Opleidingen en beroepen die met muziek te maken hebben
Ben je bijna klaar met school en wil je een opleiding doen die met muziek heeft maar weet je niet wat? Creatieve studies worden helaas regelmatig gelijkgesteld aan een hobby en niet gekoppeld aan een toekomst. Ouders maken zich zorgen wanneer hun kinderen ‘iets met muziek’ of ‘iets met film’ willen doen omdat ze denken dat ze zichzelf niet zullen kunnen onderhouden en een moeilijk leven tegemoet gaan. Tenslotte, niet iedereen wordt Beyoncé, dat idee. Dat is dus obstakel nummer één.
Iets met muziek, maar wat?
En dan ‘iets met muziek’, wat wil je dan doen dan? Zingen? In een band spelen? Muziekleraar worden? Daar houdt het meestal mee op. Obstakel nummer twee. Toch zijn er wel degelijk meer muziekgerelateerde beroepen en ja, er zijn ook absoluut wél toekomstperspectieven in de muziek.
Denk aan muziektherapeut, muziekproducer, artiestenmanager, componist voor films of andere media zoals reclames of games, programmeur bij een concerthal, organisator van festivals/concerten en nog veel meer. Het ligt misschien niet altijd heel erg voor de hand maar er zijn echt wel mogelijkheden. Sommige muziekgerelateerde studies zijn gewoon niet altijd even bekend denk ik.
Hieronder heb ik een lijst van muzikale opleidingen gemaakt maar let op: er is meer, dit is geen volledige lijst. Zie het meer als inspiratie, als een paar voorbeelden van de mogelijkheden wanneer je een opleiding met muziek wilt volgen. Want je kunt een beroep uitoefenen waar je van houdt, je hart volgen, de muziek volgen én een toekomst hebben.
Muziekopleidingen
- Composition for the Media | HKU | Media kan niet zonder muziek, let eens een dagje op. Series, televisieprogramma’s, reclames, theater, games, films – zonder muziek zou het allemaal stukken saaier zijn en vooral ook veel minder impact hebben. Tijdens de studie Componist voor de Media leer jij sfeer en emoties te vertalen naar de media. Je leert componeren en je leert de muzikale mogelijkheden van technologie te gebruiken maar er wordt ook aandacht besteed aan o.a productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, publiceren en presenteren. Deze studierichting valt onder de school Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De volgende open dag vindt plaats op 21 maart.
- Muziektherapie | ArtEZ | Je maakt kennis met het beroep van muziektherapeut en alle daarbij behorende competenties en vaardigheden. Met de opleiding Muziektherapie kun je als erkend muziektherapeut aan de slag, bijv. in de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg of bij revalidatiecentra, in het onderwijs of in een eigen praktijk. Muziek is je belangrijkste instrument binnen het therapeutisch denk- en behandelkader. De open dagen zijn al geweest maar er zijn meeloopdagen van 10 t/m 14 februari elke dag van 8:00 tot 18:00 (aanmelden is verplicht).
- AEMA (Amsterdam Electronic Music Academy) | Conservatorium van Amsterdam | Het Conservatorium van Amsterdam biedt een tweejarige internationale Associate Degree-studie voor DJ’s en elektronische artiesten. Dit is een nieuwe richting in samenwerking met The School of House, sinds 2018. Je leert alles over studio- en productietechniek, moderne technologie, compositie, muziektheorie, het ondernemerschap als artiest en meer. Na deze studie kun je aan de slag als zelfstandig producer, DJ en/of artiest
- Artiest muzikant (richting Hiphop) | Herman Brood Academie | Maak jij je eigen songs en wil je in de toekomst werken als MC, Beatcreator of Vocal Composer? In de opleiding Artiest muzikant richting: hiphop leer je alles wat te maken heeft met het produceren en uitvoeren van elektronische muziek. De andere richtingen waar je voor kunt kiezen bij de HBA zijn ‘dance’ en ‘pop/rock’.
- Docent Muziek | Prins Claus Conservatorium | De opleiding Docent Muziek is een brede studie waarin er aandacht wordt besteed aan verschillende muziekstijlen, van klassieke muziek tot pop en wereldmuziek. Daarnaast leer je meerdere muziekinstrumenten bespelen en wordt er aandacht besteed aan muziekmaken in groepsverband. De volgende open dag is op 29 februari aanstaande.
- Musicaltheater | Frank Sanders Akademie | Houd je van muziek maar ook van acteren, dansen en zingen? Dan is een musicalopleiding misschien iets voor jou.
- Audio Design | HKU | Tijdens deze opleiding tot Audio Designer leer je techniek te gebruiken om geluid vorm te geven. Denk hierbij aan het gebruik van studio- en live audio-technologie zoals microfoons, mengtafels en speakers, muzieksoftware, effectpedalen op je gitaar, etc..Met dit diploma op zak werk je bijvoorbeeld in de studio aan het nieuwe album van een band, jij zorgt dat het gaat klinken zoals zij dat in gedachten hebben. Of je staat bijvoorbeeld achter de schermen bij een concert of je ontwerpt software waarmee DJ’s kunnen werken of een sound design-systeem voor games. Kortom, je kunt er veel kanten mee op. De volgende open dag van HKU is op 21 maart.
- Wanneer sound engineering jou aanspreekt is misschien een studie bij de Abbey Road Institute in Amsterdam wat voor je.
- Rockacademie | Fontys | Hier worden muzikanten opgeleid tot ondernemende professionals die in de popsector actief willen zijn. Je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen binnen de domeinen Music, Business, Education en Sound & Music Technology. In de praktijk heb je vakken zoals bandonderwijs waarbij je podiumervaring opdoet en leert samenwerken en samenspelen met andere muzikanten. De volgende open dag vindt plaats op 21 maart.
- Sound Design | Nederlandse Filmacademie | Op basis van een filmscenario of het filmplan van een docu, ontwerp je een geluidsconcept. Zonder geluid geen film/docu/serie. Het gaat dus niet alleen om muziek maar om geluid in het algemeen. Bij sound design krijg je te maken met drie specialismen: geluidsopname, geluidsmontage en mixage.
- Creative Business | Inholland hogeschool | De opleiding Creative Business leidt je op tot een professional die creatieve mediaconcepten kan bedenken, uitvoeren en in de markt zetten. Dat kan op het gebied van muziek zijn maar niet alleen maar, denk aan vlogs, evenementen, games, muziek, televisie en social media. Creative Business is een nieuwe opleiding die is voortgekomen uit de opleidingen Media & Entertainment Management en International Music Management.
- Popopleiding | Codarts | Wanneer je muzikant, zanger of songwriter wil worden, dan is een bachelor muziek je ideale start. Je kunt je daarna desgewenst altijd nog verder specialiseren tijdens een master. Er zijn meerdere scholen en conservatoria in Nederland waar een bachelor of music mogelijk is. Een ervan is Codarts in Rotterdam. Bij Codarts kun je kiezen tussen verschillende richtingen zoals pop, klassieke muziek, jazz of wereldmuziek. Bij de Popopleiding van Codarts krijg je intensieve lessen op je instrument. Daarnaast leer je o.a ook schrijven, produceren en ondernemen.
- HaFaBra-directie | Koninklijk Conservatorium Den Haag | De bacheloropleiding HaFaBra-directie leidt je op tot een volwaardig dirigent. Ik citeer: “Tijdens de bachelor ontwikkel je je muzikale communicatieve eigenschappen, repertoirekennis, slagtechniek, gehoortraining en partituurspel. Je verdiept je in een aantal aanvullende vakken, zoals instrumentatie, orkestratie en speciale solfège voor dirigenten. Daarnaast krijg je les in een relevant orkestinstrument.” – Check ook even de studie sonologie, klinkt heel tof!
- Music Industry Professional | Herman Brood Academie | De opleiding Music Industry Professional is de perfecte opleiding als je aan de slag wil als (band/tour) manager, boeker of programmeur.
Filmmuziek
Dit waren allemaal bachelors maar ik wil wel nog één master vermelden omdat deze perfect is voor liefhebbers van film en muziek. Binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kun je de tweejarige Master Composing for Film volgen. Dit is een samenwerking tussen de Filmacademie en het Conservatorium van Amsterdam. Spreekt filmmuziek jou aan, dan biedt ArteZ een Engelstalige online bachelor studie ‘composition for film‘.
Muziekinstrumenten bouwen
En wat nu als je muziekinstrumenten wilt bouwen? Waar kun je dan een opleiding volgen? Dat is nog zo makkelijk nog niet eerlijk gezegd. Kijk naar violen bijvoorbeeld. Er zijn geen officiële opleidingen voor vioolbouw in Nederland. Je zou dan dus les moeten krijgen van een vioolbouwer of een officiële opleiding in een ander land moeten volgen (o.a in België en Italië, je kunt het hier opzoeken).
Als je graag met instrumenten bezig bent, dan kun je ook denken aan een opleiding voor een beroep zoals pianostemmer bijvoorbeeld. Die opleiding kun je volgen bij het HMC in Amsterdam.
Voor dit soort specifieke beroepen kan ik niet anders zeggen dan dat Google je beste vriend is 😉
Denk breed
Er zijn werkelijk eindeloze mogelijkheden en vergeet niet dat je ook buiten de grenzen kunt studeren, kijk naar muziekopleidingen in België of in Engeland bijvoorbeeld. Denk breed!
Even als extra tip, maar een cursus Engels is sowieso geen slecht idee als je van plan bent iets met muziek te doen. Kijk maar lekker rond bij alle hierboven genoemde opleidingen en kies met je hart (ok, én ook een beetje met je verstand :))
Wil jij een muziekopleiding doen of een beroep uitoefenen die met muziek te maken heeft?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Goh wat fijn om te zien dat er nog zoveel keus mogelijk is! Had ik eerlijk gezegd niet verwacht
Mooi artikel!! En dit soort berichten zouden eigenlijk veel meer onder de aandacht gebracht moeten worden bij de pubers die op het punt staan een keuze te maken. Veel te weinig informatie terwijl het er wel degelijk is.
Ja het is echt zo, vaak weten pubers gewoon niet wat er mogelijk is. Had ik ook toen ik mijn studie koos.
Nooit geweten dat er zoveel opleidingen waren in de muziek. Film muziek maken lijkt me heel leuk, muziek in een film of tv serie doet zoveel voor de serie. Mensen herkennen het vaak ook meteen.
Als muziek je passie is, is het echt super om te weten dat er zoveel keus is. Zelf wilde ik altijd de toneelkant op en soms heb ik wel eens spijt dat ik voor meer baankans ben gegaan en niet gewoon geprobeerd had om die creatieve sprong te wagen. Super knap als mensen dat wel doen.
je hebt een heel uitgebreide keuze in die wereld en er zou meer over gepubliceerd mogen worden van mij
Er zijn best nog veel opties, vind ik. Mijn broer studeert jazz contrabas aan het conservatorium in Antwerpen. Hij doet zijn master in Antwerpen maar heeft zijn bachelor in Den Haag gedaan.
Wat een fijne lijst! Ik vond dat vroeger ook zo moeilijk. Het werd niet echt handig aangegeven.
Wat leuk om te lezen dat er zoveel keuze is. Vind dit wel erg handig!
Wat een informatief artikel heb je geschreven. Er moet inderdaad meer erkenning komen voor muziekopleidingen.
Super dit overzicht! Zal vast ook veel behoefte aan zijn want zoveel hoor je hier helaas niet over. Ik denk dat dit meer via via bekend is bij mensen. Als ik m’n studietijd over mocht doen had ik filmmuziek gekozen…lijkt me zo tof om dat te kunnen componeren xxx