|

The Shape of Water grote winnaar van de Oscars

Op 4 maart vond de 90ste uitreiking van de Oscars plaats. De grote winnaar van de afgelopen Oscars was The Shape of Water, met als goede tweede Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Dochterlief en ik keken naar de twee films en waren er al vrij snel uit: wij zitten duidelijk niet op één lijn met de leden van de Academy.

the shape of water
The Shape of Water

The Shape of Water

“Unable to perceive the shape of you, I find you all around me. Your presence fills my eyes with your love, it humbles my heart, for you are everywhere.” (Rumi)

The Shape of Water werd in totaal 13 maal genomineerd en won uiteindelijk 4 van de felbegeerde beeldjes. En wel: beste film, beste regisseur, beste originele muziek en beste productiedesign.

Beste productiedesign

De Oscar voor productiedesign is wat mij betreft dubbel en dwars verdiend. De locaties, interieur, inrichting, decoraties zijn geweldig. Het is werkelijk een genot om naar deze film te kijken. Dezelfde acteurs en hetzelfde verhaal met een andere styling/interieur had wat mij betreft weinig voorgesteld.

the shape of water
The Shape of Water

Bij een groot gedeelte van de film is alles in groentinten, de muren, de kleding, de inrichting, etc maar wanneer een scene zich op een andere locatie afspeelt verandert het kleurenpallet. Dat heeft een sterk effect op de kijker. Ik las ergens dat del Toro eerst overwoog om The Shape of Water in zwart wit te draaien. Gelukkig ging dat niet door! Let op de details ook, er is echt aan alles gedacht. Heel tof gedaan!

Beste regisseur

Beste regisseur begrijp ik dus ook, ondanks het feit dat ik eigenlijk helemaal geen fan ben van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro. Hij is vooral bekend van wat duistere griezelige fantasy films, zoals de film Pan’s Labyrinth. Er staat een versie van Pinocchio in de planning, dat wordt nog wat, brrrrr….

Wat ik leuk vond om te lezen is dat del Toro voor de hoofdrolspelers een compleet achtergrondverhaal had geschreven van 40 kantjes per personage. Dit mochten ze gebruiken om hun karakter beter te leren kennen en te kunnen ‘zijn’. Het was dus niet verplicht, ze mochten ermee doen (of niet doen) wat ze wilden.

Sally Hawkins

De hoofdrolspeelster Sally Hawkins was wel genomineerd voor beste actrice maar de Oscar ging naar Frances McDormand. Het zijn twee goede actrices en beide rollen hebben ze sterk neergezet. Ik vond het wel leuk dat Hawkins de hoofdrol speelde omdat zij zo’n typische bijrollen actrice is. Ze deed het heel goed vond ik.

Ze speelt een stom iemand (stom van niet praten dus) en dat lijkt mij bijzonder moeilijk voor een actrice omdat je je stem en woorden niet kunt gebruiken om iets over te brengen. Knap dus!

Beste film en beste muziek

Als je het mij vraagt zijn er gewoon betere films en is er zeker betere filmmuziek. De muziek was best ok maar ik vond het niet memorabel eerlijk gezegd. En beste film…sja, waarom? Het verhaal is niet echt origineel. Het is Belle & het Beest, of Waterhorse, of E.T. nou ja, het is gewoon een liefdesverhaal over een onbegrepen ‘lief’ buitenaards wezen en een vrouw die voor hem valt.

Het wezen, een soort van zeemeerman heeft gekke ogen waar ik me steeds aan stoorde. Hij is gebaseerd (of zeg gerust gekopieerd) op het wezen uit de horrorfilm Creature from the Black Lagoon uit 1954.

jaren 50 film
Creature from the Black Lagoon

Verder, en dat is een persoonlijk dingetje, vond ik sommige stukken gewelddadiger dan nodig. Ik vond die wreedheid en dat geweld niets toevoegen, nergens voor nodig (film is overigens 16+).

Al met al, mijn vonnis: visueel een juweeltje, goed acteerwerk, afgezaagd verhaal en enkele onnodige gruwelijke stukken.

Mijn recensie over Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, houd je van me tegoed want dit werd al een behoorlijk lang stuk 😉

Heb je Shape of Water al gezien? Wat vond je ervan?

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Ik ken beide films niet die je hierin noemt.
  “Vroeger” keek ik altijd naar de Oskar uitreiking. Fantastisch vond ik het.
  Inmiddels ben ik niet meer zo in to Amerika, en films daar loop ik dramatisch mee achter.

 2. Lijkt me wel een leuke film! Grappig dat je zo kritisch naar een film kijkt. Mij vallen heel veel dingen niet op tijdens film kijken

 3. Wat leuk dat je de film nav de oscars zo kritisch bekijkt. Leuke invalshoek! Ik heb je blog met veel plezier gelezen!

 4. Helaas, ken de film niet, maar zo te zien heb ik ook niets gemist. Op het moment dat ik las liefde tussen vrouw en buitenaards wezen haakte ik eerlijk gezegd al af, alle Oscars ten spijt

 5. Ik kijk niet graag naar gewelddadige films, dus ik denk dat ik deze ook niet ga kijken! 🙂 Ik vind het wel altijd knap als één film met meerdere Oscars naar huis gaat!

 6. ik hou niet van science fiction en niet van geweld, deze film trekt mij dan ook niet echt aan

 7. Ik wil heel graag de Shape of Water zien in de bios. Maar het is niet de smaak van vriendlief. Dus keken we Black Panther afgelopen vrijdag. Ik ben juist gek op de films van Guillermo del Toro. Pan’s Labyrinth vond ik prachtig. Verdrietig, maar prachtig. Ik ga deze film zeker nog kijken.

 8. Ik heb hem nog niet gezien en er nog weinig over gelezen. Eerlijk gezegd, als ik jou zo lees, geloof ik niet dat ik veel zin krijg om hem te zien..

 9. Het lijkt mij spannend filmpje. Vroeger keek ik naar zo`n filmpje maar nu kinderfilm/animatiefilm vind ik erg leuk.

 10. Ik heb ook wisselende verhalen gehoord. De beelden van het zeemonster waren voor mij ook een reden om een ander film uit te zoeken. Dit is niet helemaal mijn genre vrees ik

 11. Ik heb al veel over deze film gehoord, maar heb hem zelf nog niet gezien. Ik ben zelf ook meer van de series de laatste tijd. Wellicht ga ik hem nog eens zien.

 12. Het is niet mijn soort film, maar ik zag paar beelden tijdens Oscars en vonde de beelden wel moor maar niet mijn soort filmen xxx

 13. Ik ben in elk geval héél benieuwd nu. Gaaf dat de film meerdere Oscars heeft gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.