Ga naar de inhoud
Home » IFFR 2022 | 7 films die je niet wilt missen

IFFR 2022 | 7 films die je niet wilt missen

IFFR 2022 filmtips

Op 26 januari gaat de 51ste editie van het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) van start met de wereldpremière van de Amerikaanse Please Baby Please. Als gevolg van de coronamaatregelen vindt dit online plaats maar niet getreurd, er zitten weer meerdere echte pareltjes tussen. Wij tippen alvast zeven films die volgens ons de moeite waard zijn. Voor nu dus vanaf je bank maar ik reken erop dat we met IFFR 2023 weer lekker in Rotterdam in de bioscoopzalen genieten.

France

In deze Franse satire speelt Léa Seydoux een gewiekste journalist die de sensatie niet schuwt als dit voor hogere kijkcijfers kan zorgen. Ze wordt snel een beroemde ster totdat er een ongeluk gebeurt. Hoe snel wordt de journalist weer ‘vergeten’? En heeft ze eigenlijk wel een leven buiten haar werk?

iffr 2022 limelight

Regisseur Bruno Dumont is in deze ironische film over mediabedrog en politieke spelletjes lekker scherp. Hij stelt een actueel onderwerp aan de kaak met een – ietwat wrede – knipoog. France is pas vanaf eind mei in de bioscopen te zien of dus, vanaf 27 januari bij IFFR.

The Cathedral

In de jaren 80 en 90 slaat een katholiek middenklasse gezin zich door persoonlijke en financiële omwentelingen van het leven. Wij kijken ernaar door de ogen van een jong kindje wat de film een extra dimensie meegeeft.

the cathedral iffr 2022

The Cathedral is een intrigerende film die een bijzonder interessant tijdsbeeld weergeeft. Dit wordt versterkt door de jaren 90 esthetiek. De tweede film van Amerikaanse filmmaker Ricky D’Ambrose is gelardeerd met archiefbeelden van bepalende gebeurtenissen uit die tijd en de kleuren en kadreringen doen heerlijk vintage aan.

Clara Sola

Tussen de dieren en de natuur is de 40-jarige Clara in haar element, maar op het erf van haar huis aan de rand van het Costa Ricaanse regenwoud markeren paarse linten de haar toegestane bewegingsruimte. De mensen in het dorp geloven dat ze genezende krachten heeft maar wanneer Clara gevoelens ontwikkelt voor de nieuwe dierverzorger, laat ze een hele andere kant van zichzelf zien.

De kleuren en de dromerige muziek versterken de mysterieuze, soms bedrukte, energie. Clara Sola zal pas in augustus in de bios te zien zijn. Een mooie kans dus om je nu al mee te laten voeren in de visueel sterke magisch-realistische film.

Hit the Road

In deze tedere film volgen we een gezin dat door Iran rijdt. De vader heeft een gebroken been, de moeder probeert door haar tranen heen te lachen, het jongste kind zingt en stuitert door de auto heen en de oude hond is hartstikke ziek. Met zijn allen brengen ze de oudere broer weg, hij moet namelijk het land verlaten. Je voelt aan alles dat het een gevaarlijke tocht is, maar het gezin probeert ontspannen over te komen om het kleine jochie niet ongerust of verdrietig te maken.

Hit the Road

Dierbare herinneringen aan het verleden worden afgewisseld met de angst voor een onbekende toekomst. Je moet er een beetje inkomen maar wat is dit een goede film. Er zit zoveel gevoel in en een goede dosis humor. Om maar niet te beginnen over de schitterende landschappen, man man man.

Mon Légionnaire

Wie tekent bij het Franse vreemdelingenlegioen, schikt zich in een strak keurslijf van officiële procedures en ongeschreven wetten. Wapenbroeders worden familie. Terwijl een groep mannen van diverse afkomst een missie uitvoert in Mali, moeten de achterblijvende vrouwen samen een leven op zien te bouwen binnen de gesloten gemeenschap van de legerbasis. Met Louis Garrel en de innemende Camille Cottin.

Mon Légionnaire

Regisseur Rachel Lang, die zelf officier in het Franse leger is, richtte zich voor dit ensembledrama op een plek waar de scheiding der seksen nog bijzonder ouderwets en strikt is: alleen mannen mogen aantreden in dit eliteleger. Rachel Lang is één van de deelnemers aan de IFFR 2022 Big Talks.

Qui rido io/The King of Laughter

Eduardo Scarpetta was de belangrijkste schrijver en regisseur van het Napolitaanse theater rond de vorige eeuwwisseling. Zijn zoon, schrijver en acteur Eduardo de Filippo, geldt als een van de belangrijkste Italiaanse kunstenaars van de 20ste eeuw. The King of Laughter gaat over de relaties binnen de grote theaterclan van pater familias Eduardo Scarpetta, de ‘koning’ uit de titel.

Qui rido io/The King of Laughter

De scheidingslijn tussen het podium en het echte leven is gevaarlijn dun. Toni Servillo speelt de rol van zijn leven als Scarpetta. Deze echt Italiaanse biopic, vol hartstocht, zal alle liefhebbers van Italië en/of van theater weten te veroveren.

Tralala

Je houdt ervan of je haat het maar de droogkomische Tralala laat je niet onberoerd. Een straatmuzikant, gespeeld door Mathieu Amalric, reist met enkel een gitaar vanuit Parijs naar de katholieke bedevaartsoord Lourdes. “Wees vooral niet jezelf”, is de boodschap die een mysterieuze vrouw hem meegeeft. In de eigenzinnige musical komt die levensles tot hem als een religieuze openbaring.

Tralala Franse film

In Lourdes treft de muzikant een bonte verzameling mensen die hem helpen met het afstoten van zijn oude identiteit, begeleid door broeierige muzikale stukken die variëren van rock tot melancholische disco.

Hoe werkt het?

Op de site van het Rotterdams filmfestival koop je tickets voor on demand. Dit kan per film maar je kunt ook een pakket aanschaffen, bijvoorbeeld 5 of 10 films ineen. Dit is stukken voordeliger. Er zijn daarbij mooie kortingen voor jongeren tot 23 jaar. De films die je gekocht hebt kun je tijdens een beperkte periode bekijken en let op, wanneer je de film eenmaal gestart hebt dan heb je 24 uur om deze af te kijken.

Naast het online programma van ruim 50 films, vinden ook de jaarlijkse competities plaats zoals de Tiger Competition voor opkomend talent maar daarvan is het grootste deel alleen voor de pers toegankelijk. Voor de Tiger Competition zijn veertien films geselecteerd, waaronder Met Mes van de Nederlandse regisseur Sam de Jong.

International Film Festival Rotterdam 2022

Nog een laatste tip: wanneer je een account aanmaakt op de site van IFFR, dan kun je films alvast aan een ‘favoriete lijst’ toevoegen. Ik heb op die manier een eerste selectie gemaakt en daarna hier en daar een film weggestreept. De bedoeling was om voor mezelf een selectie van 10 films te maken maar het werden er 11. Verwacht dus maar lekker veel filmrecensies in de komende dagen.

Welke film uit het IFFR 2022 zou je willen zien?

2 reacties op “IFFR 2022 | 7 films die je niet wilt missen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »