Ga naar de inhoud
Home » Vikings op Netflix, muziek en cadeau inspiratie

Vikings op Netflix, muziek en cadeau inspiratie

vikings muziek cadeaus

Het tweede deel van seizoen 6 van Vikings is er helaas nog niet, nog even geduld! Voor wie de serie niet kent: Vikings is gebaseerd op de saga’s van de viking Ragnar Lodbrok. De Iers-Canadese serie begon in 2013 en was de eerste dramaserie van History Channel. Om alvast in de stemming te komen wil ik vandaag wat Vikings muziek met je delen. En niet alleen muziek, ook leuke cadeaus ter inspiratie voor het komende feestseizoen. Als je al niet in de stemming was, dan gaat het zo helemaal lukken.

vikings cadeaus en muziek

Vikings O.S.T componist Trevor Morris

Laten we beginnen bij het begin. Trevor Morris is een Brits-Canadese componist die al de nodige soundtracks verzorgde voordat hij die van Vikings maakte. Hij won al twee keer een Emmy voor zijn werk.

Het historische genre is hem niet onbekend, want hij tekende onder andere al voor The Tudors (2007-2010), The Pillars of the earth (2010 – overigens gebaseerd op boeken van Ken Follett, maar daarover straks meer.) en The Borgias (2011-2013).

Hij verzorgde zelfs de muziek voor een aantal Nederlandse producties in dit genre zoals Michiel de Ruyter (2015) en Redbad (2018). Natuurlijk staat er nog veel meer op zijn conto, maar dat kun je dan beter op IMDB zelf bekijken.

Hey, daar zie ik dat de spin-off Vikings:Valhalla al aan het filmen zou zijn (geweest?), 24 afleveringen. Er zou zelfs als en tweede seizoen in ontwikkeling zijn! Maar goed, dat duurt nog even en we hadden het over Trevor Morris, die trouwens ook deze soundtrack doet.

Vikings de muziek

De Vikings Original Sound Tracks

Terug naar de originele Vikings en dan hebben we zes albums zoals het er nu voor staat. Heb je seizoen 6a of eerdere afleveringen nog niet gezien? Mijd dan de soundtrack van dat seizoen om spoilers te voorkomen! De songtitels kunnen het nodige verklappen, dus wees gewaarschuwd dat je niet naar de tracklist kijkt!

Fever Ray

Trevor maakte de muziek niet alleen. De eerste muzikant waar je mee te maken krijgt is Karin Dreijer, beter bekend onder de artiestennaam Fever Ray. Zij schreef If I had a heart oorspronkelijk voor haar debuutalbum. Het werd best populair en is behalve als openingstune voor Vikings, ook opgedoken in onder andere series zoals Breaking Bad, Person of Interest en Chilling adventures of Sabrina. Ik vind het nummer goed gekozen, vanwege de aparte sfeer en de tekst give me more wat mooi aansluit bij de ambitieuze expansiedrift van de vikingen.

Wil je het volledige nummer luisteren, dan is het stemmige Vikings-intro te kort. Iemand heeft beelden uit de serie onder het gehele nummer gemonteerd, zie hieronder.

Wardruna en Einar Selvik

Een andere artiest is Einar Selvik. Hij deed zelfs mee in de serie, in seizoen 3 en 4 beide aflevering 6, dus je kan hem al eens gezien hebben.

Hij kwam als drummer in de black metal scene terecht bij de band Gorgoroth en hij klikte qua interesses goed met zanger Gaahl. Gorgoroth, komt dat niet uit Tolkien’s Lord of the rings? Ja zeker! Samen begonnen ze met Lindy Fay Hella in 2003 Wardruna om de Noorse geschiedenis en tradities te onderzoeken en te eren. Ze gebruiken daarbij onder andere traditionele instrumenten als de kraviklyre, de tagelharpe en trommels met dierenhuiden. Daarmee vallen ze op en worden ze uitgenodigd om aan de soundtrack van seizoen 2 mee te werken. Gaahl vertrekt in 2015 op amicale wijze na twee albums te hebben gemaakt. De rest gaat verder.

Noorse mythologie

Hun eerste drie albums werden gebaseerd op Noorse mythologie uit de Edda’s en de runen. Het vierde, ‘Skald’, is een akoestisch album en een aanrader als je wat rustiger in wil stappen. De soms wel erg donkere en beklemmende sfeer is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet zonder de context van de serie. Dat vind ik jammer, als een gezelschap bewijst dat duisternis ook wonderschoon kan zijn, dan zijn het deze muzikanten wel!

Het akoestische moet je zien als een uitgeklede versie. Intiemer en op een andere manier intens dan wanneer je meegenomen wordt in de uitgebreidere muzikale bezetting. Het nummer Voluspá dat ook in het derde seizoen op de Vikings soundtrack belandde klinkt in het origineel zo:

Vergelijk dat met de akoestische versie inclusief wolf in de clip:

Sowieso zijn hun clips aanraders. Er wordt in de prachtige beelden veel symboliek verwerkt. In de comments eronder staan vaak uitleg en discussies, zo kun je zonder al teveel achtergrond snel een stuk meer leren zien. Kijk maar naar deze clip van Raido, een nummer geïnspireerd op de rune. Dit keer geen wolf, maar een paard dat verdacht veel op een Fries lijkt:

Cadeau inspiratie geïnspireerd op Vikings

Heb je een Vikings liefhebber in je vriendenkring of in je familie? Die kun je dan vast blij maken met de onderstaande cadeaus.

De muziek zelf

Wardruna staat volgend jaar als alles meezit in de grote zaal van Tivoli Vredenburg te Utrecht. Steun de band en de zaal en koop een kaartje voor het concert!

Met de soundtrack van de serie zelf en het oeuvre van Wardruna hoef ik je misschien niet nog meer muziek aan te raden. Kan wel, want er is nog veel meer moois te vinden op dit gebied. Roep in de comments, dan schrijf ik bij animo nog een stukje met meer muzikale aanraders in deze stijl en thematiek!

Concert Tivoli
Einar Selvik met Ivar Bjornson in Tivoli Vredenburg Utrecht 30-01-19

Vikingsieraden en viking kleding

In de serie zien de Vikingen er wat ruig uit, maar ze vielen juist erg in de smaak in onze regionen vanwege hun verzorgde uiterlijk. Ze waren op hun hygiëne en versieringen gesteld en daar hebben archeologen het nodige van terug gevonden. Dat heb ik nooit geweten tot ik de expositie Wij Vikingen eerder dit jaar in het Fries Museum bezocht.

Helaas was het een snel bezoekje tussen andere bedrijven door en heb ik alleen met mijn telefoon niet zulke beste foto’s kunnen nemen. De kiekjes van hun sieraden en beauty tools zijn zelfs totaal mislukt, ik kan het je niet laten zien. Sorry 🙁 Tot een blog is het dus niet meer gekomen, maar ik wilde je deze informatie niet onthouden.

Voor de moderne Viking is er tegenwoordig in ieder geval genoeg te vinden. Zo vinden we op Etsy naast sieraden bijvoorbeeld ook gegraveerde houten horloges, hoe origineel is dat!

De ring is van UniqueHistoryShop, de horloge van Woodpecker Spain, het haaraccessoire vind je bij ApolinarasJewellery en de armband bij JiboisCreations maar er is dus veel meer. Ga zelf op onderzoek uit https://www.etsy.com/market/viking_jewelry

Vikings cadeaus

In Amerika zit Sons of Vikings. Zij hebben naast kleding, huisdecoratie en sieraden (baardkralen o.a. haha!), ook artikelen met achtergrondinfo en zelfs een boek geschreven over de Vikingen. Let wel op de verzendtijd als je het vóór de feestdagen in huis wil hebben!

Op sieraden gebied kun je ook kijken bij Gthic. Ze hebben hele toffe mannenringen.

Viking boeken

Boek vikings

Over boeken gesproken, Ken Follett schreef niet alleen The Pillars of the earth serie, in Nederland ook uitgebracht als De Kathedraal. Hij schreef er ook een over de Vikingperiode, The Kingsbridge saga (op Bol verkrijgbaar in het Nederlands of Engels).

Viking Game Assassin’s Creed Valhalla

Meer van de games en altijd al eens op raid willen gaan? Dan mag Assassin’s Creed Valhalla natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje! Het is een action role-playing video game. Vandaag (10 november) is de release voor de meeste gameplatformen en dat kun je via bekende kanalen zoals Ubisoft zelf en Microsoft Store aanschaffen.

Assassin's creed Valhalla

De game heeft ook een eigen soundtrack. Jesper Kyd en Sarah Schachner zijn de componisten. Je raadt nooit wie er ook aan mee gewerkt heeft, ja Einar.

Krijg dat catchy fluitje maar eens uit je hoofd!

Veel shop- en luisterplezier!

10 reacties op “Vikings op Netflix, muziek en cadeau inspiratie”

  1. wat een serie he! Wii hebben alle seizoenen ( 7 of 8 dat weet ik niet meer) op On demand gekeken. Af en toe was het echt van dik hout zaag met planken. En even niet kijken want daar gaat weer een hoofd 😉 Ik had ook gezien dat de tentoonstelling in Friesland was, ik heb toen niet de gelegenheid gehad, maar wel ooit in Schotland, bij Lands End bij een museum geweest over de Vikingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »