alleenstaande moeders
|

Vooroordelen over alleenstaande moeders

Vooroordelen over alleenstaande moeders, ik begrijp dat niet zo. Alleenstaande moeders zijn in de basis al heel verschillend. Ik ben niet zo van het op 1 hoop gooien. Wie dan ook. Alle alleenstaande moeders, alle vluchtelingen, alle roodharigen, alle Italianen, alle studenten…Dat bestaat toch niet, dat ‘alle’.

Vanuit de kern zijn alleenstaande moeders al verschillend: hoe komt het dat ze alleenstaand zijn? De ene is misschien gescheiden, de partner van de andere is misschien overleden of misschien is er nooit een partner geweest, misschien heeft de moeder er ooit voor gekozen om juist alleen en zonder partner een kind te krijgen. Om maar te zwijgen over verschil in karakter tussen de dames, verschil in afkomst en cultuur, verschil in smaak en in denkwijze, etc etc…en toch worden alleenstaande moeders regelmatig op 1 hoop gegooid…dus hier komen ze: de meest gehoorde vooroordelen over alleenstaande moeders.

Yo mama is zielig

Als alleenstaande moeder ben je schijnbaar hartstikke zielig. “Aaaah kijk wat ziiiiielig, een alleenstaande moeder!”

Nou ja, het is soms zwaar, ja – dat zal ik niet ontkennen – maar dat is het als je getrouwd bent ook wel eens, of nog erger: als je in een slecht huwelijk zit. Het is nou echt niet zo dat je als alleenstaande moeder alleen maar verdrietig, zielig en futloos bent. Je hebt heus wel ook vrolijke alleenstaande moeders. Ja, ja, echt, we zijn geen slag apart 🙂 We zijn gewoon vrouwen, moeders, die soms blij zijn en soms wat minder blij zijn – that’s it.

Yo mama is een alleenstaande moeder

Je bent alleenstaande moeder – ja, dat klopt maar daarnaast lijk je opeens niets meer te zijn. De een is brandweerman, de ander is dokter, de ander kunstenaar maar jij, jij bent alleenstaande moeder. Ik bladerde door een kookboek van Jamie Oliver en daar stonden verschillende recepten en dan stond steeds er een naam bij en een beroep.

Iets in de trant van “John, lawyer, houdt van spaghetti” en “Maria, writer, houdt van tarte tatin” en daartussen stond dan een dame, ik weet haar naam niet meer, laten we zeggen Carla en daar stond het dan….”Carla, single mother, houdt van spinazie”. Zou deze vrouw echt niets anders zijn dan alleenstaande moeder? “Ik was psychologe, nu niet meer, nu ben ik alleenstaande moeder”. Huh? Waarom ben je opeens niets meer behalve alleenstaande moeder? Voor mij een raadsel.

alleenstaande moeder
De kids en ik – Krumlov troosten omdat de ballon van de clown kapot was gegaan!

Yo mama moet aan de man

Als alleenstaande moeder ben je blijkbaar ook constant op zoek naar een nieuwe partner. (Sommige getrouwde vrouwen vinden jou ook opeens bedreigend want oh jee, je wilt vast hun man stelen…huh?!!). Hoe dan ook, je moet zo snel mogelijk aan de man want je bent, naar het schijnt, hartstikke incompleet zo zonder partner.

Waarom loopt iedereen altijd maar te vragen wanneer ik, als alleenstaande moeder, weer aan de man ga? Ik hoef dat voorlopig echt niet en als het komt, dan komt het, maar het is nou echt niet zo dat mijn leven incompleet is zonder man! Als alleenstaande moeder heb je bovendien soms (en dus niet altijd want elke situatie is anders, heb je bijvoorbeeld als alleenstaande moeder wel een groot netwerk, een opa en oma in de buurt, werk je of niet, etc…dat kan al een heel verschil uitmaken.) simpelweg geen tijd om sociaal te doen dus dan ontmoet je sowieso wat minder snel de juiste.

Yo mama is moe

Ja! Check!

Yo mama heeft heel veel partners

Je zou er versteld van staan hoe vaak ik de vraag heb gekregen of mijn drie kinderen dezelfde vader hebben. Ik vind die vraag zo wonderlijk. Niemand zou het toch bedenken om aan een gezin met drie kinderen te vragen of ze alle drie van dezelfde vader zijn? Bij mij zijn ze alle drie van dezelfde partner maar wat dan nog…wat maakt het uit dan?

Yo mama is een arme sloeber

Ook dat hangt van de algehele situatie af. Ik ken een alleenstaande mama die na haar scheiding juist is gestopt met werken omdat ze een hele ruime alimentatie krijgt en nu zich fulltime met haar kids bezig kan houden. Ik ken ook alleenstaande moeders die arme sloebers zijn en/of waren. Logisch want je hebt vaak een aanpassingsperiode nodig. Je leven verandert. Je hebt dan weer tijd nodig om je nieuwe leven op te bouwen.

Dus ja sommige alleenstaande moeders zijn tijdelijke arme sloebers. En ja, sommige alleenstaande dames moeten het met 1 in plaats van 2 inkomens doen. Maar sommigen alleenstaande moeders verdienen meer dan hun ex-man, dat kan ook. Of ze werken zich suf en dan zijn ze wel moe maar niet meer arm 🙂

carpe diem
Carpe Diem!

Nou ja, hoe je het ook bekijkt: niet alle alleenstaande moeders zijn hetzelfde en niet alle situaties zijn hetzelfde. Dus carpe diem en maak je niet druk 😉

Vergelijkbare berichten

25 reacties

 1. Hoopjes zijn nergens goed voor….

  Ik ken trouwens heel wat alleenstaande moeders die even de buik volgende hebben van een partner.

  1. Ja toch, er is al genoeg ellende op de wereld. Lekker genieten en respect hebben voor een ander 🙂

 2. Ik wist niet dat er zoveel vooroordelen zijn. Mijn moeder heeft ons jaren alleen opgevoed en haar noemde ze niet zielig. Gelijk heb je ik zou mij er ook niet druk om maken.

 3. Vind het een beetje lastig om te reageren…Is e r echt in deze tijd nog een heel blog voor nodig om uit te leggen dat een alleenstaande moeder gewoon moeder is??
  Dat is toch erg?

  1. Ja…. En niet alleen bij dit onderwerp. Er zijn helaas echt nog teveel vooroordelen in deze tijd.

 4. Ik hou ook niet van vooroordelen, over eender welke groep van mensen.. Goed dat je er hier enkele onderuit haalt! 🙂

 5. Ik hou zowiezo niet van vooroordelen. Wie is wie om over andere te oordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.