Ga naar de inhoud
Home » Babynamen: 25 x leuke korte meisjesnamen met 1 lettergreep

Babynamen: 25 x leuke korte meisjesnamen met 1 lettergreep

korte meisjesnamen

Ik houd van korte namen, misschien juist omdat mijn naam heel lang is en daardoor altijd afgekort werd. Mijn zoons hebben beiden voornamen met één lettergreep maar bij meisjesnamen vond ik het lastiger. Toch zijn er eigenlijk best veel meisjesnamen met één lettergreep. Hierbij wat inspiratie!

Liv

De Noorse meisjesnaam Liv wordt met de jaren populairder in Nederland. Ter vergelijking: in 2001 werden er 15 meisjes met de naam Liv geboren en in 2016 waren dat er 453. Liv betekent ‘beschermer’ en ‘leven’.

Actrice Liv Ullman was in de jaren ’70 en ’80 erg bekend, ze werkte regelmatig met Ingmar Bergman. Een andere bekende Liv is actrice Liv Tyler, dochter van Aerosmith zanger Steven Tyler.

Ster, Star

Ster is heel zeldzaam in Nederland. De Engelstalige variant, Star, wordt iets vaker gegeven maar is in Nederland ook zeldzaam. De Italiaanse en langere variant, Stella, komt vele malen vaker voor.

Lou

De naam Lou stond op mijn lijstje toen we op zoek waren naar een naam voor mijn dochter. Ik vind het een hele toffe naam. Lou kan zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt worden maar in Amerika bijvoorbeeld wordt het voornamelijk aan jongens gegeven terwijl het in Frankrijk juist vrijwel alleen aan meisjes wordt gegeven. Het is een Engelse naam en het betekent beroemde krijger.

Bekende Lou’s zijn zanger Lou Reed, acteurs Lou Ferrigno en Lou Diamond Phillips en zangeres Lou Doillon.

Tess

Tess kan Grieks of Engels van oorsprong zijn. Het betekent ‘oogst’ en ‘zomer’. De voornaam Tess komt veel voor in Nederland. Varianten zijn Tessa, Tessel, Tessy en Tesse. Het is ook de verkorte vorm van Theresa.

Maud

Maud is een vrij klassieke naam en kwam vroeger al veel voor. Daarna werd het gezien als een ouderwetse naam maar sinds een paar jaar is het weer in opkomst, met ups en downs. Het wordt ook wel gespeld als Maude. De van oorsprong Ierse naam betekent ‘krachtig of machtig in strijd’.

Een bekende Maud is Nederlands model Maud Welzen.

Pam

In de jaren 90 was de meisjesnaam Pam populair in Nederland. Nu wordt het ook nog best vaak gegeven maar toen was er echt een piek. Pam is een Griekse meisjesnaam en het betekent ‘honing’ en ‘zoet’.

Bekende dames met de naam Pam zijn voormalig tennisspeelster Pam Shriver en actrice Pam Grier.

Blanche

De van oorsprong Franse naam, die wit betekent, was een tijdje uit de mode geraakt omdat het als ouderwets werd bestempeld (Blanche uit the Golden Girls heeft niet geholpen haha). De laatste tijd doet de naam weer langzaam maar zeker zijn intrede.

Blue

Nog een kleur maar nu van Engelse oorsprong. De naam Blue is geliefd in celebrity-kringen maar dan vooral in een dubbele voornaam.

Beyonce en Jay-Z hebben bijvoorbeeld hun eerste dochter Blue Ivy genoemd, de gitarist van U2 en zijn vrouw hebben een dochter die Blue Angel heet, model Lucky Blue Smith en zijn vriendin Stormi Bree noemden hun dochter Gravity Blue, Cher’s zoon heet Elijah Blue en de lijst gaat nog lang door.

Nour, Noor

Nour is een Arabische voornaam en het betekent licht (of verlichtend). Het is in principe een jongens- en een meisjesnaam maar het wordt wel stukken vaker aan meisjes gegeven.

Bekende dames met de naam Nour zijn blogger/Instagrammer Nour Arida en Koningin Noor van Jordanië.

Fleur/Roos

Fleur en Roos zijn klassieke en veelvoorkomende namen maar daarom niet minder leuk. En fleurig 🙂 Ik zag trouwens dat Fleur vaker gegeven wordt dan Roos, daar stond ik wel even van te kijken. Ik had het juist andersom verwacht.

Joy/Bliss

Joy betekent vreugde. Een eenvoudige Engelse naam met een vrolijke noot. Een andere korte voornaam met dezelfde betekenis is trouwens Bliss. Joy wordt voornamelijk aan meisjes gegeven, al komt het ook bij jongens voor.

Bekende Joy’s: uitvinder en ondernemer Joy Mangano, singer-songwriter Joy Williams en model/actrice Joy Corrigan.

Fay(e), Fee

Er zijn meerdere varianten van deze Engelse meisjesnaam mogelijk. De meest gegeven variant in Nederland is Fay, daarna Faye en als laatste Fee.

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de herkomst van de naam, het kan namelijk van het Engelse woord Faith komen dus geloof of vertrouwen maar het kan ook ‘gewoon’ fee betekenen.

Kim

Ik kan de naam Kim (helaas) niet meer los zien van de Kardashian telg. En dat terwijl zij eigenlijk niet eens Kim heet maar Kimberly Noel. In Nederland wordt de voornaam steeds minder gegeven. Ter vergelijking: In 1982 kregen 1081 kinderen de naam Kim, in 2002 waren dat er 660 en in 2016 waren dat er 41. De naam wordt overigens zowel aan jongens als aan meisjes gegeven maar vooral aan meisjes. Het betekent krijger of leider.

Kim kan een afkorting zijn van Joachim, Kimberley of Kimball. De naam komt voor in verschillende culturen, in Vietnam en bepaalde Afrikaanse landen wordt het bijvoorbeeld ook veel gegeven.

May/Mae

De naam Mae is eigenlijk best een ouderwetse Engelse naam maar sinds een paar jaar is het weer in opkomst. Het kan ‘bitter’ betekenen of, mooier natuurlijk, ‘parel’. In Engelstalige landen wordt Mae ook vaak als tweede naam in een dubbele voornaam gebruikt zoals bijvoorbeeld de dochter van Eric Clapton, Ella Mae.

De naam kan ook met een Y gespeld worden. De Y-versie wordt in Nederland iets vaker gegeven dan de E-variant.

Pip

Pip is afgeleid van Philip. Deze Griekse naam betekent ‘liefhebber van paarden’. Het is een populaire meisjesnaam in Nederland en wordt gezien als hip en stoer.

Nell

De naam Nell is zeldzaam in Nederland. De dochter van actrice Helena Bonham Carter en regisseur Tim Burton heet Nell. Het betekent ‘degene die schijnt, helder’. Ooit was het voornamelijk een bijnaam voor meisjesnamen als Helen, Ellen of Eleanor maar tegenwoordig is het een naam op zich.

Ik zou mijn dochter niet zo snel Nell noemen moet ik zeggen maar dat komt vooral doordat ik de naam associeer met de film Nell met Jodie Foster in de hoofdrol. Het is een film uit de jaren ’90 en het gaat over een meisje dat alleen met haar moeder opgroeit ver van de bewoonde wereld. Ze kan dan ook niet praten en maakt rare geluiden. Zoiets, ik weet de film niet meer zo goed maar weet de geluiden nog wel heel goed haha en ook hoe raar Nell liep en stond.

Belle/Elle

Elle en Belle komen van de Franse woorden ‘zij’ en ‘mooi’. Belle is natuurlijk bekend geworden van de Disney klassieker. Bekende Elle’s zijn voormalig topmodel Elle Macpherson en actrice Elle Fanning. Elle is ook de naam van het personage dat Reese Witherspoon vertolkt in Legally Blonde.

Van beide namen bestaat ook een A-variant dus Bella of Ella. Ella is een afgeleide van Eleanor en betekent licht of godin afhankelijk van het een en ander. Die naam is voor mij onlosmakelijk verbonden met de geweldige jazz zangeres Ella Fitzgerald. En dan hebben we ook nog Isabella ‘Bella’ Swan uit de serie Twilight.

Sky(e)

Skye is een unisex naam, afkomstig van het Engelse woord sky (lucht/hemel). Wat ik dan weer niet wist is dat het woord sky van het Oudnoorse woord afkomstig is (ský) en wolk betekende. Wist je dat?

Hoe dan ook, inmiddels is het dus ook een geliefde naam in verschillende landen. De variant met een -e aan het einde komt vaker voor dan zonder.

Shay

De naam komt zowel voor als jongens- als meisjesnaam. Het is van oorsprong een Ierse naam. Het betekent ‘de onverschrokken’ of ‘de bewonderenswaardige.

Shay Mitchell, de Canadese actrice uit Pretty Little Liars, heet stiekem helemaal geen Shay, wist je dat? Haar echte naam is Shannon.

Bo/Beau

Ook deze korte voornaam komt zowel voor als jongens- als meisjesnaam. De Bo-variant komt veel meer voor mij meisjes en de variant Beau gaat ongeveer gelijk op qua jongens en meisjes. Beau is het Franse woord voor knap of mooi. We kennen o.a presentator Beau van Erven Dorens, zangeres Bo Bruce en actrice Bo Derek, al zijn de twee laatste Bo’s eigenlijk bijnamen.

Claire

Dit is een klassieke naam die vaak geassocieerd wordt met bekakt en/of rijk. Dat zie je ook in films terug waarbij de bekakte meisjes regelmatig Claire heten zoals bijvoorbeeld in The Breakfast Club.

De naam is van Latijnse oorsprong en betekent helder/schitterend.

Jazz

Jazz is een korte stoere en muzikale naam. The best of both worlds zeg maar. Voor meer in die trant, kun je mijn muzikale voornamen lijstje bekijken.

Brie meisjesnamen

Brie

Ik heb wat moeite met deze meisjesnaam doordat ik het echt associeer met de Franse kaas 🙂

De naam is vooral weer in the picture gekomen door actrice Brie Larson die eigenlijk helemaal niet Brie heet maar Brianne (zie mijn artikel over celebs die anders heten dan je denkt). Brianne is de vrouwlijke vorm van Brian en betekent zoiets als krachtig en deugzaam.

Joan

Joan is afgeleid van Johannes. Johannes is een Hebreeuwse naam en betekent ‘God is genadig’. Johannes is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam. Johannes of Johanna worden vaak als tweede naam gebruikt. Jeanne d’Arc is in het Engels Joan of Arc.

Pu(c)k

Puck is afkomstig uit het Engels en betekent ‘kabouter, rakker’. Puca was een mythologisch ondeugend wezentje. Vanaf de jaren ’90 werd de naam steeds populairder in Nederland, met name als meisjesnaam. Inmiddels staat Puck al een aantal jaar in de top 100 van meest gegeven meisjesnamen.

Britt

Britt is afgeleid van Birgitta, een Zweedse meisjesnaam. Het betekent ‘de verhevene’. Dit is een veelgegeven meisjesnaam in Nederland al wordt het de laatste jaren minder gegeven dan in de periode 2000-2010, toen het toch wel een piek bereikte.

Luus/Luce

De naam Luce lijkt eigenlijk op Loes maar dan hipper en moderner, vind ik…Luus is afgeleid van Lucius. Lucius is een jongensnaam die is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, dat ‘licht’ betekent. Luus kan zowel voor jongens als voor meisjes maar wordt vaker aan meisjes gegeven.

Faith/Rain/Leaf

Als je een zwak hebt voor natuur en hippies, dan kun je voor dit soort natuurgerelateerde naam kiezen. Zelf vind ik dit soort ‘hippie namen‘ altijd wel leuk, het heeft iets vrolijks vind ik.

De broers en zussen van Joaquin Phoenix hebben allemaal dit soort namen, broer River en zussen Rain, Liberty en Summer. Joaquin is de enige van de kids die niet zo’n naam had en daarom veranderde hij zijn naam naar Leaf. Na een aantal jaren ging hij toch weer over op zijn eigen naam, Joaquin.

Paz

Paz is een populaire Spaanse naam die ook in de VS veel voorkomt maar amper gegeven wordt in Nederland. De naam wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven maar wel iets meer aan meisjes. Het betekent vrede/vredig.

De enige Paz die ik kan bedenken is Paz Vega, de Spaanse actrice.

Wat vind jij mooie korte meisjesnamen? En heb jij zelf een lange of korte naam?

8 reacties op “Babynamen: 25 x leuke korte meisjesnamen met 1 lettergreep”

  1. Leuke namen! Liv en Jazz vind ik erg mooi. Mijn kinderen hebben allemaal een Y in hun naam dus mocht er ooit nog een bij komen houden we dat aan.

  2. Mijn dochter heet Liv, 34 jaar geleden een volstrekt onbekende naam in Nederland. Ze is niet blij met de groeiende populariteit van deze naam..
    Bye the way: ik vind Frederique een prachtige naam

  3. Wij hebben een Liv en een Lou (meisjes) nog steeds ontzettend blij dat we deze namen hebben gekozen.
    Frederique. Zo heet een van onze kippen, die hebben juist weer chique Franse namen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »