Ga naar de inhoud
Home » Top 25 plaatsen die je gezien moet hebben in Europa

Top 25 plaatsen die je gezien moet hebben in Europa

europa kaart

Er zijn al zat lijsten van absolute must-see plaatsen op de wereld. De Taj Mahal, de dode zee en de Grand Canyon zijn een paar van die plekken die er telkens weer op staan. Natuurlijk moeten ze op die lijst want het zijn fantastische plaatsen maar wat nou als je vliegangst hebt, te weinig geld voor een verre reis of tijd tekort? Dan is een vakantie in Europa echt geen straf!

Er is zoveel moois in dit mini continentje, voor elk wat wils. Hier een alternatieve, en overigens geheel subjectieve, lijst van de 25 plaatsen in Europa die je gezien moet hebben!

De steden

Rome, Italië

Gooi wat muntjes in de Trevifontein in Rome. De fontein, gelegen aan het Piazza di Trevi, is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. Rome is de stad der fonteinen, er zijn er zoveel en de een is nog mooier dan de andere!

Fontein in Rome (c) Dale, Flickr
Een van de vele fonteinen van Rome (c) Dalem, Flickr

Rome is een indrukwekkende stad met teveel bezienswaardigheden om op te noemen, o.a het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, de Trastevere  wijk. Rome is absoluut een stad die men gezien moet hebben!

Praag, Tsjechië

Romantisch Praag (c) Ian McKenzie, Flickr
Romantisch Praag (c) Ian McKenzie, Flickr

Parijs wordt vaak bestempeld als meest romantische stad van de wereld. Naar mijn gevoel zou die eer Praag moeten toebehoren. De kronkelige straten en felrode daken, het Praag kasteel, de Karelsbrug, de prachtige gebouwen aan het oude stadsplein, de vele kelders waar je wat kunt eten, drinken of live muziek luisteren bij kaarslicht. Praag heeft iets sprookjesachtigs en bijzonders.

Wenen, Oostenrijk

Wenen is eigenlijk net te perfect, te schoon, te klassiek, te netjes en te symmetrisch. Alles is er ook nog groot, groter en grootst. En toch, Wenen moet gezien worden. Het is een unieke stad in zijn soort.

Steden Europa
Groot, groter, grootst Wenen (c) bill barber, Flickr

Aanraders zijn o.a het Tiergarten Schönbrunn (de oudste dierentuin ter wereld), De Spaanse rijschool (de oudste manege ter wereld), het enorme Hofburg Paleis, het (ook weer gigantische) Naturhistorisches Museum en de Stephansdom. Ook zou je een klassiek concert bij moeten wonen, klassieke muziek hoort tenslotte bij Wenen en een Sachertorte bij hotel Sacher moeten proeven! Meer tips voor een stedentrip in Wenen lees je hier.

Amsterdam, Nederland

Plaatsen in Europa

Waarom Amsterdam? Niet alleen omdat ik er woon maar omdat ik vrolijk word van de bootjes in de grachten, omdat de Hermitage een mooie aanvulling is op de musea in de stad, omdat de grachtengordel opeens op de Unesco werelderfgoedlijst stond, omdat het zo mooi groen is met al die parken, omdat er zoveel te doen is, omdat de Jordaan leeft, de Noord Zuid lijn een regelrechte ramp is en de renovatie van het Rijksmuseum eindelijk klaar is.

Het verleden

Brú na Bóinne, Ierland

(c) davesandford
Brú na Bóinne (c) davesandford, Flickr

De drie prehistorische plaatsen Brú na Bóinne, Newgrange en Knowth and Dowth bevinden zich aan de Noordelijke oever van de Boyne rivier, 50 kilometer ten Noorden van Dublin. Het zijn de grootste en belangrijkste prehistorische megalitische monumenten van Europa.

Meteora, Griekenland

Meteora is één van de meest bijzondere bestemmingen van Griekenland. Vierentwintig kloosters hebben zich in meer dan 600 jaar verspreid over de rotsen. Tegenwoordig bestaan helaas alleen nog de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas. Ze worden nog steeds bewoond.

Mysterieus Meteora (c) stefg74, Flickr
Mysterieus Meteora (c) stefg74, Flickr

Het gebied kenmerkt zich door de op hoge rotspilaren gebouwde kloosters. Door eeuwenlange wind – en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Sprookjesachtig!

De Vesuvius en Pompeï, Italië

Pompei met de Vesuvius op de achtergrond (c) CameliaTWU, Flickr
Pompei met de Vesuvius op de achtergrond (c) CameliaTWU, Flickr

De Vesuvius is een vulkaan gelegen in het zuidoosten van Italië bij de baai van Napels. De bekendste eruptie van de Vesuvius was in het jaar 79 na Christus. Een van de drie Romeinse steden die toen onder het puin bedolven werd was Pompeï. Een bezoek aan deze twee plaatsen is indrukwekkend en confronterend. Je beseft hoe machtig de kracht van de natuur kan zijn. Als je er toch bent: pizza eten in Napels en de kinderen laten zien waar Magica uit DD woont.

De kunst

Parijs, Frankrijk

Het Louvre bestaat al meer dan 800 jaar en is een van de geweldigste musea ter wereld. Behalve de wereldberoemde Mona Lisa van Da Vinci zijn er veel meer prachtige werken te zien in het Louvre. Het Louvre heeft 35 000 kunstwerken in zalen die samen een ruimte beslaan van 60 600 m², en dit is dan alleen nog de permanente collectie.

Delacroix
La liberté guidant le peuple van Eugène Delacroix

Mijn lievelingsschilderijen daar zijn: “La liberté guidant le peuple” van Eugene Delacroix en “Pierrot” van Jean-Antoine Watteau. Ook vind ik de afdeling van Egyptische oudheden is indrukwekkend. Behalve het Louvre heeft Parijs ongeveer 150 musea dus sowieso is deze wereldstad een perfecte bestemming voor kunstliefhebbers.

Cadaqués, Spanje

Neem een biografie van Salvador Dali mee en treed in zijn voetsporen in Catalonië.  Verblijf in het pittoresk vissersdorpje Cadaqués. Dali en zijn vrouw Gala woonden jarenlang in Port Lligat op loopafstand van Cadaques.

"Leda Atomica", portret van Gala (c) Dali
“Leda Atomica”, portret van Gala (c) Dali

Maak uitstapjes naar het Dali museum in Figueres, de Casa Dali in Port Lligat en naar Rosas voor heerlijke gamba’s aan de haven. Wanneer je de regio verkent begrijp je al snel waar Dali zijn inspiratie vandaan haalde.

Florence, Italië

De Galleria degli Uffizi in Florence, oftewel het Uffizi museum, is een van de belangrijkste musea ter wereld en mijn persoonlijke favoriet. Het heeft lang op mijn verlanglijstje gestaan omdat ik per se “de geboorte van Venus” van Botticelli in het echt wilde zien en ik heb er geen spijt van gekregen toen ik er eenmaal was, want zulke kunstwerken zijn zoveel indrukwekkender in het echt dan in een boek of op een ansichtkaart.

"Tondo Doni" van Michelangelo
“Tondo Doni” van Michelangelo

Ook de “annonciation” van Da Vinci, “Tondo Doni” van Michelangelo en de vele schilderijen van Botticelli zijn prachtig. Er zijn vele bijzondere kunstwerken te zien in de 45 zalen van de Uffizi. Er zijn altijd gigantische rijen maar het is het wachten waard.

Behalve de Uffizi heeft Florence veel meer te bieden, wandelen door Florence is wandelen door een levend museum.

De verborgen parels

Kotor, Montenegro

Kotor ligt aan de baai van, hoe kan het anders, Kotor. De oude stad en de omringende stadsmuur, gebouwd door de Nemanjic dynastie, zijn goed bewaard gebleven. De Baai van Kotor is een van de meest diepgelegen baaien van de Adriatische zee, en wordt “Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd “.

De Baai van Kotor (c) yves.g, Flickr
De Baai van Kotor (c) yves.g, Flickr

De baai in combinatie met de rotswanden van het Orjen en Lovcen gebergte zorgt voor een fraai aangezicht.

Český Krumlov, Tsjechië

Om te zeggen dat Český Krumlov een mooi stadje is met een prachtig kasteel die de stad domineert , smalle straatjes langs een rivier en een mooie oude stadskern zou Český Krumlov geen eer aandoen. Want dit stadje heeft meer, het heeft een bepaalde onbenoembare sfeer (als we de touringcars negeren).

Europese highlights
Kleurrijke Český Krumlov (c) uzerty, Flickr

De sfeer proef je het beste als je ‘s avonds kijkt naar de kasteeltoren in de verte terwijl je het water hoort of als je het marionetten museum bezichtigt. De grote marionetten hangen in de houten zolder van een oude kerk, een stille vrouw loopt een paar stappen achter ons aan naar boven. Dit is Český Krumlov op zijn best.

Ohrid, Macedonië

Ohrid, de stad met de 365 kerken aan het Ohrid meer. Hier lees je verder over Ohrid, een van de oudste nederzettingen van Europa.

Ohrid (c) CharlesFred, Flickr
Ohrid (c) CharlesFred, Flickr

De natuur

De Geirangerfjord, Noorwegen

Geniet van de indrukwekkende Westnoorse Geirangerfjord op een van de vele aangeboden rondvaarten.  Op die manier zie je onder andere de bekende watervallen “Brudesløret” (Bruidssluier) en de “Syv Søstrene” (de Zeven Zusters). De  Geirangerfjord  is uniek in zijn schoonheid en staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

vakantie in europa
Geirangerfjord (c) TravelingOtter, Flickr

In Geiranger vindt men het Geiranger Fjord Center. In dit expositiecentrum is informatie te vinden over de geschiedenis, de bevolking en de natuur van de regio rond de Geirangerfjord.

Plitvice meren, Kroatië

Het Nationaal Park Plitvicemeren bezit 16 meren en 90 watervallen. Het park is verdeeld in de ondermeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja). Het water is van een bijzondere heldere turquoise kleur. In het bos in het park wonen wolven en beren maar die blijven vanzelfsprekend wel uit de buurt van mensen, die kom je dus niet zomaar tegen!

Kraakhelder water (c) Srsck
Kraakhelder water (c) Srsck

In de zomer zijn er honderden libelles. Je kunt door het park wandelen over aangelegde houten paden. Wat ook leuk is, en je hebt dan ook minder last van de drukte op de aangelegde paden, is een roeibootje ter plekke huren.

IJsland

Huur een 4×4 en rijd een week (of langer) door de natuurpracht van Ijsland. Mis vooral de meest actieve bron van Ijsland, de Deildartunguhver, niet. Ook de lavawatervallen Hraunfossar en Barnafoss staan op de te zien lijst!

De wonderlijke wereld van Namaskard (c) meironke, Flickr
De wonderlijke wereld van Namaskard (c) meironke, Flickr

Maar er is zoveel meer: lavaformaties bij Dimmuborgir, dampende zwavelbronnen en kokende modderpoelen in de solfatorenvelden van Namaskard, het geisergebied met de actieve bron Strokkur, de Gullfoss waterval, het Nationale Park Thingvellir, de Dettifoss waterval, het Nationale Park Asbyrgi. Maak ook een boottocht op het ijsbergenmeer Jokulsarlon en wandel langs de zwarte zandstranden van het stadje Vik.

Slovak Paradise National Park (Národný park Slovenský raj), Slowakije

Ijsgrot (c) Peter Fenďa, Flickr
Ijsgrot (c) Peter Fenďa, Flickr

Wie denkt aan een vakantie in Europa denk niet zo snel aan Slowakije terwijl dit land unieke gevarieerde landschappen biedt. Dit Slowaaks nationaal park heeft een grote diversiteit aan natuurschoon waaronder grotten (vooral de Dobšinská ijs grot is de moeite waarde), watervallen (waaronder de Zavojovy-waterval van 70m) en een reeks ravijnen.

De wandelpaden zijn niet overal in het park even makkelijk te volgen en bestaan uit Bruggen en ladders, het is niet meer echt wandelen maar meer een avontuurlijk klimparcours! Er is een rijke flora en fauna in het park, waaronder ook weer wolven en beren.

De waddeneilanden, Nederland

Terschelling (c) lambertwm, Flickr
Terschelling (c) lambertwm, Flickr

Ok dit is wel erg dichtbij huis maar laten we wel wezen, de wadden zijn toch erg mooi. Het is de perfecte plaats om te chillen dus als je er nog niet geweest bent, hup die boot in naar Ameland of een van de andere eilanden!

Isle of Skye, Schotland

Isle of Skye (c) kewing, Flickr
Isle of Skye (c) kewing, Flickr

Dit eiland behoort tot de Inner Hebrides, de Binnen Hebriden. De Hebriden zijn de eilanden voor de Schotse westkust. Skye leent zich prima voor lange kustwandelingen. Je wandelt langs een fascinerende kustlijn met duizelingwekkende kliffen, waarbij je veel vogels en zeehonden zult zien.

De stranden

In de volgende drie plaatsen vind je mijns inziens een paar van de mooiste stranden van Europa. Ja ik weet het, het zijn alledrie eilanden maar daar is de zee ook vaak zo prachtig helder en ik heb gewoon een zwak voor eilanden. Vergeef me dus.

Hvar, Kroatië

Zon, zee en lavendel (c) emmablackbird
Zon, zee en lavendel (c) emmablackbird

Hvar kan behoorlijk druk zijn in de zomermaanden. Als je dat niets vindt dan kun je uitwijken naar Šolta of naar Vis. Deze twee eilanden zijn kleiner en stukken rustiger maar de stranden en de zee zijn er ook schitterend. Je bereikt de drie eilanden vanuit Split met de ferry.

Corsica

Corsica (c) thomas.orieux, Flickr
Corsica (c) thomas.orieux, Flickr

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zeg nou zelf, hoe prachtig helder is de zee in Corsica?! De mooiste stranden zijn in het zuidoosten van het eiland. Corsica is sowieso zeer de moeite waard want ook het binnenland is schitterend en er is er echt van alles te doen. Het is een mooie bestemming voor een vakantie in Europa die alles behalve Europees aanvoelt!

De Azoren, Portugal

Dramatische stranden (c) :Duncan, Flickr
Dramatische stranden (c) Duncan, Flickr

Bijzondere stranden ver van het massatoerisme. De eilanden van de Azoren bieden een bijzondere landschap met vulkanische kraters en een kleurrijk achterland vol bloemen. Als je op zoek bent naar rust is deze ongerepte bestemming het overwegen waard.

Cultuur en tradities

De Alhambra, Granada, Spanje

Alhambra (c) roberto_venturini, Flickr
Alhambra (c) roberto_venturini, Flickr

Een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers in Granada. Het Alhambra is wat mij betreft het mooiste bouwwerk van Europa. Het complex is groot en er is veel te zien, de tuin waar het in gelegen is ook erg fraai.

Rila klooster, Bulgarije

Klooster van Rila (c)  guillermogg, Flickr
Klooster van Rila (c) guillermogg, Flickr

Dit klooster is gelegen in het rilagebergte in Bulgarije, op circa 1150 m hoogte. Het is gesticht in 1335, ter nagedachtenis aan de kluizenaar Ivan Rilski. Rilski trok zich terug in de grotten nabij het huidige Rila klooster als protest tegen de manier waarop in die tijd kloosters werden geleid. De kloosterkerk is versierd met 1200 fresco’s! Het is het grootste klooster van Bulgarije.

Japanse tuin, Hasselt

Japan in Belgie (c) Nolleos, Flickr
Japan in Belgie (c) Nolleos, Flickr

Als Mozes niet naar Japan kan, dan komt Japan naar Mozes. Een bezoek naar deze grootste Japanse tuin van Europa brengt ons dan toch tijdens onze Europese tocht in Aziatische sferen. De Japanse tuin is 2,5 hectare groot.

En wanneer je je top 25 af hebt besef je opeens dat twee van je lievelingssteden er niet op staan, het zal toch weer, dat bedoel ik dus! Er zijn teveel leuke plaatsen, daar kun je toch geen top watdanook van maken? Ik probeerde nog een top 10 must see’s ter wereld te schrijven, dat mislukte om dezelfde reden ook al!!

Wat is jouw beste tip voor een mooie vakantie in Europa?

*****************

*****************

europa bestemmingen

8 reacties op “Top 25 plaatsen die je gezien moet hebben in Europa”

  1. Maar kippen zijn daar verboden. Of ik word opgegeten of ik blijf thuis. Ik kies dan toch ervoor om naar Rome te gaan want daar wil ik naartoe. Ik ga dan wel dood maar dat maakt mij niet uit, want dan kan iemand mij opeten. Als ik dan wakker wordt uit mijn dood (net als Jezus), kan ik spelen in een buik van iemand. Leuk he? Ik ga mijn moeder en vader wel missen.

  2. goede keuze ben Limburger, de Japanse tuin in Hasselt waarom niet?
    ik hoe van op vakantie gaan, dus ik heb al veel steden gezien en ik vond dat Londen,Parijs,Brussel en Gent er ook in moeste!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »