Ga naar de inhoud
Home » TOP 10 leukste beroepen

TOP 10 leukste beroepen

een beroep kiezen

Wat moet je later wanneer je groot bent nou precies worden? Ik vind het best moeilijk kiezen, jullie niet? Er zijn beroepen die iedereen kent: dokter, banketbakker of advocaat. Maar er zijn zoveel meer verschillende beroepen waarvan je soms niet eens weet dat ze bestaan! Beroepen in de landbouw, in het onderwijs of in de verzorging… Creatieve beroepen, stoere beroepen of juist hele vreemde beroepen. Beroepen waar je alleen werkt of juist samen met mensen of met dieren of juist niet. Je moet alleen wel weten wat er allemaal kan voordat je weet wat je wilt! Hier komt de top 10 van mijn eigen leukste beroepen:

Scenarioschrijver

Scenarioschrijver lijkt me zo cool omdat je kunt schrijven voor films en televisieseries! Ik vind schrijven sowieso al zo leuk en ik schrijf al heel veel verhalen en ik ben ook bezig met een boek!

scenarioschrijver beroep
Scenario schrijven (c) Floortje via Istockphoto.com

Maar wat extra leuk is aan een scenario schrijven is dat je er helemaal op los kunt fantaseren tot in de kleinste details, de namen bedenken voor de personage, een spannend plot en van alles beslissen en dat je dat later dan in beeld terugziet! Dat lijkt me helemaal gaaf!

Marinebioloog

Ik had het net over scenarioschrijver maar stel je voor dat je documentaires zou kunnen schrijven over wat je zelf meemaakt onderwater! Dat zou pas cool zijn! Als je marinebioloog bent, dan duik je met duikpakken de zee in en onderzoekt dieren die heel diep in zee leven. Super cool!

Rode zee (c) Moon Fish via Flickr
Rode zee (c) Moon Fish via Flickr

Toch doet een marinebioloog niet alleen maar mee aan bijzondere en spannende expedities in verre oceanen maar moeten ze ook vaak “gewoon” in een laboratorium onderzoeken doen. Ook dat lijkt me leuk want ik ben nou eenmaal gek op de zee en ik vind de onderwaterwereld en alle mooie zeedieren super fascinerend!!

Stormjager

Ik ben gek op avontuur en daar is stormjager het juiste beroep voor! Het is volgens mij heel avontuurlijk om stormjager te zijn! Zodra er tornado’s ontstaan, gaan stormjagers daar snel naartoe om de tornado te bestuderen en er wat spectaculaire beelden van te maken!

Ze riskeren hun leven en het is niet het verstandigste om te doen maar dankzij die onderzoeken kunnen we steeds beter dit soort stormen en tornado’s voorspellen waardoor weervoorspellers bewoners op tijd kunnen waarschuwen als er een gevaarlijke tornado nadert. De stormjagers zijn eigenlijk dus echt een soort van superhelden!!

Commerciële duiker

Commerciële duiker is een heel gevaarlijk beroep! Je moet met van alles rekening houden anders gebeuren er hele erge dingen. Je moet dingen bouwen en repareren onderwater, denk aan het aanleggen van tunnels bijvoorbeeld maar ook het repareren van schepen of het bergen van scheepswrakken.

Een vliegtuigwrak (c) Kurt Williams via NOAAs National Ocean service
Een vliegtuigwrak (c) Kurt Williams via NOAAs National Ocean service

Je wordt heel veel betaald als je commerciële duiker bent juist omdat het zo gevaarlijk is maar ook omdat je niet heel erg lang commerciële duiker kunt zijn. De meeste stoppen na hun 40ste. Je moet ook in kleine ruimtes kruipen en zo. Dit beroep zou ik ook wel willen doen, maar toch is het een beetje te eng.

Actrice

Na al die avontuurlijke beroepen zullen we even naar iets relaxters kijken: actrice! Actrice kan ook wel een moeilijk beroep zijn hoor! Je moet maar ontdekken waar jij het beste in bent: Romantiek, komedie, horror, drama, musical, parodieën, slapstick, mimespelen?

Acteren zoals hier in Once upon a time (c) Once upon a time
Acteren zoals hier in Once upon a time (c) Once upon a time

Je moet als je verlegen bent dat wel opzij zetten en helemaal in je rol opgaan, dan komt het helemaal goed. Ik vind acteren helemaal te gek!

Beroepsredder bij het KNRM

Een spannend en heel nuttig beroep, als beroepsredder bij het KNRM red je namelijk echt mensenlevens! De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij redt en helpt mensen en boten die in moeilijkheden raken op zee. Dat lijkt me ontzettend gaaf! Heel stoer ook.

Reddingsboot va het KNRM (c) Bjorn V. via Flickr
Reddingsboot va het KNRM (c) Bjorn V. via Flickr

Het lijkt mij zo bijzonder om mensen te redden! Je kunt ook als vrijwilliger meehelpen bij het KNRM of als lifeguard, dan bewaak je het strand en de kust. Ik zou zelf liever op een reddingsboot varen dan aan het strand bewaken.

Poppenspeler

Poppenspeler met marionetten of handpoppen! Ik speel wel eens toneelstukjes met mijn marionetten voor mijn broertjes en dat is heel leuk omdat het een beetje acteren is maar ook kun je de verhalen bedenken en uitvoeren.

leuke beroepen
Poppen in het NW Puppet Center (c) Brianfling via Flickr

Als bijbaantje ofzo zou ik toch wel het liefste met marionetten optreden voor mensen! Gewoon m’n hoedje op straat leggen in de zon en dan met de marionetten goede voorstellingen doen.

Paleontoloog

Ik vind het nog steeds moeilijk uit te spreken, maar als beroep zit het zeker tussen mijn top 10. Als paleontoloog ga je fossielen – dat zijn zeg maar overgebleven resten van vroeger van levende wezens zoals schelpen, dinosaurussen, planten en meer – onderzoeken en probeer je te begrijpen hoe het leven is veranderd door de tijd heen. Een spannend en leuk beroep om te doen, vind ik!

Fossielen onderzoeken en begrijpen (c) OliBac via Flickr
Fossielen onderzoeken en begrijpen (c) OliBac via Flickr

Kunstenaar 

Kunstenaar vind ik een mooi beroep omdat je daar ook echt je fantasie kunt gebruiken! Er zijn meerdere richtingen (je noemt het disciplines) in de kunst zoals beeldende kunst, muziek, theater, bouwkunst, dans en film. Bij beeldende kunst kun je bijvoorbeeld  houtskool, verf, potlood, stickers, hout, potloden en nog veel meer gebruiken om mooie dingen mee te maken!

Lodewijk XIV als recycle kunst (c) Bernard Pras
Lodewijk XIV als recycle kunst (c) Bernard Pras

Wat ik zou doen, is recycle kunst maken dus bijvoorbeeld mooie beelden bouwen met gebruikte dingen zoals lege pakjes melk, oude blikjes cola of oude banden! Dan is mijn beroep leuk én goed voor de natuur!

Culinair journalist/recensent

Mmmmm! Betaald worden om te eten! En soms kun je zelfs sterren geven aan restaurants als ze goed zijn. Het draait ook om het personeel, de inrichting en meer maar vooral om het eten.

Herken de ingrediënten (c) Porto Bay Hotels & Resorts Events
Herken de ingrediënten (c) Porto Bay Hotels & Resorts Events

Je moet wanneer je een bord eten krijgt eigenlijk meteen herkennen welke  ingrediënten gebruikt zijn en hoe het klaargemaakt is. En natuurlijk moet je er ook over schrijven. Dat lijkt mij pas een leuk beroep .

Er zijn nog veel meer beroepen, ik vond het erg moeilijk om er maar tien te kiezen maar deze lijken me gewoon echt heel erg leuk. Welk beroep lijkt jou leuk?

3 reacties op “TOP 10 leukste beroepen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »