Ga naar de inhoud
Home » Vergeet-me-nietje: Pierlucio Tinazzi

Vergeet-me-nietje: Pierlucio Tinazzi

vergeet me niet

Gisterochtend was er wederom een terroristische aanslag in Frankrijk, in de Aude. Er zijn 4 doden en 15 gewonden gevallen. Een van de dodelijke slachtoffers is de 44-jarige luitenant-kolonel Arnaud Beltram. Hij nam de plaats in van een vrouwelijke gijzelaar. Later werd hij neergeschoten door de dader en overleed hij in het ziekenhuis. Een echte held die zichzelf heeft opgeofferd. Vandaag heeft iedereen het over hem maar morgen zal hij vergeten worden. Zo gaat dat en ik word er verdrietig van.

Heb je de animatiefilm Coco gezien? Daarin verdwijnen de doden die vergeten worden. Op dit stukje blog wil ik voortaan, eens per maand of per twee weken, een vergeet-me-nietje plaatsen: een post over een persoon die we niet mogen vergeten. Random, niet dat de een belangrijker is dan de andere. Gewoon mensen waar ik soms nog aan denk en dat wil ik dan met jullie delen.

Brand in de Mont Blanctunnel

Pierlucio Tinazzi overleed als held op 24 maart 1999. Op die dag brak brand uit in de Mont Blanctunnel die Frankrijk en Italië met elkaar verbindt. Het is het grootste ongeluk dat ooit heeft plaatsgevonden in een tunnel. Er vielen 39 doden.

Er reed een Belgische vrachtwagen de 11,6 km lange tunnel in vanuit de Franse kant (geladen met bloem en margarine) en ongeveer halverwege de tunnel vatte deze vlam. De bestuurders van de auto’s die achter de vrachtwagen de tunnel in waren gereden zaten als een rat in de val.

Zowel van de Franse kant als van de Italiaanse waren meerdere reddingsacties. Vanuit de Italiaanse kant lukte het om veel mensen te redden, waaronder de chauffeur van de vrachtwagen. Voor de Franse kant was de situatie helaas veel slechter. De tunnel had zich aan die kant veel sneller dan aan de Italiaanse kant met giftige rook gevuld waardoor de mensen daar overleden. Het vuur woedde uiteindeljk 56 uur lang!

Dat de situatie zo uit de hand liep had te maken met een hele uitzonderlijke samenloop van omstandigheden, van menselijke fouten tot aan de inhoud van de vrachtwagen en de windrichting. Vooral de samenwerking tussen de Franse en Italiaanse hulpdiensten liet veel te wensen over. Er zijn ook best veel mensen veroordeeld inzake beslissingen die gemaakt zijn in deze situatie. Zo kreeg o.a het Franse hoofd beveiliging 30 maanden cel opgelegd, de chauffeur van de vrachtwagen die in brand vloog 4 maanden en de burgemeester van Chamonix 6 maanden (hier kun je lezen wie verantwoordelijk werd gevonden voor dit ongeluk).

Veiligheidsvoorschriften in tunnels

Het Mont Blanctunnel ongeluk heeft enorme gevolgen gehad op veiligheidsvoorschriften in tunnels wereldwijd. Nieuwe veiligheidsmaatregelen werden van kracht naar aanleiding van de ‘fouten’ die toen gemaakt zijn. Tientallen tunnels werden na de brand gemoderniseerd en van vluchtbuizen of extra verkeersbuizen voorzien.

spadino mont blanc
Pierlucio ‘Spadino’ Tinazzi

Pierlucio Tinazzi

Tinazzi was een 34-jarige Italiaanse beveiligingsbedrijf medewerker die in de tunnel werkte. Op een gewone dag reed op en neer door de tunnel op zijn motor om te zien of alles goed was, wees mensen de weg, dat soort dingetjes. Op het moment dat de brand uitbrak was hij niet in de tunnel maar hij sprong meteen op zijn BMW motor toen hij hoorde wat er aan de hand was en reed de tunnel in op zoek naar overlevenden. Deze bracht hij dan op zijn motor in veiligheid en reed dan weer de tunnel in op zoek naar andere overlevenden. Hij is de enige die op die dag nadat hij uit de tunnel kwam ook daadwerkelijk weer de tunnel inreed!

Uiteindelijk reed hij vijf keer in en uit de tunnel. Of eigenlijk, 5 keer in en 4 keer uit 🙁 Tinazzi redde 10 à 12 mensen die dag. Op een gegeven moment vond hij een Franse vrachtwagenchauffeur genaamd Lebras. Hij was levend maar bewusteloos en het lukte Pierlucio Tinazzi niet om hem op zijn motor mee te nemen. Hij weigerde Lebras achter te laten en bleef bij hem. Ze stierven allebei.

Aan de Italiaanse kant van de tunnel hangt een plaquette ter ere van Tinazzi. Een klein gebaar maar wel eentje dat hopelijk zo nu en dan iemand die daar langsrijdt eraan herinnert wat voor een held Pierlucio Tinazzi was!

Dit vergeet-me-nietje is voor de helden Pierlucio Tizzani en Arnaud Beltram.

19 reacties op “Vergeet-me-nietje: Pierlucio Tinazzi”

  1. Heel mooi en ook confronterend. Het is zo erg dat we de schokkende gebeurtenissen steeds sneller lijken te vergeten. Ik dacht eerst dat het aan mezelf lag en laatst had ik daarover een discussie met vrienden, iedereen lijkt eelt op zijn ziel te hebben, zo gezegd. Super om ook oude tragedies onder de aandacht te brengen. De Mont Blanctunnel is zo’n drama die ik eigenlijk vergeten was.

  2. Wat een aller, aller liefst idee! Hulde daarvoor. Ik heb je biografie met grote belangstelling gelezen. Heel fijn dat je eerst een stukje achtergrond geeft en dan de biografie. Ik wist hier niet meer van dan dat er een enorm ongeluk geweest is

  3. Ik vind ook altijd dat bepaalde gebeurtenissen vergeten zijn alsof het jaren geleden is en dat we eigenlijk in geschiedenis veel leren over heeel ver terug maar niet over een paar maanden-jaren terug.

  4. wat een mooi eerbetoon! Mensen worden inderdaad vaak zo snel vergeten, zelfs als ze zulke daden op hun palmares mogen schrijven. Bedankt voor de informatie, want ik had nog nooit van deze man gehoord.

  5. Super mooi dat je dit doet! En super heftig om dit verhaal te lezen. We vergeten te veel van wat er om ons heen gebeurt, misschien ook wel omdat er te veel gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »