Ga naar de inhoud
Home » Top 10: Speelgoed uit de jaren ’80

Top 10: Speelgoed uit de jaren ’80

Speelgoed jaren ’80

Ik groeide op in de jaren 80 met tekenfilms van Candy en He-man, met de overgang van VHS en Betamax naar dvd’s en Blue-ray. Van Raider naar Twix en de komst van digitale fotografie en Internet. Van een huistelefoon met draaischijf naar Smartphones en van LP’s en cassettebandjes naar CD’s. Laten we even kijken naar speelgoed uit de jaren 80. We hadden niet zoveel als nu maar eerlijk, hoe leuk is dit speelgoed?!

Mijn knuffels: Goldorak, Snoopy en een of ander poppetje
Mijn knuffels toen: Goldorak, Snoopy en een of ander poppetje

Het boomhuis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mijn jeugdtrauma! Het boomhuis dat ik aan de kerstman had gevraagd en heel heel heel graag wilde maar niet gekregen heb. Het werd wel ruimschoots goedgemaakt door de kerstman want ik kreeg een speelgoed ei met zwart haar dat liedjes ging zingen wanneer je klapte terwijl zijn haar op en neer ging. Hij was zo raar en ik kan hem nergens op internet terugvinden. De mensen die dit ei in hun kindertijd hadden hebben het vast zo snel mogelijk uit hun geheugen gewist! 🙂

speelgoed jaren 80

Via Vintagenostalgia

De sprekende pop

Een sprekende pop! Dat was toen heel wat! Ze had kleine platen in haar rug met verschillende zinnetjes. Ik had ook een pop die melk kon drinken en dat weer uit plaste kan ik me vaag herinneren….

Rubik Kubus

via simplyeighties.com
via simplyeighties.com

Ik had er wel een, iedereen had er geloof ik een in die tijd maar ik had er echt geen geduld voor. Nog steeds niet, ik vind het helse dingen.

E.T.

via Twitter @unbreakable75
via Twitter @unbreakable75

Een must have voor alle E.T. fans! Zoals ik jullie al vertelde in mijn top 10 kinderfilms van vroeger is E.T. de eerste film die ik ooit in een bioscoop zag. De film maakte toen diepe indruk op me. Ik was dan ook heel trots op mijn 2 E.T. poppen die gingen praten wanneer je aan het touwtje trok.

De E.T. poppen van Mrs. Srsck
De E.T. poppen van Mrs. Srsck

Monchhichi

Ze zijn nog steeds populair, een maandje terug kreeg mijn dochter er eentje voor d’r verjaardag. Monchhichi is het aapje en de klassieke Monchichi maar je hebt er ook beren, konijnen en andere dieren van.

Via Ebay
Via Ebay

Waterspeelgoedje

watertossViakaleicollections.over-blog.com
via Kaleicollections-over-blog.com

Net als veel speelgoed uit de jaren 80, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Dit klein spelletje dat je eerst moest vullen met water was zo simpel maar ook zo leuk en zo verslavend!!

View-master

Dit kent iedereen wel, toch? Je doet een schijfje in en kunt dan plaatjes kijken, meestal is het een verhaaltje. View-masters zijn eigenlijk veel ouder, ze bestaan vanaf de jaren ’30,  maar in de jaren ’80 hadden veel kinderen het.

Modeplaten

Dit was zo leuk! Je kon die verschillende platen onderling mixen dus welk hoofd met welk shirt met welke rok zeg maar en wanneer je tevreden was met je set, dan deed je er een papiertje over en tekende je poppetje. Ik was er uren en uren zoet mee.

speelgoed jaren 80

Oil Panic Nintendo

via thedoteaters.com/
via thedoteaters.com/

Die had ik! Het komt uit 1982. Er was zo’n mannetje die heel snel heen en weer moest rennen en de olie op moest vangen. Het spel werd op zowel het bovenste als het onderste scherm gespeeld.

Pac-Man

via virginmedia.com
via virginmedia.com

Het bekende Arcade spel dat in 1980 door Namco op de markt werd gebracht. Voor mij is Pac-Man het symbool van de jaren ’80. Samen met Madonna en Cindy Lauper dan 😉

Eigenlijk waren de jaren ’80 hartstikke leuk om in op te groeien. Misschien wel de beste jaren! Wat is jouw favoriete speelgoed uit de jaren 80?

3 reacties op “Top 10: Speelgoed uit de jaren ’80”

  1. Oooh…. ooooh…. en die…. ooooh…. Jeugdsentiment!! Oh wat is dit leuk om terug te zien. Heerlijk! Die boomhut, jazeker.. die vond ik ook geweldig. Maar ook dat waterspeelgoed ding met die ringen had ik. En Candy… geweldig. Maar ook He-Man en later She-Ra… Jaaaaah…..

    Geweldig om deze plaatjes weer even terug te zien. Nostalgie alom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »