Review en tips: Onze eerste ervaring met Airbnb

airbnb ervaring

Ja ik had al gehoord van Airbnb maar ik ben een hotelmens pur sang. Ze zeggen toch dat je een vrouw blij maakt met schoenen of diamanten of dat soort dingen? Mij maak je echt gelukkig met een hotelovernachting. Ik houd van de anonieme mensen die je er tegenkomt in de lobby, van de kleine zeepjes, schone lakens en ontbijt buffets. Nou is het zo dat ik tegenwoordig anders reis dan vroeger, namelijk met drie kinderen en met een kleiner budget.

Omdat ik alleen met de kinderen reis ben ik wel wat voorzichtig met de accommodatie die ik kies en dat is ook een punt dat me eerder tegenhield bij Airbnb want je hebt eigenlijk geen flauw idee waar en bij wie je terechtkomt.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een website waar verhuurders van woningen/kamers gekoppeld worden aan mensen die een tijdelijke slaapplek zoeken ergens ter wereld. De verhuurder, met andere woorden de eigenaar van de woning/kamer, plaatst een advertentie op Airbnb met een omschrijving en foto’s van de aangeboden ruimte en daar kun jij dan op reageren als de plek jou aanspreekt.

Airbnb bestaat sinds 2008 en is snel erg groot geworden. Er worden slaapplaatsen in meer dan 190 landen (34000 steden) aangeboden! Het verschil met bijvoorbeeld zoiets als Homelidays, waar we al wel eerder iets hebben gehuurd, is dat je bij Airbnb ook ruimtes kunt huren voor 1 nachtje terwijl Homelidays voornamelijk gericht is op een wat langer verblijf. Daar huur je meestal per week. Daarnaast is een woning via Homelidays soms nog behoorlijk duur terwijl je op Airbnb zeker wel scherpe prijzen kunt vinden die veel schelen met een hotel. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je huurt want het aanbod op Airbnb is erg groot, van chique luxe villa’s tot een kleine kamer bij iemand in huis of een basic studiootje op 4 hoog achter.

Onze Airbnb in Parijs – Let op extra kosten

Twee weken terug boekte ik hartstikke last minute, 24 uur van tevoren (!), een eerste Airbnb appartement. Het was een kleine schattige studio in Le Marais in Parijs. De eigenares was heel erg behulpzaam en de communicatie verliep vlekkeloos. Ze woont zelf in de woning en wanneer ze het verhuurt gaat ze bij vrienden logeren. Prima extra zakcentje voor d’r.

Voor ons was het een prima plekje maar niet per se goedkoper dan een hotel als je eenmaal alle extra kosten erbij optelt. Omdat het zo last minute was en ik nieuw was op Airbnb had ik namelijk niet gelet op extra kosten maar die zijn er dus soms wel. Het hangt van de verhuurder af dus lees goed voordat je boekt!

Sommige rekenen bijvoorbeeld schoonmaakkosten, anderen niet. Sommige verhuurders rekenen een extra bedrag als er meer dan 2 mensen verblijven, bijvoorbeeld 8 euro per persoon per nacht boven de 2 man (dat telt op..deze had ik). Let dus altijd op de extra kosten. Daarbij gaat elke verhuurder anders om met borg. Sommige vragen niets, andere vragen buitenproportionele bedragen, dus daar moet je ook op letten!

Toch, voor een langer verblijf was deze studio zeker een aanrader geweest want je kunt er, in tegenstelling tot in een hotel, koken. Er was ook een wasmachine, wat ook fijn is als je langer ergens verblijft. Dat zijn toch dingen die erg relaxed zijn als je met kids reist, een keuken en een wasmachine. Voor 1 nacht was een klein hotel goedkoper geweest dus of Airbnb voordeliger is hangt echt van de persoonlijke situatie en de duur van het verblijf.

Onze Airbnb in Nice – Mini studio in historisch gebouw

Na onze nacht in Parijs volgde meteen onze tweede Airbnb ervaring. We hadden een studio in Nice gehuurd voor een weekje. De locatie was geweldig en de woning mini maar super schoon. Er was een slaapbank en twee eenpersoonsbedden in kasten, heel geinig. Wanneer je de bedden uit de kasten klapten kon je niet meer lopen en moest je over de bedden lopen maar dat was ergens juist wel geinig.

De studio was in het historische gebouw gelegen waar ook het beroemde Negresco hotel in ligt maar dan aan de achterkant. Een hele bijzondere plek waar je anders niet zou komen. Dat is dus wel echt super van Airbnb, je komt op plekken waar je anders niet was gekomen. Toerist achter de schermen zeg maar.

Stukken minder leuk was dat er wat miscommunicatie was tussen mij en de verhuurster waardoor we bij aankomst het precieze adres niet hadden en de vrouw niet konden bereiken. Hierdoor waren we genoodzaakt een hotel te nemen voor 1 nacht. Die avond kreeg ik d’r te pakken en bleek het een misverstand te zijn. De dag daarna konden we toch in de woning terecht. Geld van de eerste nacht terugkrijgen (want dat was natuurlijk wel al betaald) blijkt niet zo makkelijk als verwacht (en zal waarschijnlijk niet lukken).

Zekerheid, garantie en dat soort

Airbnb werkt op commissie, ze vangen als ik het goed heb 12 procent per verhuur. Je betaalt niets om een account aan te maken, je betaalt pas als je daadwerkelijk (ver)huurt. Ze bieden ook een soort van garantie door de betaling vast te zetten. Jij betaalt zeg maar aan Airbnb en zij betalen de verhuurder pas 24 uur na aankomst. Ze keren dus (als het goed is…)niet uit als er, bij wijze van, bij aankomst geen woning blijkt te bestaan of zoiets geks.

Oh trouwens, even tussen haakjes, betalen doe je met je Creditcard. Je enige mogelijkheid als je geen Creditcard hebt is om via Paypal te betalen. Dat heb ik dus gedaan en dat ging makkelijk. Geen problemen.

De garantie is niet feilloos maar het is toch iets. Daarnaast laten zowel huurder als verhuurder een openbare recensie achter op de site na het verblijf. Veel positieve reacties bij een verhuurder geeft toch alweer een wat betrouwbaarder gevoel dan een verhuurder zonder reviews of met alleen slechte reacties. Wat de garantie van Airbnb betreft zijn er natuurlijk veel voorwaarden maar alles valt wel op de site te lezen. Idem voor een claim tot restitutie.

Airbnb to do’s

– De kalender op Airbnb is niet altijd up to date. Het is dan ook het beste om meerdere aanvragen te doen en dan uit de beschikbare woningen je keuzes te maken. Ik heb 7 verhuurders een aanvraag gestuurd i.v.m accommodatie in Nice. Van twee ervan heb ik geen reactie mogen ontvangen, drie hebben geweigerd (2 zaten al vol, 1 heeft geen reden opgegeven), twee hebben de aanvraag geaccepteerd. Mijn keuze heb ik tussen die twee gemaakt. Het is wel altijd netjes om even een berichtje te sturen als je niet op het aanbod van een verhuurder ingaat.

– Neem alle recensies goed door. Dat geeft een goed beeld van de verhuurder en van  het verhuurobject. Hierdoor is het risico op teleurstellingen wat kleiner.

– Dit punt is mijn persoonlijke afwijking 🙂 Ik neem altijd een koolmonoxidemelder mee op reis. Wij hebben een aantal jaren geleden een koolmonoxidevergiftiging opgelopen en dat is een hele beangstigende ervaring geweest. In de meeste woningen is er geen melder dus het is wel fijn om je eigen mee te hebben. Airbnb is overigens begonnen (zag ik toevallig op de site) met onder bepaalde voorwaarden koolmonoxide- en brandmelders te verschaffen aan verhuurders in de VS. Een goede zaak!!

– Zorg er als het enigszins mogelijk is dat je ruim van tevoren de afspraken al maakt. Dit geeft je de mogelijkheid om alles goed door te spreken en goed te communiceren zodat je niet voor nare verassingen komt te staan.

– Zorg goed voor de accommodatie die je huurt. Vertrouwen komt van twee kanten. Maak geen dingen kapot, maak geen ruzie met de buren (geen geluidsoverlast e.d), laat de woning schoon achter, etc etc…Gewoon een kwestie van respect en beleefdheid.

– Lees de lijst met voorzieningen goed door, daar staat namelijk niet alleen de voorzieningen op zoals de aanwezigheid van een lift of een tv maar ook dingen zoals of huisdieren toegestaan zijn. Als je met kinderen reist moet de optie Familie/Kindvriendelijk aangevinkt zijn in de lijst met voorzieningen, anders worden kinderen niet geaccepteerd in de woning.

– Laat een recensie achter nadat je bent geweest. Het is fijn om recensies te lezen wanneer je zelf iets wilt huren dus het is voor een volgende huurder fijn om jouw recensie te lezen.

Een aanrader of een aanfluiting

Nou ja, Airbnb heeft voordelen en nadelen maar kan echt een uitkomst zijn in sommige situaties. Bij langere verblijven kan het een aangenaam en voordelig alternatief zijn voor een hotel.

Airbnb heeft zeker een aantal zwakke plekken maar ja niets is feilloos. Ook een hotel kan een verschrikkelijke ervaring zijn (getuige ons hotel in Parijs op de terugweg, we hebben echt heimwee gehad naar de eerste Airbnb studio hoor toen we in het meest smerig hotel van Parijs verbleven: hotel Garden Saint Martin)!

Meer weten of ook een woning huren? Kijk maar naar de site van Airbnb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »