Ga naar de inhoud
Home » L’Immensitá met Penélope Cruz in de bios

L’Immensitá met Penélope Cruz in de bios

Film L'Immensità

De Italiaanse film L’Immensitá draait nu in de bioscoop. De film speelt zich af in Rome in de jaren 70 en draait om de twaalfjarige Adriana (mooi debuut van Luana Giuliani). Ze worstelt met haar identiteit en lijdt onder de vele ruzies tussen haar ouders. Het meisje wordt verscheurd door de situatie. Ze wilt haar moeder Clara beschermen en voor haar broertje en zusje zorgen maar ze wilt ook gewoon kind zijn, een ‘eerste liefde’ ontdekken en onbezorgd spelen met haar neefjes en nichtjes. Kind zijn gaat alleen wat lastig wanneer je ouders zich alles behalve volwassen gedragen en ‘thuis’ geen veilige haven is.

Giftige relatie

Penélope Cruz speelt de moeder. Ze is weer net zo betoverend als altijd. Deze rol past goed bij haar temperamentvolle uitstraling. De vader is een regelrechte harteloze klootzak. Het is zo verdrietig om te zien hoe ze vastzit in zo’n giftige relatie. Gewoon in zijn algemeenheid ook, hoe een slechte relatie het vuur en de passie in iemand kunnen doven. De mooie, liefdevolle en vrijgevochten vrouw komt door de relatie in een neerwaartse spiraal tot er niets meer van overblijft. Zij laat op een gegeven moment haar tranen de vrije loop in de bioscoop. Ik deed met haar mee. Note to self: geen mascara meer opdoen naar de bios.

Ook dat is film

Ik denk niet dat L’Immensitá iedereen even hard raakt overigens want dat zal met je eigen levenservaringen samenhangen. Want ook dat is film, toch? De een wordt vol geraakt en de ander valt erbij in slaap. Ik vond zelf de film heel menselijk en authentiek. Het verbaasde me dan ook niet te lezen dat regisseur Emanuele Crialese veelal gewerkt heeft vanuit herinneringen uit zijn eigen jeugd, maar ook vanuit de herinneringen van meerdere crewleden. Die echtheid voel je. Er zijn enkele scènes waarbij Adriana haar toevlucht zoekt in zwart-wit tv-programma’s. Deze scènes vond ik minder goed passen in het geheel en niet per se nodig, maar ook niet uitermate storend.

Kijken of niet kijken

Wanneer je van Italië, de jaren 70, Penelope Cruz, coming-of-age verhalen en/of drama in het algemeen houdt, dan kan ik je deze film alleen maar aanraden. En dan bij voorkeur op groot scherm want visueel is de film L’Immensitá ook nog eens echt een pareltje. De jaren 70 styling (mag ik alle outfits van Penélope?) en schitterende Italiaanse locaties dragen daar zeker aan bij.

Srsck score ★★★★

Italië/Frankrijk, 2022. Drama van Emanuele Crialese met Penélope Cruz, Luana Giuliani, Vincenzo Amato, Aurora Quattrocchi.

3 reacties op “L’Immensitá met Penélope Cruz in de bios”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »