Ga naar de inhoud
Home » 5 leuke duurzame kledingmerken voor kinderen

5 leuke duurzame kledingmerken voor kinderen

duurzame kleding voor kinderen

Zoals je wellicht weet, ben ik de laatste jaren steeds meer bewust met duurzaam leven bezig. Duurzaam is lange tijd best een abstract begrip voor me geweest. Hoe te beginnen, wat te doen en waar dingen te kopen? En is duurzaam niet altijd duurder? In het geval van fast fashionketens is goedkoop écht duurkoop. Wat een troep is het vaak! De kwaliteit is meestal zo slecht dat het relatief snel vervangen moet worden. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. Wat mijn eigen kleding betreft, koop ik al lange tijd tweedehandse kleding en sinds kort huur ik ook kleding bij de kledingbibliotheek. Voor kinderkleding is huren wat lastiger, al zou dat zeker een mooie optie zijn. Kinderen groeien immers zo snel dat kleding geen lang leven beschoren is. Kies daarom voor tweedehands en/of voor duurzame kledingmerken voor kinderen.

Een tweede ronde voor je kinderkleding

Wij hadden drie kinderen in huis dus de kleding ging letterlijk minimaal drie rondes mee. Op school was ik bevriend geraakt met een vrouw die een zoon had die iets ouder was dan mijn oudste en een dochter die iets jonger was dan mijn jongste. Er ontstond een heus kledingcirkel. Van haar zoon via mijn drie kinderen terug naar haar dochter. Daarna ging het meestal naar de kringloop maar als het nog goed was (je zou verbaasd staan van hoe goed sommige kleding al die rondes doorstond), dan ging het nog naar een nichtje van haar dochter door.

Dus ruilen, doorgeven, weggeven, verkopen is allemaal prima – als de kleding maar een tweede leven krijgt!

Leuke duurzame kinderkleding

Wil je nieuwe kleding voor je kids kopen, kies dan voor een duurzaam merk.

Molo: Op zoek naar lieflijke meisjeskleding met hippe prints? Molo is your answer! Het merk heeft trouwens ook een erg leuke jongens- én babycollectie, mijn eigen kinderen droegen vroeger al vaak Molo. Het merk bestaat namelijk al sinds 2003 en was een van de eerste met zulke gedurfde prints. Ik was verliefd op de kleurrijke kleding! Molo is een GOTS gecertificeerd biologisch Scandinavisch merk. De kleding is van hoge kwaliteit en ze gebruiken duurzame materialen. Ook besteden ze bewust veel aandacht aan de productieprocessen. Ze hechten veel belang aan duurzaamheid en gaan te werk volgens de principes van UN Global Compact. Dit is milieuvriendelijke kleding op zijn best!

duurzame meisjeskleding

SNURK: Het Nederlandse merk SNURK ken je waarschijnlijk al van het superleuke beddengoed met levensechte fotoprints, maar wist je dat het merk ook (kinder)kleding in het assortiment heeft? Net zo leuk als het beddengoed! De kleding & het beddengoed wordt duurzaam geproduceerd in Portugal en er wordt alleen GOTS gecertificeerd biologisch katoen gebruikt. Van stofresten maken ze accessoires, tassen of wat ze ook bedenken – als het maar niet weggegooid of verbrand wordt. Dat verschijnt dan in kleine oplages onder de noemer Limited Waste Editions. Goed bedacht, dat mogen meer merken doen!

SNURK duurzame kinderkleding

Kids on the Moon: De kleding van het duurzame Poolse merk Kids on the Moon is fantasierijk en heeft een zachte ietwat poëtische uitstraling. Ze streven naar eerlijke productie en gebruiken natuurlijke materialen geproduceerd in Europa, voornamelijk biologische katoen en gerecyclede stoffen. Speciale aandacht gaat uit naar het vermijden van overproductie en naar de verpakking van de kleding. Zo is de kleding verpakt in 100% biologisch afbreekbare groentezakken. Daarnaast kiezen ze voor tijdloze designs waardoor de kleding trends overstijgt en lange tijd mee kan gaan.

pools kindermerk

Shop duurzaam

Hoe weet je welk merk eerlijk en duurzaam is?

  • Let sowieso op transparantie rondom dingen als arbeidsomstandigheden, lokale productie, water- en energieverbruik, etc…Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat eerlijke merken transparant zullen zijn en graag delen op welke wijze ze produceren en met wie ze samenwerken. Check daarom de ‘productie-pagina’ op de site van een merk. Geen pagina over het onderwerp? Dat kan alarmbellen betekenen.
  • Daarnaast kun je letten op materiaalgebruik. Of een stof duurzaam is, ligt onder meer aan de afkomst van de vezels en aan het verwerkingsproces. Uit verschillende informatiebronnen lijkt Lyocell (ook bekend onder de naam Tencel®) de meest duurzame stof te zijn. Het minst duurzaam lijkt over het algemeen zijde te zijn. Gerecycled stoffen zijn sowieso het beste want die zijn al geproduceerd.
  • Last but not least, het ene keurmerk is het andere niet. Een keurmerk betekent dus niet automatisch dat je kleding helemaal eerlijk en duurzaam niet. Tip: check het keurmerk in de keumerkenwijzer. Super leerzaam vond ik zelf!

Elke bewuste keuze op het gebied van duurzaamheid en milieu is meegenomen. Elke kleine stap is er eentje in de goede richting. Ik ben overtuigd dat we samen een verschil kunnen maken!

Ken jij leuke duurzame kledingmerken voor kinderen? Laat het weten in de comments ter inspiratie voor andere lezers.

Pin mij!

4 reacties op “5 leuke duurzame kledingmerken voor kinderen”

  1. Wat een super leuk artikel! Ik ken het merk Molo nog niet. Maar het is liefde op het eerste gezicht! Ik ga gelijk eens kijken of ik leuke items voor mijn dochter kan scoren. Dankjewel voor de tip! 😊

  2. Wat gaaf dat Snurk ook kleding heeft! Ik koop vaak tweedehands kleding voor Eefje op Vinted, of krijg van een kennis de kleding van de dochters. En als ik iets nieuws koop probeer ik zoveel mogelijk te letten op materiaalgebruik. Tof artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »