cinetree vod
|

Cinetree vs Netflix

Ik won een tijd terug een Cinetree abonnement voor 6 maanden via een winactie dus dat kwam mooi uit – ik kon de Video on demand-site gaan testen. De focus van Cinetree ligt op kwaliteit niet op kwantiteit. Met andere woorden, ze bieden weinig films aan maar het zijn wel verdomd goede films. Maar hee, wie beslist wat een echte goede film is dan? Dat vertel ik je in mijn Cinetree review.

De Cinetree selectie

Cinetree en Netflix zijn twee hele verschillende diensten en daarom moet je ze vooral als aanvullende diensten zien. De een vervangt de ander niet. Ik moet je bekennen dat ik soms enorm Netflix-moe word. Het aanbod is gigantisch en ik ben soms letterlijk drie kwartier aan het zoeken naar een film. Als het tegenzit doe ik na drie kwartier de tv uit want dan heb ik al niet eens meer zin om te kijken. Door de bomen zie ik het bos gewoon niet meer. Ken je dat?

Dat probleem heb je niet met Cinetree. Eerder het omgekeerde als je echt zou willen zeiken maar ik zeik niet want ik ben hartstikke tevreden met Cinetree.

Wat is Cinetree

Cinetree is een initiatief van actrice Hanna Verboom. Ze richtte Cinetree eind 2014 op: een filmplatform voor en door filmliefhebbers. Elke maand kiezen verschillende filmliefhebbers/curators, films en documentaires (geen series) voor je uit die volgens hun de moeite waard zijn. Wat ik extra leuk vind is dat ze je ook uitleggen waarom ze die film gekozen hebben. Die filmliefhebbers komen uit diverse hoeken dus dat levert een veelzijdige selectie films op.

Wie die curators zijn? Journalisten, acteurs, filmmakers, etc…Om enkele namen te noemen: Thomas Acda, Anna Nooshin, Femke Halsema, Carice van Houten, Joris Luyendijk, natuurlijk Hanna Verboom zelf, Adriaan van Dis en nog veel meer. Nou, had ik gelijk toen ik zei dat het een veelzijdig clubje is?

Per film huren of een abonnement

Een film wordt voor een bepaalde periode (10 weken) aangeboden en belandt daarna in de huurfilm-collectie. Dit betekent dat wanneer de film uit de selectie is, je het nog wel kunt bekijken maar dan moet je de film los huren. Als een film bijna uit de selectie verdwijnt wordt dat gelukkig wel tijdig aangegeven.

cinetree review

Cinetree bestaat dus uit twee delen: enerzijds de maandelijkse selectie van 10 films (+ shorts en docu’s – deze worden niet meegerekend in de 10 films) en anderzijds de huurfilms. Je kunt dus lid worden middels een maandelijks abonnement en de selectie van de curators bekijken. Of je wordt geen lid en je huurt losse films uit de huurfilmcollectie (als je lid bent huur je overigens met 30% korting).

Een abonnement kost €7,99 per maand en losse films huur je vanaf €2,99 per titel. De films uit de selectie zijn onbeperkt beschikbaar zolang ze in de selectie zitten en de losse films kun je 48 uur lang bekijken vanaf het moment dat je betaalt.

Wat keek ik zoal?

Ik keek bijvoorbeeld naar de docu Het Zaad van Karbaat over die enge vruchtbaarheidsarts die stiekem jarenlang vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad. De docu duurt slechts 20 minuten maat is erg indrukwekkend.

Ook keek ik naar Mektoub, My Love: Canto Uno, een Franse film van Abdellatif Kechiche, de regisseur van La vie d’Adèle. Een film waarvan ik nog steeds niet uit ben of ik het een goede film vond of juist echt een enorm slechte film. Verder zag ik Kid, de derde film van de Vlaamse regisseuse Fien Troch. Heel dramatisch allemaal.

Ik zag Personal Shopper, een spookfilm met Kristen Stewart, 20th Century Women, een hele bijzondere film met Annette Bening en Elle Fanning, de hilarische Franse film Rock’n Roll en het poetische Paterson met Adam Driver. Stuk voor stuk bijzondere films maar wel hele verschillende stijlen en niet allemaal mijn smaak maar dat vind ik dus ook het mooie aan Cinetree. Ik heb films aangeklikt die ik niet had bekeken als er een grotere selectie was en die me heel erg verrast hebben in positieve zin.

Cinetree review

Ok dan nu mijn mening na deze testperiode: ik ben helemaal in mijn nopjes met Cinetree. Er zijn altijd wel films die ik wil zien in de selectie dus ik heb nog niet de behoefte gehad om een film bij te huren. Ik vind ook de shorts en documentaires die aangeboden worden erg goed. Er zitten soms titels tussen die moeilijk te vinden zijn en ja, veel filmhuis, maar niet alleen maar. Het aanbod is veelzijdig.

Het is vrij makkelijk om Cinetree films op je televisie te bekijken met een Google Chromecast maar je kunt ook lekker old school gaan, door jouw computer met een HDMI kabel op de televisie aan te sluiten.

Een ander punt is dat mijn twee jongste zoons toch liever Netflix kijken (superhelden en tekenfilms zeg maar). Het een vervangt het ander dus niet hier in huis maar de twee diensten vullen elkaar aan. Wil je meer info over Cinetree, kijk dan op de site.

Ik ga zelf zeker mijn Cinetree abonnement verlengen na afloop van de eerste zes maanden. Kende jij Cinetree al? En vind jij het ook soms zo lastig kiezen op Netflix?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik denk dat ik toch bij Netflix blijf. Ik ben erg kieskeurig met films etc. en daarom vind ik het juist fijn dat er zoveel aanbod is.
  Liefs,
  Elles

 2. En als je computer aansluit op de tv? Kun je dan wel op de tv kijken? Wij kijken altijd via de laptop op de tv naar Netflix.

  Ik herken trouwens wel wat je zegt over het soms overweldigend grote aanbod op Netflix, waardoor je alsnog niets kunt vinden…

 3. Ik ben zelf hartstikke fan van videoland en netflix maar heb het inderdaad ook vaak moeilijk met kiezen, teveel keus! Cinetree kende ik nog niet maar klinkt ook goed

 4. Cinetree vind ik leuk dat het een Nederlands initiatief is, maar wat ik jammer vind is dat ik er nu pas over lees. Terwijl het al in 2014 is begonnen. Gek toch?
  Netflix is zeker lastig om te kiezen, maar als je eenmaal weet wat je leuk vindt, weet je ook gauw waar je moet zoeken.

 5. ik heb ook netflix en inderdaad ben ik soms wel lang aan het snuffelen naar een film of serie, maar juist het grote aanbod wat ze hebben vind ik erg fijn

 6. ingrid schreef:

  ik had hier echt nog nooit van gehoord. klinkt wel leuk. alleen zijn wij nog echt netflix verslaafd

 7. Ik ken dit helemaal niet joh. Ik heb Netflix en ben daar voor nu nog dik tevreden mee, ik heb nog genoeg te kijken!

 8. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Cinetree niet kende, maar het klinkt wel als een hele mooie aanvulling op Netflix. Wat je noemt, vind ik zelf ook een behoorlijk nadeel. Videoland is helemaal één grote hoop waarbij het vooral handig is als je vooraf weet wat je (ongeveer) zoekt. Al weet ik niet zeker of ik zelf ook een abonnement zou aanschaffen. Hoewel de prijs echt meer dan prima is, hou ik zelf stiekem toch het meest van luchtige, nietszeggende televisie (en dito films). Maar los daarvan, het concept kwaliteit boven kwantiteit spreekt me erg aan.

 9. Ik kende Cinetree dus nog niet, maar het lijkt mij inderdaad een hele mooie aanvulling op Netflix!

 10. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Nog nooit van Cinetree gehoord. Ik heb zelf Netflix maar moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks kijk, maar als ik kijk zijn het vaak docu’s en series die ik dan de hele tijd volg.

 11. Ik heb nog nooit van cinetree gehoord. Ik heb een netflix abo dat ik deel omdat ik er maar weinig gebruik van maak. Af en toe leuk voor een film. Het zoeken vind ik ook waardeloos, zouden ze een betere oplossing voor moeten bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.