Winactie The Piano (1993) | gerestaureerde versie van een meesterwerk (gesloten)

the piano filmstill

The Piano staat in mijn top 10 beste films ooit. Sinds eergisteren is de digitaal gerestaureerde versie van Jane Campion’s klassieker op Lumiereseries te zien en ik mag twee thuiskijkcodes weggeven om de film gratis te kijken (scroll omlaag voor de winactie). Het is geen lichte kost hoor maar wat een mooie en krachtige film!

Over sterke vrouwen gesproken…

Het is ergens halverwege de 19de eeuw wanneer de Schotse Ada McGrath naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland wordt gestuurd om te trouwen met een (invloed)rijke kolonist die ze niet eerder ontmoet heeft, Alisdair Stewart.

Ada’s kostbaarste bezit is haar piano dus die heeft ze uiteraard mee. Ze vindt troost in haar muziek. Ada praat niet dus haar dochtertje Flora dient als haar stem naar de buitenwereld toe. Dat zorgt zo nu en dan voor behoorlijke wrijvingen.

Ze ziet er zo hulpeloos uit die stille Ada maar, zo blijkt weer eens, stille waters hebben diepe gronden. Ada is een pittige dame, dat heeft het mondig rebels dochtertje duidelijk van haar moeder geërfd.

Gevangen in een liefdeloos huwelijk en tegen de achtergrond van de ruige bossen en kusten van Nieuw-Zeeland ontluikt een onwaarschijnlijk liefdesverhaal.

Weidse uitzichten en ijzersterk acteerwerk

Als ik twee dingen moest noemen waarom ik The Piano zo ontiegelijk goed vind, dan zou het in eerste instantie zijn om het ijzersterke acteerwerk en ten tweede om de betoverende visuele hoogstandjes. En ja, natuurlijk geeft de muziek van Michael Nyman, voor een groot deel ook daadwerkelijk gespeeld door Holly Hunter, nog een extra dimensie aan deze mooie film.

Holly Hunter, Harvey Keitel, Anna Paquin en Sam Neill vertolken de hoofdrollen. Dat doen ze alle vier geweldig.

Anna Paquin

Anna Paquin, die de rol van Flora vertolkt, won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Ze was 11 jaar oud en mocht de film zelf door het leeftijdsadvies nog niet eens kijken. Doordat mijn dochter Anna Paquin als Flora zo grappig imiteert, moet ik nu altijd glimlachen als ik Paquin hoor dus het dramatisch randje is er voor mij een beetje af. Bedankt hè liefje 🙂 Maar Paquin doet het écht heel goed. En dan moet je nog bedenken dat dit haar eerste film ooit was. Ze deed er auditie voor toen ze nog maar 9 jaar oud was.

the piano winactie

Holly Hunter en Jane Campion

Ook Holly Hunter die Ada voortreffelijk neerzet won een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. In totaal werd The Piano bekroond met de Gouden Palm en drie Oscars. De derde was voor beste originele scenario. Scenarioschrijver en regisseur Jane Campion was bovendien de eerste vrouw die een Gouden Palm won op het Cannes filmfestival. Sterke vrouwen alom met deze film.

Heb je Portrait de la Jeune Fille en Feu gezien en vond je het wat? Dan zal The Piano jou denk ik ook aanspreken.

Winactie The Piano

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je 1 van de 2 codes winnen om The Piano gratis te kijken? Vertel ons hieronder (of op Instagram) welk muziekinstrument je speelt of zou willen spelen. That’s it!

Extra kans

Srsck volgen op Instagram is niet verplicht, maar het levert je wel een extra winkans op! Jouw naam kan dus 2 keer in de hoed.

**Om mee te doen aan deze prijsvraag dien je in Nederland te wonen **

Heb je de winactie niet gewonnen maar wil je de film toch graag zien? Op Lumiereseries.com kun je een code kopen en vanaf 20 november is de digitaal gerestaureerde versie van The Piano ook op dvd en Blu-ray verkrijgbaar.

De winactie loopt tot en met zondag 15 november. De winnaar ontvangt een e-mail van ons. Let er dus op dat er een correct e-mailadres achterlaten wordt! Succes!

** Meer winnen? Kijk even hier! **

34 gedachten over “Winactie The Piano (1993) | gerestaureerde versie van een meesterwerk (gesloten)

 1. Ik speel helaas zelf geen instrument. Maar zou wel graag gitaar willen leren spelen. Maar eerst deze film maar eens kijken. Ben benieuwd.

 2. ik durf het bijna niet te bekennen….ik heb hem nog niet gezien…erg he, en datnoemt zich docent CKV…
  Op dit moment wil ik hem toch niet winnen, mijn concentratie is zo laag, dat zou zonde zijn

 3. Ik bespeel zelf geen instrument. Als klein meisje wel een poging gewaagd om blokfluit en keyboard te leren spelen, maar helaas is dat niet voor mij weggelegd. Ik zou wel heel graag muzikaal willen zijn. Ik kan echt genieten van de kunst en het gemak waarmee sommige mensen allerlei verschillende instrumenten kunnen bespelen.

 4. Oh wat leuk! Ik heb als kind 10 jaar pianoles gehad, daarna 10 jaar de piano uit het oog verloren, maar nu weer helemaal mijn liefde terug gevonden (sinds ik de piano van mijn ouders heb overgenomen). Het geeft zoveel ontspanning en focus 🙂

 5. Jaaa ik vond het een prachtige film.. Geraakt door de muziek. Erg mooi.
  Zelf heb ik viool gespeeld, maar bleek geen talent haha. Veel instrumenten spreken mij aan aan. Zoals de cello, de viool maar ook de piano en gitaar.

 6. Ooit ben ik begonnen met piano leren spelen. Ik was er ook best goed in. Alleen haak ik altijd af als ik iets een beetje onder de knie heb. Dan verdwijnt mijn interesse en wil ik weer een nieuwe uitdaging. De film lang geleden een keer gezien. Ik vind hem prachtig.

 7. Ik zou wel goed gitaar willen kunnen spelen, om mijzelf met zingen te begeleiden en op familie- of vriendenavondjes lekker samen te kunnen zingen!

 8. Ohh dit is helemaal het type films dat ik graag kijk, dus ik ga hem nú op mijn lijstje zetten. Voor een luie dag in het weekend. Ik zing en heb ook een piano thuis maar speel te weinig.

 9. Gaaf! Ik speel geen instrument en vind het zo jammer dat ik het nooit geleerd heb als kind. Ik zou graag piano kunnen spelen maar misschien is dat nu al te laat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »