12 x leuke kinderboeken over kunst en kunstenaars

kinderboeken over kunst

Je bent nooit te jong voor kunst! Toen ik tijdens onze lange reis de kinderen zelf les gaf met behulp van de lespakketten van de Wereldschool, was ik soms even klaar was met rekenen en biologie. Daarom voegde ik op een gegeven moment ‘kunstlessen’ toe aan onze rooster. Dat werden al snel de favoriete lessen van de kids want we knutselden en tekenden maar we leerden ook veel over kunstenaars. In die tijd begon de ‘boeken over kunst-verzameldrift’. En werkelijk, er zijn zulke prachtige en inspirerende kinderboeken over kunst en kunstenaars. Kijk je even mee?

Vincent en Camille

Geschreven door Rene van Blerk, illustraties door Wouter Tulp.

Vincent en Camille’ is een ontroerend verhaal geschreven vanuit een kinderlijk perspectief over de vriendschap tussen de jongen Camille en de schilder Vincent van Gogh. Het verhaal is gebaseerd op het gegeven dat Van Gogh eind 19e eeuw in het Zuid-Franse Arles portretten maakte van onder meer Camille Roulin.

Deze prentvertelling in de bekende uitvoering van de Gouden Boekjes is kleurig geïllustreerd. Het boek is in 5 talen verkrijgbaar en is geschikt voor kids vanaf 5 jaar oud. Een mooie eerste introductie in het leven en werk van Vincent van Gogh.

Vincent en Camille is hier te koop.

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

Door Wouter van Reek

Nadir en Zenith komen op een plek die zo vreemd is dat ze niet weten of die echt is of niet. Nieuwsgierig geworden kijken ze verder. En nog wat verder. Zo raken ze steeds dieper in de wonderlijke wereld van meneer Escher, waar alles anders is dan het lijkt. Gelukkig helpt meneer Escher hen om er de weg te vinden. Of is het misschien andersom?

Graficus Maurits Cornelis Escher werd wereldberoemd met zijn bijzondere prenten. Mijn zoontje was enorm onder de indruk van het werk van Escher toen we naar het Escher museum gingen in Den Haag. Het is ook wel magisch allemaal, oneindige trappen, torens die bij nader inzien helemaal niet kloppen, vogels die vissen worden…Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar maar ook volwassenen zullen hiervan kunnen genieten.

Nadir en Zenith in de wereld van Escher is in het Nederlands en in het Engels verkrijgbaar. Je kunt het boek o.a hier kopen.

Echte kunst maak je zo

Door Marion Deuchars

Dit is een ontzettend leuk en dik doe-boek om te tekenen, knippen, plakken en verven waar mijn eigen kinderen veel plezier aan beleefd hebben. Een boek waar niets moet maar alles mag. Echte kunst maak je zo is een tekenboek dat er echt uitspringt. Kinderen kunnen er zo mee aan de slag.

Aan de hand van een paar aardige voorbeelden kunnen ze letterlijk de kunst afkijken van grote namen als Picasso, Matisse, Van Gogh, Pollock, Bourgeois, Klee en Mondriaan. Dankzij de heldere uitleg van de technieken kunnen kinderen er helemaal hun eigen invulling aan geven.

Echte Kunst maak je zo kun je o.a hier kopen.

Rijksmuseum ABC

Samengesteld door Wim Pijbes

Wim Pijbes maakte een persoonlijke keuze uit de Rijksmuseumcollectie, toen hij er nog directeur was, om het alfabet te illustreren – van appel tot zwaan. Het voorlees- en kijkboek bevat schitterende details van de meesterwerken van het Rijksmuseum. Een leuk boekentip voor een dreumes.

Ook geschikt als kraamcadeau of voor kennissen met kids in het buitenland. Er is namelijk ook een Engelse versie van het blokboek beschikbaar.

Het Rijksmuseum ABC kun je hier kopen.

Kunst voor Kinderen

Dit kinderboek over kunst is een mooi naslagwerk om kennis te maken met verschillende kunststromingen en kunstenaars. Het boek is helder ingedeeld in de kunst van vroeger, moderne kunst en beeldhouwkunst.

Kinderen kunnen kennismaken met de indrukwekkendste schilderijen en beeldhouwwerken van de wereld. Van Aboriginalkunst tot abstracte kunst, van Michelangelo tot Matisse. Een kleurrijk en duidelijk overzicht van internationale kunst door de eeuwen heen.

Dit boek kun je hier kopen.

De grote kunstencyclopedie voor kinderen

Dit is ook een heel mooi naslagwerk over kunst, boordevol mooie afbeeldingen en interessante weetjes.

Een boeiend overzicht van kunst door de eeuwen heen: van grotschilderingen tot popart, klassieke en moderne beeldhouwkunst, fotografie van vroeger tot nu. Ik vind het wel tof dat fotografie in dit overzicht is meegenomen.

Dit boek kun je hier kopen

Puzemuze, of op weg naar Rothko

Door Wim Hofman

Luuk en Kwastje schilderen graag. De zon, of een portret. Het lukt niet altijd precies zoals ze willen. Maar dat geeft niet. Ze gaan naar de zee. Schilder ons maar, zeggen de wolken. ‘Wij willen ook geschilderd worden!’, roepen de golven. Luuk en Kwastje doen hun best. Dan komt Puzemuze uit de lucht vallen. Samen gaan ze op avontuur om na een spannende tocht terecht te komen in het museum, bij een schilderij van kunstenaar Mark Rothko.

Sinds 2010 brengt het Gemeentemuseum Den Haag bij grote tentoonstellingen kinderboeken over kunstenaars uit in samenwerking met Uitgeverij Leopold. De serie bestaat uit kunstprentenboeken voor jonge kinderen en jeugdromans voor grotere kinderen. Dit boek gaat dus over Rothko maar er zijn ook boeken over Jawlensky, Liebermann, Jan Toorop en nog veel meer.

Puzemuze, of op weg naar Rothko koop je hier, evenals de andere boeken uit de serie.

Kunst met Taart

Door Thé Tjong-Khing

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Kunnen ze de dief vatten? Waarom is mama Konijn boos op mevrouw Varken? En waarom rent meneer Varken achter mama Konijn aan?

Herken je de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars?

Bijzonder dat er geen tekst is in het boek en toch is het een helder verhaal, én een zoekboek én een kijkboek. Al met al een spannend kinderboek met geweldige illustraties zoals we gewend zijn van Thé Tjong-Khing. Geschikt voor kids vanaf ongeveer 4 of 5 jaar oud.

Kunst met Taart koop je hier.

Magritte activity book voor kinderen

Door Liesbeth Elseviers

René Magritte is een kunstenaar die meer doet dan mooie schilderijen maken. Hij creëert zijn eigen wereld, waarin hij speelt met beelden en met woorden. Een mysterieuze wereld vol wolken, vogels en mannetjes met een bolhoed. In dit activity book vind je veertien creatieve projecten om lekker mee aan de slag te gaan.

Ik denk dat Magritte als kunstenaar veel kids aanspreekt doordat zijn werk een beetje gek en grappig is. Dit boek is leuk voor kids die niet alleen willen kijken maar ook zelf kunst willen maken.

Het activity boek koop je o.a hier.

Naar het Museum

Geschreven door Florence Ducatteau, illustraties door Chantal Peten

Omdat ik zelf (deels) in een museum werk vond ik dit een extra leuk boekje. Het gaat dus niet over een bepaalde kunstenaar maar over musea. Clara en haar broer Basiel hebben tekeningen en schilderijen gemaakt die ze tentoonstellen. Iedereen mag ernaar komen kijken. Natuurlijk komen opa en oma ook de tentoonstelling bezoeken. Het lijkt wel een museum zeggen zij, ze zullen morgen Clara en Basiel meenemen naar een echt museum.

Welke soorten musea zijn er en wie werken er allemaal? Wat valt er te doen en mag je kunstwerken aanraken? Wat is een catalogus? Kun je in een museum ook iets anders doen dan kijken naar wat er tentoongesteld wordt? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.

In het boek zijn er ook opdrachten, een liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over naar het museum gaan in je vrije tijd.

Dit boek kun je hier kopen.

Maurits Muis en Rembrandt

Door Dieter en Ingrid Schubert

Ik ben Maurits Muis en van edele afkomst!”En ik ben Rembrant Harmenszoon van Rijn en later word ik een beroemd schilder.’

Maurits Muis woont in het grote huis. Elke avond als de mensen weg zijn, doet hij zijn ronde. En nu zijn zijn vrienden in rep en roer. In de plint onder het schilderij van de oude man is een gaatje verschenen …
Reis met Maurits terug in de tijd. Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.

Dit boek is hier te koop

Kijken voor Kinderen

Door David Hockney en Martin Gayford, illustraties door Rose Blake (ja, dochter van de beroemde illustrator Quentin Blake)

Wat ik bijzonder vind aan dit boek is dat je kunst leert zien door de ogen van een kunstenaar. Kunstenaar David Hockney en kunstrecensent Martin Gayford gaan in gesprek over kunst en jij luistert mee als lezer. Het taalgebruik is eenvoudig en prima te volgen. Achterin het boek is er ook een tijdlijn en een lijstje met ‘moeilijke begrippen’.

Kunst is overal – en is er altijd geweest: van grotschilderingen tot computertekeningen. Dat laten David Hockney en Martin Gayford zien aan de hand van talloze beelden uit de beeldende kunst, film en fotografie.

Kunst is niet iets waar je voor gestudeerd moet hebben. Overal is wel iets bijzonders in te ontdekken. Hockney wijst je op lijnen, schaduwen, perspectief, spiegelingen… waardoor je niet alleen naar kunst, maar naar de hele wereld anders gaat kijken. Alleen al daardoor een van mijn favoriete kinderboeken over kunst.

Het boek kun je o.a hier kopen.

En ook….

Het kinderboek Op Zoek naar Jeroen Bosch van Paul van Loon heb ik niet opgenomen in de lijst omdat ik, ondanks dat ik zelf het werk van Bosch erg mooi vind, het door de gruwelijke details niet de meest geschikte kunstenaar vind voor kinderen.

kinderboeken over kunst

Houd je ervan om al knutselend en tekenend met je kinderen nieuwe kunstenaars te ontdekken, dan kun je ook even kijken op onze ‘kunst met kids blogs’ – tot nu toe schreven we over Dali, Matisse, Hundertwasser, Frida Kahlo en Picasso. Doe je veel aan kunst met je kinderen?

19 gedachten over “12 x leuke kinderboeken over kunst en kunstenaars

  1. goh wat leuk zeg. nooit geweten dat er zo veel leuke boeken van kinderen zijn hierover. ga ik zeker onthouden voor onze meiden

  2. Leuk, dit vind ik nu echt een goed cadeau voor kinderen! Plaatjes kijken kan je vroeg mee beginnen en als de interesse dan is gewekt kunnen ze lezen en leren over de kunstwerken zelf.

  3. Als ik ooit papa word zie ik mezelf echt voor me om met de kids te knutselen. Jaa, ik kom wel aan de met de boeken, haha.
    Leuk dat je met het doeboek ‘Echte kunst maak je zo’ ook zelf aan de slag. Heerlijk leerzaam en een middag verder 🙂

  4. Oh, dit is fijn, zo een opsomming… Ik ben erg geïnteresseerd in kunst en ik vind het vrij belangrijk dat het ook kinderen kan aanspreken op hun niveau…. Ik ben er zelfs helemaal weg van dat er een boek bij zit over Dali, want die blijft toch mijn absolute favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »