Ga naar de inhoud
Home » Yay or Nay: School moet ‘s morgens later beginnen

Yay or Nay: School moet ‘s morgens later beginnen

middelbare school

Steeds regelmatiger steken onderzoeken de kop op waarbij de voordelen duidelijk worden van de middelbare school op een later tijdstip te laten beginnen in de ochtend, bijvoorbeeld hier in 2012, hier en hier in 2015. In Engeland en Canada wordt er al enkele jaren geëxperimenteerd met scholen die later beginnen, maar ook in Nederland starten bepaalde scholen wat later zoals bijvoorbeeld de Democratische school De Vrije Ruimte in Den Haag. Is het fijner voor kinderen, en dan met name voor pubers, om wat later te beginnen?

Chronische vermoeidheid (c) srsck.com
Chronische vermoeidheid

Depressie en overgewicht

De resultaten van de verschillende onderzoeken lijken allemaal één richting op te wijzen en dat is dat tieners die wel genoeg slapen een kleinere kans hebben om depressief te worden, om overgewicht te hebben en om ziek te worden.

De tieners, die wel genoeg slapen, zouden beter presteren op school, creatiever zijn, beter geconcentreerd en een hogere levenskwaliteit genieten. Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Volgens onderzoek zou een tiener minimaal 9 uur per nacht moeten slapen maar slapen ze gemiddeld minder dan 7 uur .

Slaapritme in de puberteit

Ja, natuurlijk blijven sommige tieners te lang aan hun mobieltje of aan Netflix kleven ‘s avonds maar dat is niet de enige reden dat ze te kort slapen. Het waak- en slaapritme van pubers is anders dan die van jongere kinderen. De stof melatonine wordt steeds later afgescheiden. Dat zorgt ervoor dat de pubers pas op een later tijdstip slaperig worden. Ze slapen dus later maar worden toch vroeg wakker. Gevolg: Moe, moe, moe met alle gevolgen van dien.

Sommige pubers kunnen een chronisch slaaptekort ontwikkelen en dat heeft weer gevolgen op hun stemming en uiteindelijk kan dat dus weer resulteren in bovengenoemde nare dingen. In dit artikel hebben ze het zelfs over een vorm van chronische ‘jetlag’.

school
Nadelige effecten van slaaptekort

Volgens Prof. Russell Foster, hoogleraar circadiane neurowetenschappen aan de universiteit van Oxford, is het starten van de dag om 7:00 uur voor een tiener vergelijkbaar met het starten van de dag om 5:00 uur voor een volwassene.

Bij dit alles geldt natuurlijk dat het per persoon verschilt en dat iedereen er anders op reageert maar dit zijn de gemiddelde uitkomsten van verschillende onderzoeken. In het kort komen de punten van voor- en tegenstanders hierop neer:

Voor begin school op een later tijdstip

  • pubers volgen een natuurlijk slaapritme en zijn dus meer uitgerust
  • pubers die genoeg slaap krijgen presteren beter op school
  • betere sfeer in huis ‘s ochtends 😉

Tegen begin school op een later tijdstip

  • andere schooltijden passen minder goed bij werktijden ouders en tijden van naschoolse clubjes

Stress in de ochtend

Stress in de ochtend, om op tijd op school te komen, is voor tieners natuurlijk ook niet fijn. In de haast skippen sommige tieners (een goed) ontbijt, daarnaast kunnen ze niet rustig de tijd nemen in de ochtend om bijvoorbeeld nog wat schoolwerk te herhalen en uiteindelijk zitten ze moe in de schoolbanken en absorberen ze daardoor de stof niet goed.

De Amerikaanse Academy of Pediatrics vindt dat de middelbare school niet vroeger dan 8:30 moet beginnen. Andere instanties pleiten zelfs voor latere begintijden, zo rond de 10:00 uur.

Deze (klachten)brief van een Amerikaans meisje vond ik wel interessant om te lezen omdat ze hierin ook uitleg geeft over het Amerikaanse systeem, daar begint het ook vroeg en zijn de pauzes kort.

Wat vinden jullie? Moet de middelbare school op een later tijdstip beginnen? Ik zeg zelf…Yay!

2 reacties op “Yay or Nay: School moet ‘s morgens later beginnen”

  1. Interessant. Ik ben daar nog lang niet mee bezig en heb eigenlijk geen idee welke tijden scholen tegenwoordig hanteren. Ik kan me niet eens meer herinneringen hoe dat voor mij ging op de middelbare school. Ik ben altijd iemand geweest die weinig slaap nodig heeft en kan me niet herinneren dat ik moe ben geweest op school. En al helemaal niet op de middelbare school, omdat ik daar eigenlijk weinig hoefde te doen. Op het HBO ging ik gemiddeld om 1 (soms met uitschieters naar 2) uur naar bed en stond ik om 6 uur op. En daar voelde ik me prima bij. Ik heb gemiddeld 5 uur slaap nodig namelijk :). Zelfs tegenwoordig heb ik dat nog steeds.

    Maar als blijkt dat late schooltijdens meer voordelen oplevert, lijkt de keuze me makkelijk.

    1. Ja het verschilt ook wel per persoon. Ik heb zelf wel veel uren nodig, ook op de middelbare. Weet nog dat mijn moeder me echt uit bed moest sleuren en dat ik een enorme haarverhouding met mijn wekker had. Ik kwam ook altijd te laat op school. Nu met dochterlief vallen we in herhaling. Mijn zoon heeft er gelukkig geen moeite mee. Zijn school begint 8:10, mijn dochter’s school 8:15 en mijn kleinste 8:25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »