Ga naar de inhoud
Home » TOP 10 vreemdste en meest bijzondere beroepen

TOP 10 vreemdste en meest bijzondere beroepen

beroep kiezen

Volgend jaar ga ik naar de middelbare school dus ben ik ook wel veel bezig met naar beroepen kijken en er een beetje over nadenken wat voor werk ik later wil doen. Laatst had ik een top 10 leukste beroepen gemaakt maar nu heb ik hele vreemde beroepen gevonden waar ik ook een top 10 van heb gemaakt. Ik denk niet dat ik een van deze beroepen wil uitoefenen wanneer ik groot ben maar ik vind ze wel grappig!

Boomchirurg 

gekke beroepen
Boomchirurg (kaft van Suske & Wiske, de boze boomzalver)

Een boomchirurg is iemand die bomen beter maakt en ervoor zorgt dat het goed met hen gaat. Een boomchirurg weet veel over bomen en aan bepaalde dingen kan hij zien hoe het gaat met de boom. Een boomchirurg gebruikt kettingzagen, handzagen, klimmaterialen en hoogwerkers. Ik vind dit een bijzonder beroep omdat ik er nog nooit van gehoord had en eigenlijk ook niet wist dat je bomen beter kon maken.

Golfbalduiker

Golfbalduiker
Golfbalduiker via izismile.com

Hier had ik echt nog nooit van gehoord! Golfbalduikers duiken de golfballen die in het water zijn beland tijdens een spelletje weer op! In 2 uur tijd kan een golfbalduiker wel 1000 tot 2000 golfballen opduiken! Het is een moeilijk beroep en het kan ook gevaarlijk zijn!

Porder

Ome Jan de Porder via innl.nl
Ome Jan de Porder via innl.nl

Een porder ging vroeger langs deuren om mensen wakker te maken! Er bestonden toen bijna geen wekkers, dus was dat heel handig! Het was wel minder handig dat als de porder iemand wakker ging maken, dat meteen de hele straat wakker was! Het is een oud beroep maar ik vind het wel bijzonder.

Zeepzieder 

leukste beroepen
Zeepzieder via Wikipedia

Een zeepzieder is iemand die zeep maakt. Het is ook een oud beroep en bestaat nu niet meer. Je kan zeep maken van heel veel dingen, een paar voorbeelden zijn: boter, levertraan, raapolie en meer.

Onderwaterlasser

rare beroepen
Onderwaterlasser via DiveWise

Een onderwaterlasser zit elke dag maximaal 3 uur lang onder water op 4,5 meter diepte. Hij moet dingen onder water repareren. Het is een opleiding van 1 jaar voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Meestaal zijn het gewoon duikers die onderwaterlassen, maar het kan ook een robot zijn die word bestuurd vanaf boven water! Echt een bijzonder beroep vind ik.

Dobbelsteeninspecteur

rare beroepen
Dobbelstenen (c) Dave DeSandro via Flickr.com

Een dobbelsteeninspecteur controleert of de oogjes op de dobbelsteen op de juiste plaats zitten en of de dobbelsteen wel perfect vierkant is. Als er iets niet klopt met de dobbelsteen, dan word het eerst gemarkeerd en daarna pas verkocht of vernietigd! Vaak werken dobbelsteeninspecteurs voor casino’s maar niet altijd, het kan ook voor andere instanties.

Voorproever

voorproever
Het eten voorproeven (c) digipam via Flickr

Een voorproever is een heel oud beroep dat nog steeds bestaat. Vroeger ging bijvoorbeeld de voorproever het eten van de koning eten voordat de koning dat deed zodat zeker was dat het eten niet vergiftigd was. Ik wist eigenlijk niet dat het nog bestond maar ik zag dat er eigenlijk best veel politici voorproevers hebben zoals oud-president Bush en de Russische president Putin maar schijnbaar ook bekende mensen zoals lady Gaga!

Treinduwer

Als treinduwer moet je zo veel mogelijk mensen in een trein proppen! Dat doet een treinduwer omdat het in sommige landen zo druk is dat elk plekje in de trein vol moet zijn! In Japan denken ze ook dat als ze gaan proppen dat de trein dan sneller weg kan rijden en dat willen ze graag. Het lijkt mij heel vervelend om in zo een propvolle trein te zitten maar het is wel een bijzonder beroep!

Gelukskoekjes schrijver

gekke beroepen
Fortune cookie (c) Bambi Corro III via Flickr.com

Ken je die? Gelukskoekjes die je er vaak bij krijgt als je Chinees gaat eten? In gelukskoekjes vind je zinnetjes, en die worden natuurlijk geschreven door iemand: een gelukskoekjes schrijver! Eigenlijk had ik er nooit echt bij stil gestaan dat die zinnen in een gelukskoekje geschreven worden en daarom vond ik dit wel een bijzonder beroep.

Neus

bijzondere beroepen
Parfum van Nina Ricci

Een neus maakt geurtjes! Eigenlijk heeft het beroep “parfum-maker” maar ze noemen het dus ook de neus omdat je er zo goed voor moet kunnen ruiken! Je moet er minimaal twee jaar voor studeren (scheikunde) maar meestal leer je 6 jaar voor neus. Bovendien kost het ongeveer 10 jaar voordat een neus alle 1500 tot aan 3000 natuurlijke en chemische basisgeuren kent, herkent en onthoudt. Het kan een moeilijke baan zijn want een neus mag veel dingen niet waaronder alcohol drinken, pittige dingen eten en roken! Dat is namelijk slecht voor de neus van een neus. Echt een grappig, bijzonder en leuk beroep!

 

10 reacties op “TOP 10 vreemdste en meest bijzondere beroepen”

    1. Hoi Hans, dat is inderdaad een bijzonder beroep maar het lijkt mij wel een beetje verdrietig maar nog veel succes ermee, groetjes!

  1. Hier zitten echt een paar gekke beroepen bij. Ik weet nog dat kinderen vroeger altijd ijscotester wouden worden. Er zijn dus ook echt mensen die dat doen. Ook een behoorlijk raar maar vet beroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »