zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen | hoe en wat

Zonnepanelen zijn aantrekkelijk dankzij het duurzame en milieuvriendelijke aspect in de eerste plaats en de financiële voordelen in de tweede plaats. Je bespaart per slot van rekening jaarlijks mooie bedragen op je energierekening. Steeds meer mensen in Nederland laten zonnepanelen plaatsen, maar hoe werkt het allemaal precies en wat zijn de opties? Het is van belang om alle info over zonnepanelen te achterhalen voordat je een keuze maakt. Wat zijn de nadelen en wat zijn de voordelen van zonnepanelen aanschaffen? Waar moet je op letten bij aanschaf en installatie? Het kost best wat om zonnepanelen te kopen, maar hoe snel heb je die oorspronkelijke kosten überhaupt terugverdiend? Laat je goed informeren!

Wat zijn zonnepanelen

Een zonnepaneel is een paneel waarmee een deel van de fotonen uit zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Met andere woorden, met een zonnepaneel wek je stroom op en dus ben je minder afhankelijk van energiebedrijven. Geen luxe in deze tijd! De zon hoeft niet constant volop te schijnen overigens. Ook wanneer het bewolkt is, wekken de zonnepanelen stroom op.

Veel mensen denken bij zonnepanelen meteen aan hun woning, maar er zijn andere toepassingen mogelijk voor zonnepanelen. Zo hadden wij zonnepanelen op onze (inmiddels ex-)auto toen we een langdurige reis maakten ruim tien jaar geleden alweer. We reden door verschillende geïsoleerde regio’s en landen en wilden zoveel mogelijk onafhankelijk zijn. Zonnepanelen waren ideaal.

landrover
Onze trouwe Landrover met zonnepanelen

Zijn zonnepanelen wel echt duurzaam?

Zonnepanelen zijn zeker duurzaam. Bij het opwekken van zonnestroom komen geen broeikasgassen of andere milieuvervuilende stoffen vrij. Wel zorgt de productie van zonnepanelen voor CO2 uitstoot. Wanneer je berekent hoeveel CO2 je jaarlijks bespaart met zonnepanelen op je dak en dat vergelijkt met de CO2 uitstoot bij de productie van de panelen, dan bespaar je netto alsnog enorm veel CO2. Het antwoord is dus ja. Ook goed om te weten, zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee.

Kosten

De kostprijs van een zonnepaneel bereken je door te kijken naar verschillende factoren. Er bestaan verschillende merken en soorten zonnepanelen met bijbehorende prijskaartjes. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat hoe hoger de kwaliteit is, hoe hoger de prijs is. Een tweede factor die meespeelt in de totale prijs zijn de arbeidskosten voor de installatie. Deze kunnen behoorlijk verschillen dus hier geldt vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Voor het systeem heb je ook een omvormer nodig en die gaan vaak minder lang mee dan de zonnepanelen dus houd daar ook rekening mee. Tenslotte hangt de prijs natuurlijk af van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt.

Om te kijken hoe snel je je investering terugverdiend hebt, kun je het beste een terugverdientijd calculator gebruiken die je online vindt. De terugverdientijd hangt namelijk ook af van verschillende factoren.

Waar moet je op letten?

Kortom, zonnepanelen zijn duurzaam en kostenbesparend maar het is belangrijk je goed te verdiepen in alle mogelijkheden voordat je tot aanschaf overgaat. Hierboven kon je al het een en ander lezen maar duik eens diep in de materie en vraag om advies aan experts op het gebied. Je koopt toch iets voor de volgende 25 à 30 jaar, het is geen potje pindakaas.

Heb jij zonnepanelen in huis of wil je zonnepanelen aanschaffen?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik denk, dat als ik een koophuis zou hebben, dat ik dan zeker zonnepanelen zou overwegen. Ik woon nu in een huurhuis, dan vind ik het zonde van het geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.