Ga naar de inhoud
Home » Thuiswerken: 12 banen die je vanuit huis kunt uitoefenen

Thuiswerken: 12 banen die je vanuit huis kunt uitoefenen

thuiswerken

Werken vanuit huis biedt veel voordelen. Je bent vrij om zelf je tijd in te plannen waardoor thuiswerken goed te combineren valt met bijvoorbeeld een gezin met (kleine) kinderen. Je bent flexibel, kunt vanuit huis werken maar ook bijvoorbeeld doorwerken tijdens vakanties of als digital nomad vanuit een camper tijdens een wereldreis bij wijze van spreken. Daarnaast ben je geen tijd meer kwijt aan reizen van en naar je werkplek en die tijd kun je dan weer besteden aan je gezin/kids/partner/vrienden/hobby.

Kortom, er zijn veel voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos maar wat kun je allemaal doen vanuit huis? Kun je werkelijk een volledig inkomen overhouden aan thuiswerken of zijn thuiswerkbanen voornamelijk bijbanen? Beiden zijn mogelijk. Er zijn thuiswerkbanen die weinig verdienen en echt gezien moeten worden als aanvulling op een inkomen maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om een volledig inkomen (en meer) uit je thuiswerk functie te halen.

Wij zetten 20 manieren om geld te verdienen vanuit huis voor je op een rijtje.

Blogger

Bloggen is in de laatste jaren enorm populair geworden. Je kunt met bloggen ook zeer zeker een fulltime inkomen vanuit huis verdienen. Er zit wel een maar aan vast: je moet het bloggen serieus nemen, tijd en energie investeren (net als bij andere banen), een planning en een strategie volgen. Een inkomen halen uit het bloggen is dan ook niet aan iedereen besteed.

Tips? Er zijn enorm veel blogs tegenwoordig dus wees uniek, wees authentiek, onderscheid jezelf van andere blogs door een zeldzaam onderwerp te kiezen of door je manier van schrijven. Wees consequent, post regelmatig. Dat laatste is lastig als je een baan ernaast hebt maar werpt zeker zijn vruchten af. Volg trainingen om snel goede kennis op te doen, bijvoorbeeld door het jaarlijkse event van Blogger by Nature bij te wonen. Daar worden meerdere relevante trainingen gegeven op het gebied van o.a SEO, Pinterest, WordPress, analytics, affiliate marketing. Bijkomend voordeel: je ontmoet meteen ook andere bloggers en samen sta je uiteindelijk sterker.

Voor beroepen als YouTuber of influencer op Instagram geldt hetzelfde als hierboven: verdiep je in het onderwerp, zorg voor goede content, investeer tijd en energie, zorg voor een strategie. Mocht je op zoek zijn naar een goede Instagram training, dan is The Social Good Girl degene die je zoekt. Zij is in een paar jaar uitgegroeid tot de Instagram specialist van Nederland.

Zelfstandig reisadviseur

Houd je van reizen? Reis je regelmatig en ben je goed in het regelen van ‘het onmogelijke’? Dan is het beroep van zelfstandig reisadviseur misschien wel wat voor jou. Wat je eigenlijk doet is reizen op maat voor je klanten zoeken en boeken. Soms wil een klant slechts een treinticket en een hotelovernachting maar soms wil een klant bijvoorbeeld een rondreis van een maand door een land met bijzondere activiteiten en originele overnachtingen. Je regelt het dan van A tot Z, dat kan nog best een gepuzzel zijn maar als reisliefhebber vind je dat als het goed is ook juist het leukste deel. De perfecte droomreis samenstellen!

Er zijn franchiseorganisaties waar je je bij kunt aansluiten waardoor je er niet helemaal alleen voor staat. Bij sommige organisaties bieden ze zelfs opleidingen aan voor mensen die nog geen ervaring in de reisbranche hebben, zodat ze daarna zelfstandig aan de slag kunnen als reisadviseur.

E-book schrijver (en verkoper!)

Schrijf een e-book. Deel je kennis en tips in een e-book en verkoop deze via je website. Het kost wat tijd maar als je boek eenmaal klaar is, dan is het ook gewoon klaar. Iedereen is wel ergens goed in en over elk onderwerp is wel wat te vertellen (veganistisch koken, social media training, zelf kleding maken voor je kinderen, filmscripts schrijven etc etc etc). Soms besef je niet dat er mensen zijn die een onderwerp dat jou zo makkelijk afgaat juist als moeilijk ervaren en dat zij dus jouw e-book zouden kopen maar dat is wel zo. Iedereen heeft iets te vertellen en een ander iets te leren, ook jij.

Ik heb jaren geleden eens een e-book gekocht over Pinterest. Pinterest was in Nederland toen nog helemaal niet populair dus er was hier weinig info over te vinden maar in Amerika was het wel al booming dus ik kocht het bij een Amerikaanse dame. Zij is bekend als Pinterest specialist, heeft er een website over, meerdere e-books en ze geeft geloof ik ook trainingen en lezingen. Op het moment dat je bekend staat als een autoriteit op jouw gebied – wat voor gebied dat ook is – dan kun je, net als de voorbeelddame, je e-book business uitbreiden met van alles en nog wat.

Wat ik trouwens erg waardeer van dat e-book is dat ik nu nog steeds, na al die jaren, elk jaar de actuele versie van het e-book in mijn mail ontvang. Zij werkt het elk jaar bij en dat krijg je dan gewoon als je het ooit gekocht hebt. Top toch? Ik blij maar zij ook blij want op die manier vergeet ik haar ook niet. Als ik ooit iets nodig heb op het gebied van Pinterest, dan denk ik meteen aan haar. Tip voor jou wanneer jij je e-book gaat verkopen 🙂

Airbnb host

Eigenlijk is dit niet echt geld verdienen vanuit huis want je moet er juist je huis voor uit 🙂 Je kunt je woning als Airbnb verhuren wanneer je op vakantie bent en je huis toch leeg staat maar je kunt ook je woning aanbieden op Airbnb en dan bijvoorbeeld even een weekendje bij vrienden logeren wanneer je woning verhuurd wordt. Afhankelijk van je aanpak kan dit een bijverdienste zijn of een hele goede bron van inkomsten.

Er zitten wel allerlei voorwaarden en regels aan het aanbieden van je woning op Airbnb dus informeer goed voor je eraan begint. Op de site van Airbnb zelf staat heldere info om je alvast wat in te lezen.

Freelance tekstschrijver

Schrijf (web)teksten voor tijdschriften en websites, dat kan van alles zijn, van een artikel op een nieuwssite tot het schrijven van de perfecte cv, productbeschrijvingen voor een webshop of persberichten voor een culturele instelling om enkele voorbeelden te noemen. Ook op het gebied van taal: aan de slag als vertaler, transcriberen (het schriftelijk uitwerken van audio- en video-opnames), en proeflezen.

Freelancer zijn betekent de vrijheid hebben om je eigen tijd in te delen en het rustig aan te doen als het gaat om het werk dat je wilt doen. Freelancen kan worden beschouwd als een speciaal soort werk in termen van vaardigheden. Dus als je dat wilt doen, moet je ervoor zorgen dat je alle sollicitatie documenten goed hebt voorbereid. Misschien kan het bekijken van een cv voorbeeld voor freelancers je helpen om je informatie en noodzakelijke details op de juiste manier te ordenen.

Zorg je wel voor een fijne thuiswerkplek? Zeker als je als freelancer lange tijd achter elkaar thuis achter een scherm zit om te schrijven, is het belangrijk dat je goed zit, een goede houding hebt en sowieso dat de ruimte om je heen prettig aanvoelt.

Webshop eigenaar

Tegenwoordig is het niet meer zo enorm lastig om een webshop te beginnen, ik bedoel technisch gezien dan. Je hebt makkelijke manieren om je shop binnen een handomdraai op te richten zoals bijvoorbeeld via Jimdo of via Mijnwebwinkel.

Je hoeft de producten die je verkoopt niet per se zelf op te slaan, denk aan dropshipping. Pas op het moment dat een klant een product op jouw site koopt, plaats jij de order bij de leverancier. Die bezorgt dan het product bij jouw klant. Zo omzeil je het voorraad-probleem. Dit kan heel fijn zijn als je net start met je webshop maar er zijn ook valkuilen.

Bedenk goed wat je wil verkopen en neem de tijd om een goede aansprekende naam voor je winkel te kiezen. Op de site van de Kamer van Koophandel staat relevante informatie mocht je het opstarten van een webshop overwegen.

thuiswerken inspiratie

Zelfgemaakte producten verkopen op Etsy

Wanneer je zelf producten maakt, dan heb je niet per se een webshop nodig om deze te verkopen. Je kunt je spullen ook aanbieden via Etsy of dat soort platforms. Daar kun je bij wijze van over tien minuten al mee beginnen, het is lekker laagdrempelig. Op Etsy zelf lees je hoe het werkt en hoeveel commissie en kosten je kwijt bent.

Ter illustratie: Jennifer van Cobalt + Corundum maakt sieraden. Ze verkoopt haar producten op bovenstaande mooie en heldere website. Wanneer je op een van de sieraden klikt, dan kom je op Etsy terecht waar je het product daadwerkelijk aan kunt schaffen.

Mysteryshopper

Dit is een gevalletje bijverdienste/bijbaantje. Je verdient namelijk niet veel geld als mysteryshopper (bijv. bij De Onderzoeksfabriek) en het is incidenteel werk dus er zijn niet aan de lopende band opdrachten maar het kost meestal weinig tijd en het is niet moeilijk dus een mooi extraatje. Soms word je gevraagd om een locatie te bezoeken (dat kan van alles zijn, een restaurant, een winkel, een makelaar etc) en soms word je gevraagd om een locatie te bellen of te mailen. Na je bezoek of telefoontje/mailtje vul je een verslagje in waarin je bepaalde vragen beantwoordt over de service. Klaar is Kees.

Je verdient per mailing/telefoontje/bezoek een vast bedrag dus hoe meer opdrachten je aanneemt, hoe meer je verdient. Soms krijg je als mystery shopper in een periode meerdere opdrachten, maar het kan ook zijn dat er gedurende een bepaalde periode geen opdrachten beschikbaar zijn die voldoen aan jouw profiel en/of regio.

Vergelijkbaar: je kunt geld verdienen met het invullen van enquêtes bijvoorbeeld via i-Say. Ook incidenteel en ook geen vetpot maar prima voor een extra verdienste in je studententijd.

Grafisch ontwerp en/of webdesign

Als grafisch ontwerper en/of webdesigner kun je goed aan de slag vanuit huis. Denk aan logo’s ontwerpen, cv’s opleuken, websites bouwen etc….Heerlijk volgens je eigen tijden en vanuit je eigen huis.

(Muziek)les geven

Wanneer je een instrument goed kunt bespelen, dan kun je thuis muziekles geven. Hang een advertentie op bij de supermarkten in de buurt, laat op social media weten dat je beschikbaar bent, soms heb je van die wijk-apps waar veel bewoners uit de wijk geabonneerd zijn – dat zijn goede plekken om te adverteren. Daarnaast is het een kwestie van veel vertellen want dit soort dingen gaan vaak via via.

Je kunt natuurlijk les geven in zo’n beetje alles dat je echt goed kunt. Denk aan een taal of aan bijles aan scholieren of misschien ben je wel goed met de naaimachine of kun je heel goed koken. Ga bij jezelf na waar je echt supergoed in bent. Je kunt 1 op 1 les geven maar je kunt natuurlijk ook trainingen geven aan groepen mensen zoals een social media training.

Online trainingen en webinars

De lessen die je thuis ‘live’ kunt geven, kun je natuurlijk ook online aanbieden. Al die niet in combinatie met dat e-book dat je al geschreven hebt 😉

Wanneer je goede content en verstand van zaken hebt, dan kun je over elk mogelijk onderwerp een cursus opzetten en geven. Let op, dit is niet iets wat je even snel doet – mensen verwachten natuurlijk wel kwaliteit. Ik weet nog een voorval met een bekende influencer die een online Instagram cursus aanbood à 500 dollar per persoon. Er gaven zich toen een kleine 400 mensen op terwijl zij op 100 à 150 man had gerekend. Zij dacht toen iets in de trant van ‘kassa! hoe meer hoe beter’, hierdoor kon ze de persoonlijke online ondersteuning die ze had beloofd bij de cursus niet aanbieden.

Daarnaast had ze last van een technisch probleempje op een gegeven moment waardoor de wekelijkse les (de cursus werd over enkele weken gegeven, elke week kwam er een nieuwe video online) op een gegeven moment 2,5 week niet online kwam. Zij was op vakantie ergens in een tropisch oord en kreeg de video’s niet online. Ten derde was de inhoud van de cursus teleurstellend. Nou ja, kortom, iets te snel in elkaar geflanst en niet helemaal goed voorbereid waardoor er ongeveer 100 mensen afhaakten en hun geld terug eisten (wat ze na veel gedoe ook kregen). Uit die groep waren er een paar die hun ontevredenheid online bekend maakten en het werd best groot uitgemeten in ‘haar gemeenschap’ waardoor ze toen veel volgers kwijtraakte maar ook haar reputatie een behoorlijk deuk kreeg.

Als je al jaren je Insta account aan het opbouwen bent (dat was in haar geval zo, ze zat toen op 850 duizend volgers en daar had ze echt hard voor gewerkt), dan is het natuurlijk doodzonde als je reputatie door zoiets beschadigd raakt. Ik wil je dan ook meegeven dat je een online cursus niet te licht moet opnemen. Kies een onderwerp waarbij je echt wat te bieden hebt en waar je echt veel verstand van hebt. Stop tijd en energie in het opbouwen van een goede cursus, laat het testen door vrienden/kennissen, zorg ervoor dat technisch alles in orde is, dat er een back up is mocht er toch iets misgaan. Het kost allemaal wel wat maar je kunt de cursus daarna wel meerdere keren geven aan meerdere mensen dus het loont wel.

Wat de influencer betreft waar ik het over had, zij heeft inmiddels een nieuwe naam aan haar account gekoppeld en geeft geen cursussen meer. Ze verkoopt nu zelfgemaakte Instagram presets en haar reisboek komt binnenkort uit. Daarnaast is ze een eigen collectie zwemkleding gestart. Eens een ondernemer, altijd een ondernemer 🙂

VA oftewel virtueel assistent

Het beroep van virtueel assistent is relatief nieuw. Een VA is een zelfstandige die klanten (ondernemers en ZZP-ers) administratieve, technische of creatieve assistentie biedt, op afstand, vanuit huis of een andere locatie. Een VA heeft vaak haar eigen expertise maar denk aan taken als agendabeheer, afspraken maken, vliegtickets reserveren maar ook nieuwsbrieven schrijven en verzenden, website beheer, social media kanalen beheren, etc.

En ook…..

Websites testen (bijv. via usertesting), gastouder of oppas, taarten bakken, hondenoppas, freelance stylist bij Zalon (Zalando), online (life)coach en nog veel meer.

De valkuilen van thuiswerken

We hebben al gekeken naar de voordelen van thuiswerken maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn wat valkuilen waar je rekening mee moet houden. Zo sta je eigenlijk altijd ‘aan’, de scheiding tussen werk en privé is niet altijd even duidelijk. Spreek met jezelf bijvoorbeeld een tijd af waarop je ook echt vrij bent. Doe dan ook echt je mobiel uit (tip! schaf een aparte werkmobiel aan) en check je werkmail pas weer in de ochtend. Vergeet ook niet om pauzes in te lassen tijdens je werktijden.

Ook zul je minder sociaal contact hebben wanneer je thuiswerkt (geen collega’s, geen vrijmibo en geen kerstpakket ;)). Wanneer je kids hebt, begrijpen ze misschien niet dat je aan het werk bent (“want je bent toch gewoon thuis”) en dus even niet gestoord kunt worden. Plan je werktijden zoveel mogelijk in rondom de school-/crèche-/slaaptijden, dat is namelijk juist een van die mooie voordelen van thuiswerken – je kunt zelf je tijden inplannen). Maak daarnaast goede afspraken met je gezinsleden, bijvoorbeeld tussen zo en zo laat ben ik aan het werk en niet beschikbaar, ‘doe of ik er niet ben’. En als laatste thuiswerk tip: zorg voor een fijne werkplek!

Op zoek naar een baan? Check ook onze ‘top 10 vreemdste beroepen‘. Heb jij nog een tip voor goede banen die je vanuit huis kunt uitoefenen? Laat het ons vooral weten in de comments, dan kunnen we deze lijst uitbreiden.

8 reacties op “Thuiswerken: 12 banen die je vanuit huis kunt uitoefenen”

  1. Wat een lijstje nog zeg, best veel eigenlijk. Ik deed ooit een opleiding too verpleegkundige, maar als ik nu toch jong was zou ik grafisch ontwerper willen worden. Ik ben thuis en heb een praktijk aan huis gehad als gewichtsconsulent en nu ben ik blogger. Wat je ook al zegt, bloggen is echt niet makkelijk al wordt er vaak erg makkelijk over gedaan;’ o een stukje schrijven’ Ook de valkuilen herken ik heel erg. Hier sta ik ook altijd aan, altijd nog even iets checken, op social media opzoeken of plaatsen. Al kan kwel echt zeggen; nu even niet.

  2. Ik werk nu niet vanuit huis,maar ben wel thuis…ik mis juist het contact met collega’s heel erg…dus de keerzijde is wel dat je kan vereenzamen.

  3. Ik ben veel te dol op mijn collega’s (of in elk geval op het hebben van collega’s) om thuis te werken. Een dagdeel is prima, maar heel de week. Mij niet gezien! 🙂

  4. Dan doe ik het als thuiswerker toch goed in de blogwereld, en het schrijven van gedichtenbundels ^^ Toch kreeg ik een idee voor een echt e-book aiii

  5. Sherana | Reisenergie.nl

    Naast blogger ben ik communicatie-adviseur en soms werk ik vanuit huis. Ik vind het heerlijk als ik ‘ ochtends een uurtje langer kan blijven liggen en niet de kou in hoef!

  6. Leuk om te lezen. Ik werk ook vanuit huis, als blogger, tekstschrijfster en online marketeer. Op dit moment nog een beperkt aantal uren, omdat de jongste nog niet op school zit, maar dat wil ik zeker verder uitbreiden over twee jaar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »