Wat is een pinata?
Zeven jaar terug deed ik iets heel doms: ik kocht een pinata voor de verjaardag van mijn dochtertje van vijf. Dit was zo’n enorm succes dat mijn kinderen sindsdien op elk verjaardagsfeestje een piñata willen! Als ik er een keertje onderuit probeer te komen kijkt mijn dochter me met grote Furby ogen aan en zegt: “Maar mama, een feestje zonder pinata is geen feestje…”
De geschiedenis van de piñata
De piñata komt oorspronkelijk uit Mexico. Nee eigenlijk is de pinata oorspronkelijk, in de 16e eeuw, uit Spanje naar Mexico komen overwaaien en is het een grote en belangrijke Mexicaanse traditie geworden. Inmiddels is het weer teruggewaaid richting Europa. Do I make sense?
Je zult overigens vast ook horen dat piñata’s oorspronkelijk Chinees zijn of Italiaans. Zo heeft iedereen zijn eigen kijk op het ontstaan van de piñata. Ik denk dat verschillende volkeren wel soortgelijke tradities kenden. De Azteken hadden ook al een traditie dat erg op de pinata leek. Ze versierden een potje van klei, met veren bijvoorbeeld en vulden de pot met munten, fruit en ander moois. De priesters hingen het op aan een touw in de tempel en ze braken het met een stok als offer aan de Goden. Wanneer het brak vielen namelijk alle “schatten” voor het standbeeld van de Goden.
De piñata als symbool
Vele wegen leiden naar de pinata. Ik heb verschillende versies gehoord over wat de pinata precies symboliseert. Sommige zeggen dat het de duivel of het kwaad symboliseert en dat je het kwaad dus kapot slaat en de goede dingen terugkrijgt die de duivel had afgepakt. De klassieke traditionele piñata is een stervormige pinata met 7 punten. De zeven punten zouden de zeven hoofdzonden symboliseren.
Anderen zeggen weer dat de pinata symbool slaat voor het leven. We lopen allemaal geblinddoekt door het leven en moeten hard ons best doen om het goede te zien en het goede te krijgen. Een pinata staat tegenwoordig in ieder geval geval symbool voor een fiesta want waar er een pinata hangt, is het feest!
Pinata’s als onderdeel van een feest
Wat dus begon als geloofsuiting is in Mexico uitgegroeid tot een onderdeel van vele feesten overal ter wereld. Ook in Europa zijn pinata’s de laatste jaren steeds bekender geworden. Pinata’s worden gebruikt bij verjaardagen maar ook met kerst, Pasen of andere feesten. Kinderen zijn er gek op. De pinata’s worden gevuld met snoep, fruit en soms ook kleine speelgoedjes. Ik doe er ook altijd confetti in omdat het er zo feestelijk uitziet wanneer het openbarst en alle confetti eruit vliegt. Het is wel een crime met schoonmaken later 🙂
Meestal wordt de pinata opgehangen aan een touw, bijvoorbeeld aan een boom en een volwassene beweegt het touw op en neer zodat de pinata omhoog en omlaag gaat. De kinderen worden geblinddoekt en moeten proberen de pinata open te breken. In Mexico wordt het breken van de pinata, of de pogingen ertoe, begeleid met het Pinata liedje: Dale, dale, dale – No perdas el tino – Porque so lo perdes – pierdes el camino. Ya le diste una – ya le diste dos – Ya le diste tres – y tu tiempo se acabó .
Wat ik zelf daarentegen doe is dat ik bij hele kleintjes geen blinddoek gebruik. Ze vinden het vaak al moeilijk genoeg om de pinata open te breken terwijl ze het wel gewoon kunnen zien maar vanaf een bepaalde leeftijd is het inderdaad wel leuk om de moeilijkheidsgraad omhoog te schroeven middels een blinddoek.
Vormen en kleuren van de pinata
Pinata’s komen we tegenwoordig in alle mogelijke vormen tegen, van dieren en bloemen tot de Disney figuren. Van een Hello Kitty pinata en Cars pinata tot en met de meer traditionele Mexicaanse ezel pinata en de zevenpuntige ster. Alles kan. Het mooie is natuurlijk dat je de Pinata op elk thema kunt laten aansluiten. Mijn zoontje had vorig jaar bijvoorbeeld een Super Mario verjaardagfeestje en dan is het leuk als je een figuur uit Super Mario als Pinata hebt.
Zoals gezegd werden de allereerste pinata’s gemaakt met klei. Tegenwoordig worden pinata’s ofwel van karton gemaakt ofwel van papier mache. Het is niet zo heel moeilijk om ze zelf te maken, op het filmpje hieronder zie je een stap voor stap tutorial om een pinata te maken.
Waar je voornamelijk op moet letten, denk ik, is dat je Pinata sterk genoeg is. Ik heb ze een paar keer zelf gemaakt met papier mache over een ballon maar ze waren stukken minder stevig, en braken dus sneller open, dan de pinata’s die ik koop.
Een pinata kopen
Er zijn ook veel mogelijkheden online om je pinata’s te laten maken. Ik heb met een paar aanbieders hele goede ervaring. Zo heeft Un Bon Fiesta een geweldige King Boo pinata gemaakt van karton en crepe papier. King Boo was bijna groter dan mijn zoontje. Hij vond hem zo gaaf dat hij hem bijna niet kapot wilde slaan 🙂
Dit jaar waren de kinderen onder de indruk van een hele mooie pinata van Pinata Feestje. Deze stelde een figuur uit het Wii spel Skylanders voor, Wrecking Ball, en was gemaakt van karton en prachtig geverfd. De kinderen keken hun ogen uit!
Ook kun je al gemaakte pinata’s bestellen via webwinkels zoals 2 Bandito’s en het feestbeest. Deze pinata’s zijn praktisch altijd vervaardigd van karton. Je hebt dan ook pull string pinata’s beschikbaar voor hele kleine kinderen. Hierbij hoeven de kinderen de pinata niet open te slaan maar moeten ze om de beurt trekken aan 1 van de touwtjes totdat de pinata opengaat.
Ik heb zelf nooit een pull string pinata gekocht omdat ik merk dat de kinderen, ook de hele kleintjes, juist het slaan heel spannend vinden! Sowieso vind ik de gepersonaliseerde pinata’s veel leuker dan die standaard pinata’s. Meestal zijn ze ook niet (veel) duurder, afhankelijk van je wensen natuurlijk.
De pinata vulling
Wat de pinata vulling betreft, deze kun je ook laten aansluiten op je thema. Ik doe er wel altijd snoep in en kleine speelgoedjes. De meeste (online) winkels die pinata’s verkopen, bieden ook voordelige pakketten pinata vulling aan met allerlei kleine speelgoedjes maar je kunt ook gewoon kijken bij de Hema, de Action of bij feestwinkels.
Ik laat de kinderen alles wat ze vinden in 1 grote bak doen en daarna eerlijk onderling verdelen. Als je dat niet doet heb je een grote kans dat er bepaalde kinderen heel veel uit de pinata halen en andere kinderen helemaal niets. Er is altijd een discrete opening in een pinata om de pinata makkelijk te kunnen vullen. Ik heb een keertje gehad dat het klepje openging terwijl de pinata nog niet opengebroken was dus ik plak de opening tegenwoordig altijd extra dicht met plakband voor de zekerheid.
Veel plezier en niet vergeten: als je eenmaal aan pinata’s begint, dan kom je er nooit meer af 😉
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Zeker super geweldig en zeer geslaagd op kinderfeestjes zelf maak ik ook pinata’s die door middel van een pullstring open gaan.
Op facebook ( valerie melicio )staan alle gemaakte/verkochte pinata’s
Voor meer info kunt u ook altijd mailen naar Melicio.all-in-one@live.nl
Informatief artikel!
Wil je meer weten over pinata’s maken?
Bezoek dan eens mijn website –>http://bit.ly/1V6QI0T
Groet,
Anna