Netflix is gezwicht voor deze kritiek en heeft een fictie-disclaimer toegevoegd aan de trailer voor het vijfde seizoen. Er staat nu: ‘Inspired by real events, this fictional dramatisation tells the story of Queen Elizabeth II and the political and personal events that shaped her reign.’

Verkeerde timing

Daarbij komt seizoen 5 op een wat ongelukkig moment uit. Dit seizoen gaat over de jaren 90, een roerige tijd voor het koningshuis, vooral in de liefdeslevens van de kinderen van de koningin. Zo komt het tampon-telefoongesprek van Charles en Camilla voorbij. Best ongemakkelijk om naar te kijken zo kort na het overlijden van de koningin, nu Charles op de troon zit. Sowieso komt Charles er niet al te best uit dit seizoen.

Andere memorabele momenten die The Crown dit seizoen behandeld worden zijn het beruchte interview van prinses Di door Martin Bashir, de scheiding van Charles en prinses Di en de relatie van Diana. Vreemdgaan staat centraal dit seizoen met de relatie van Diana en dr. Hasnat Khan, het tenen-incident van John Bryan en Sarah Ferguson en de dubbelzinnige relatie van prins Philip en Penelope “Penny” Knatchbull. Al wordt bij dat laatste in het midden gelaten of dit echt om een vreemdgaan situatie ging. Én El-Fayed vader en zoon verschijnen voor het eerst op het ‘royale’ toneel dit seizoen. Kortom, er gebeurt weer van alles.

Voor mij wel extra leuk dat dit seizoen over een periode gaat die ik nog goed weet. Ik heb de jaren 90 heel bewust meegemaakt, ik was 20 toen de tenenzuigende foto in de krant kwam bijvoorbeeld. Ik weet het tampongesprek ook nog goed. Misschien dat dat juist ervoor zorgt dat ik bij dit seizoen minder onder de indruk was. Het is een tijd die ik zelf meemaakte. Ik was er natuurlijk niet bij toen Elizabeth II koningin werd, om maar wat te noemen, dus in dat geval heb ik minder vergelijkingsmateriaal en neem ik de feiten in seizoen 1 makkelijker aan om maar wat te noemen.

Seizoen 6

Wat weten we over seizoen 6 van The Crown? In het laatste seizoen zal sowieso het ongeluk en het overlijden van prinses Di plaatsvinden en de overgang naar de 21ste eeuw. In de hoofdrollen zien we dezelfde cast als dit seizoen, al zullen er wel nieuwe acteurs bijkomen. Er is al bekendgemaakt dat Meg Bellamy een jonge Kate zal spelen en Rufus Kampa en Ed McVey zullen prins William spelen (verschillende leeftijden). We moeten er nog even op wachten, naar verwachting komt The Crown seizoen 6 pas eind 2023 of zelfs begin 2024 uit.

Wat vond jij van The Crown seizoen 5? Volg jij de serie of ben jij niet zo royaal ingesteld?

4 reacties op “The Crown seizoen 5 is minste tot nu toe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »