stemacteur Daan van Rijssel
|

Interview: Daan van Rijssel, VET gave acteur

Daan van Rijssel is acteur en niet zomaar één! Hij speelde in verschillende series, toneelproducties en musicals en deed o.a de stem van Big D in Sammy 2. Op het moment speelt hij samen met Sjamke en Nellerike de Voogd in “Vet Kindercabaret“. Dit is alweer het derde deel van het Vet Kindercabaret, “Moddervet”. Dat snap ik ook wel want het is VET leuk! Nu heb ik het geluk dat ik Daan even wat vragen mag stellen. Ik ben dan ook helemaal blij! 

Daan, dit is deel 3 van Vet Kindercabaret. Verveelt het nou nooit? 

Inderdaad. De voorstelling  “MODDERVET” die we nu (en komend seizoen) spelen, is de 3e voorstelling van Vet Kindercabaret. En dat verveelt helemaal niet. Dat komt denk ik omdat we alle scènes en liedjes zelf bedacht en geschreven hebben.

De voorstelling is echt van ons. Hij is door ons verzonnen. Daarom verveelt het nooit. En wat ook goed is tegen ‘de verveling’ (die er dus NIET is), is dat we de voorstelling steeds twee jaar achter elkaar spelen.

Dat heeft te maken met het feit dat vrijwel alleen de zondagmiddag (en af en toe de woensdagmiddag) een geschikte middag is voor gezinnen om naar het theater te gaan. We spelen dus steeds maar één keer (soms twee keer) per week. Dus dan is het leuk en handig om dan twee jaar achter elkaar op de zondagmiddag te spelen. Zo komen we, ondanks dat we maar één keer per week spelen, toch in alle theaters van Nederland. En kan iedereen ons overal zien.

daan van rijssel acteur
Daan van Rijssel (c) Klemens Patijn

Vet Kindercabaret doe je samen met Nellerike en Sjamke de Voogd. Hoe is het om met ze te werken? Het lijkt mij een beetje vervelend om met twee zussen te spelen omdat je dan een soort van alleen bent. Of niet? 

Nellerike en Sjamke hadden al ervaring met het maken van cabaret voor volwassenen en bedachten toen in 2008, samen met een andere jongen, dat het leuk zou zijn om cabaret voor kinderen te gaan maken. En dat werd Vet Kindercabaret. Dat bleek ook meteen een schot in de roos. Die andere jongen kreeg, na anderhalf jaar de eerste voorstelling ‘Vet Kindercabaret’ gespeeld te hebben, ander werk en moest er mee ophouden.

Maar omdat het kindercabaret erg succesvol was, wilde Nellerike en Sjamke er niet mee stoppen en dus vroegen ze of ik de plaats van die andere jongen wilde gaan innemen. Ik vond het meteen heel erg leuk. Het is erg leuk om met Sjamke en Nellerike te werken omdat we alle scènes en liedjes zelf bedenken en maken. Dat vond ik altijd al leuk om te doen, maar ik had het nog nooit  op deze manier gedaan.

En dat ze zussen zijn…tja.. Meestal werkt dat juist extra goed. Ik voel me er niet alleen in of zo. Dat we met ‘twee meisjes en een jongen’ zijn is juist voor bijna alle scènes de beste rolverdeling. In die verdeling kun je  gekker doen en stouter zijn dan met ‘twee jongens en een meisje’. Of drie meisjes of drie jongens. Waarom precies blijft vaag, maar het werkt zo. Tenminste, daar kwam ik snel achter toen ik aan de tweede voorstelling van Vet Kindercabaret ‘Nu Nog Vetter’ ging werken.

Moddervet!!
Sjamke, Nellerike en Daan in Moddervet!!

Er is eigenlijk ook nog niet echt zoiets als cabaret voor kinderen, dus dat is wel cool dat jullie dat doen. Ik heb twee voorstellingen gezien met mijn broertjes en ik vond het heel erg leuk. Mijn broertjes vonden het ook grappig en zij zijn veel jonger. 

Kinderen vinden cabaret heel erg leuk. Want, bij cabaret worden grappen gemaakt ‘over dingen die je heel goed kent’. Dus snap je de grappen heel goed, of ben je het er heel erg mee eens of herken je jezelf er in. Omdat het allemaal erg op dingen en situaties ‘uit je eigen leven’ lijkt. Bij volwassenen cabaret werkt het zo, en voor kinderen dus ook.

Wilde je toen je klein was al acteur worden…en waarom? 

Toen ik een jaar of acht was, ging ik eens met een vriendinnetje mee naar Jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag. Daar ging zij ieder zaterdagochtend van 11 to 1 ‘stukjes maken’. Ik vond het meteen fantastisch! Het was zo gaaf om steeds dingen te verzinnen en te bedenken. Ik vond het ook altijd al heel erg leuk om te doen alsof ik een ridder was of een cowboy en eigenlijk was dit precies hetzelfde.

Spelen is ‘doen alsof’. En bij de jeugdtheaterschool waren er allemaal juffen en meesters die ons daar steeds een beetje verder mee konden helpen. Na verloop van tijd vond ik het zó leuk, dat ik daar mijn beroep van wilde maken.

Tijdens de middelbare school ging ik nog steeds naar Rabarber en het ‘stukjes maken’ werd steeds meer echt acteren: We speelde voorstellingen ik deed veel audities voor film en tv en kreeg ook veel rolletjes. Dus tijdens de middelbare school bleef mijn wens om van acteren mijn beroep te maken bestaan. En na de middelbare school deed ik auditie voor de toneelschool in Amsterdam. Ik werd aangenomen en zo ben ik acteur geworden.

Heb je tips voor mensen die acteur willen worden? 

Ga ook naar een jeugdtheaterschool en blijf daar lekker lang plakken. Ook nog tijdens de middelbare school. Als je het dan (net als ik) nog steeds leuker en leuker gaat vinden moet je jezelf in het diepe durven gooien en naar de ‘echte’ Toneelschool gaan.

Welke acteur is jouw grote voorbeeld? 

Ik heb heel veel acteurs die ik heel erg goed vind. Wel honderd denk ik. Maar één van de allerleukste vind ik denk ik Johnny Depp. Omdat hij zoveel totaal verschillende rollen heeft gespeeld. En ook omdat hij het leuk vind om altijd rare, vreemde, gekke en lelijke personages te spelen. Hij is niet bang om te doen wat je niet meteen van hem verwacht. Dat vind ik heel erg gaaf.

Welk acteur zou jou mogen spelen als er ooit een film wordt gemaakt over jouw leven?

Weet ik niet zo goed. Ehm… Leonardo Di Caprio? Op z’n minst.

En wat is het allerVETST dat je ooit hebt meegemaakt wat acteren of zingen betreft?

Ik ben in 2003 afgestudeerd van de toneelschool en speel nu ongeveer 10 jaar professioneel. In die tijd heb ik gelukkig al heel veel projecten gedaan die fantastisch waren:

– Ik heb de hoofdrol gespeeld in de Griekse tragedie Oedipous in Griekenland in een echt oud Grieks Amphitheater!

– Ik heb een eigen muziektheatergezelschap gehad en daarmee twee jaar achter elkaar op de Parade onze zelf gemaakte en gecomponeerde voorstellingen gespeeld. Ook heel vet.

– Ik heb vorig jaar zelf een voorstelling geschreven en gespeeld die gebaseerd was op dingen die ik zelf heb meegemaakt.

-Maar het aller vetste is denk ik toch wel het succes nu van Vet Kindercabaret met MODDERVET. We merken vaak dat het publiek onze eerste twee voorstellingen ook heeft gezien, of nu zelfs twee of drie keer naar MODDERVET komt kijken. Dat vind ik denk ik het allervetste; die waardering voor onze show en onze liedjes.

Je zingt ook en speelt gitaar en mondharmonica. Ik heb je namelijk gehoord en ik vind dat je heel erg goed zingt. Doe je dat dan vooral in combinatie met acteren?

Dankjewel! Ik speel ook al van jongs af aan gitaar en mondharmonica. En ik ben ook in bandjes gaan spelen en toen ook maar gaan zingen. Allemaal geweldig. Maar het allerleukste is het als je kunt muziek maken en zingen in een voorstelling waarin je ook nog een rol speelt. Zoals bij Vet Kindercabaret bijvoorbeeld, of destijds met ons eigen gezelschapje op de Parade.

Dan komt alles wat ik het leukste vind samen. Ik noem dat muziektheater. Geen musical. Daar hou ik niet zo van.

Je doet ook vaak stemmen voor films. Vind je dat leuk? 

Ik kon altijd al goed typetjes spelen met een gek stemmetje. Ik werd ook goed in stemmen van bekende mensen na doen en in accenten. En ik vond dat ook altijd heel erg leuk om te doen!

Voor, tijdens en vooral na de Toneelschool hoorde ik veel van collega’s dat ze vonden dat ik daar toch eens ‘iets’ mee moest doen. Toen heb ik een stemdemo opgenomen en naar verschillende studio’s in Nederland gestuurd.

En eigenlijk sinds een jaar of vier gelden, vlak voor de geboorte van m’n zoontje Jack, ben ik dat ‘stemacteren’ gaan doen. Sindsdien heb ik in talloze films en series stemmen ingesproken. Heel gaaf om te doen. En ook niet makkelijk. Het is echt een vak. Zeer technisch ook.

Moet je je voorstellen: Je zit met een koptelefoon op je oren en met een microfoon onder je neus naar een beeldscherm te kijken.

Op beeld zie je het tekenfilmfiguurtje dat je moet spelen en op je oren hoor je de buitenlandse stem die jij (op jouw eigen manier) in het Nederlands moet inspreken. En dan ook nog tot op de seconde nauwkeurig. Dat is echt lastig.

Het duurde ook best een tijdje voor ik er goed in werd. Maar ik wilde het me heel erg graag allemaal eigen maken omdat het zo verschrikkelijk leuk is om te doen. En als het lukt, als jouw stem echt goed past bij het figuurtje wat je inspreekt, dat vind ik magisch.

Wow, lijkt me heel erg gaaf om te doen! Welke films heb je gedaan en wat was je lievelingsrol om in te spreken en waarom? 

Ik heb inmiddels al heel erg veel series en films gedaan. De meeste wel leuk en een aantal heel erg leuk. Ik heb bijvoorbeeld meneer ‘Sikowitz’ gedaan in de (live action) serie ‘Victorious’, en ‘Agent X’ in de serie ‘The Pinguins of Madagascar’. Ook heb ik de rol van het zeepaardje ‘Big D’ gedaan in de film ‘Sammy2’, en ook de rol van de meeuw en dril sergeant ‘Ajax’ in de film ‘Zambezia’.

Big ‘D’ uit Sammy2 was wel heel erg gaaf. Maar ik heb eerder dit jaar ook voor ‘Winnie de Poeh’s verhalen over vriendschap’ ALLE stemmen ingesproken. Die serie is nog helemaal niet uitgezonden volgens mij. Het zijn hele korte afleveringen van 7 minuten voor de allerkleinsten. Maar ik moest van alle figuurtjes de stem doen. Echt super was dat!

En (now we’re talking), ik doe nu de stem van ‘Crash’ uit de DisneyXD serie ‘Crash & Bernstein’. Die serie wordt  sinds een week in Nederland uitgezonden. Ik ben daar nu nog vol op mee bezig en het wordt echt per aflevering groter en gekker en leuker! Ja, op dit moment is ‘Crash’ denk ik de aller gaafste stem die ik ooit gedaan heb.

Maar misschien is een volgende rol nóg vetter. Zo gaat het steeds: steeds wordt het inspreken leuker, en de rollen die ik te doen krijg ook.

Crash & Bernstein
Crash & Bernstein

Leuk ook wanneer je zoontje films gaat kijken die jij ingesproken hebt! Kijkt hij thuis ook de DVD’s van Vet Kindercabaret? 

Ja. Soms een aantal weken achter elkaar iedere dag de hele dag! Hij is nog best jong maar toch begrijpt hij het meeste van Vet Kindercabaret al. En hij vind het heel erg stoer dat ik (papa) op tv ben of op het podium.

Ja, dat is ook stoer! 🙂 Als je een fictief karakter zou mogen ontmoeten, bijvoorbeeld uit een film of uit een boek, wie zou je dan kiezen en waarom? 

Ik zou dan graag in zo’n beetje alle films van Tim Burton willen wonen. In ‘Sleepy Hollow’, in ‘Alice in Wonderland’, in ‘Edward Scissorshands’ etc. Werkelijk al zijn films heb ik thuis en heb ik stuk voor stuk wel honderd keer gezien.  Zijn ‘stijl’ en verhaalkeuze zijn altijd raak. De verhalen zijn altijd een beetje spannend en duister en alle films zien er precies zo uit als zijn tekeningen in zijn schetsboeken.

Zoals zijn films zijn, zijn sprookjes bedoeld . En als sprookjes zo zijn bedoeld, zou ik willen dat ze echt waren en dat ik daar naartoe zou kunnen.

En ik zou ook wel graag een tijdje met ‘The Dude’ uit de film The Big Lebowski van de Coen Brothers willen optrekken. Dat vind ik de aller grappigste film ooit.

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Wat zijn je ambities voor de toekomst? 

Tja.. de toekomst.. Nou, als eerste wordt ik in september nog een keer vader. Maar dat heeft niet zo veel met acteren te maken.

Ik wil in de toekomst graag meer muziek gaan maken. Niet per se met een band en ook niet voor of in een voorstelling, maar meer popmuziek. Alleen. Als componist. En wellicht als uitvoerende.

En verder wil ik in de toekomst juist meer dingen doen, die ik nu al een lange tijd minder doe. Ik wil meer tv en film doen. En ook weer eens iets spelen of maken wat niet voor kinderen is. Gewoon, voor de afwisseling.

Wat leuk, gefeliciteerd! En wat zijn de plannen met Vet Kindercabaret? 

Moddervet
Moddervet

Nou, we gaan aankomend jaar dus nog door met MODDERVET. En daarna moeten we eens goed kijken wat we gaan doen. We hebben nu al 3 voorstellingen gemaakt over de dingen die kinderen bezighouden. Over situaties uit het gezin en over dingen die op school voorkomen. Dat is best al veel. Is er nog wel genoeg verhaal over voor een 4e voorstelling? Tenminste, dat vragen we ons wel eens af.

Waarschijnlijk wel hoor, maar wellicht is een andere vorm met bijvoorbeeld meer muziek, live muziek, wel veel leuker. In ieder geval: we weten het nog niet. Eerst nog lekker een seizoen door met MODDERVET!

Heel erg bedankt voor dit interview en nog veel succes! 

Little Miss

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.