Wie is Naomi Campbell

naomi campbell

Naomi Campbell, een van de beroemdste modellen van haar tijd, kwam de laatste jaren vaker in het nieuws door haar diva gedrag dan door haar modellen werk. Hierdoor is men geneigd te vergeten wat voor gigantische invloed Naomi Campbell gehad heeft in de mode industrie.

Killer body (c) Steven Meisel, 1992
Killer body (c) Steven Meisel, 1992

Campbell is geboren op 22 mei 1970 in Streatham, Londen. Ze is voornamelijk opgevoed door haar oma Ruby doordat haar moeder, toentertijd een jonge ballet danseres, veel moest reizen met haar dansgroep.  Naomi heeft haar vader nooit ontmoet. Hij verliet Naomi’s moeder Valerie namelijk toen ze net bevallen was. Naar verluid zou de vader van Naomi Campbell van Jamaicaans-Chinese origine zijn geweest en zou hij van zijn achternaam Ming heten. Dit is echter nooit bevestigd. De moeder van Naomi is zelf wel van Jamaicaanse afkomst.

Campbell stond al vroeg in de schijnwerpers: Ze was op zevenjarige leeftijd te zien in de videoclip “Is this love?” van Bob Marley en een paar jaar later in een videoclip van Culture Club, “I’ll tumble for ya”. In die periode zat ze op ballet op de prestigieuse Londense school “Italia Conti Academy”. Naomi’s modellen carriere begon echter pas toen ze, op 15 jarige leeftijd,  op straat ontdekt werd door Beth Boldt, een modellen scout. Aan het einde van het schooljaar schreef Naomi Campbell zich in bij Elite. Haar carriere ging toen razendsnel. Ze stond in april 1986 al op de cover van de Elle.

Adembenemende schoonheid (c) Karim Sadli voor Harper's Bazaar
Adembenemend mooi (c) Karim Sadli voor Harper’s Bazaar, 2012

In Augustus 1988 stond Campbell op de cover van de Franse Vogue. Dit ging niet zonder slag of stoot: Naomi was het eerste zwarte model ooit gepubliceerd op de cover van de Franse Vogue. Donkere modellen kwamen in die tijd nog erg weinig voor in de mode industrie. Wat dat betreft heeft Naomi dan ook een grote impact gehad in die wereld en de weg vrijgemaakt voor andere zwarte modellen. Dit had ze overigens mede te danken aan Yves Saint Laurent, die haar in die tijd begeleidde. Hij had Vogue gedreigd al zijn advertenties uit het blad te halen als ze weigerden Naomi Campbell of elk ander zwart model op hun cover te publiceren.

Begin jaren ’90 hoorde Naomi Campbell bij de beroemdste supermodellen zoals Cindy Crawford, Linda Evangelista en Christy Turlington. Campbell poseert in 1992 poseert voor het veelbesproken boek van Madonna “Sex”.  Ook poseert ze naakt voor Playboy in de jaren ’90, danst ze sensueel met Michael Jackson in zijn videoclip “In the closet” en siert ze honderden covers van verschillende bladen waaronder de Italiaanse Vogue, I-D magazine, W en Vanity Fair.

Met "collega" supermodel Christy Turlington (c) voor Vogue, 1992
Met “collega” supermodel Christy Turlington (c) voor Vogue, 1992

Ze heeft voor de camera van o.a Richard Avedon, Steven Meisel, Helmut Newton, Mario Sorrenti, Peter Lindbergh, Herb Ritts en Ellen von Unwerth. Een paar campagnes waar ze voor geposeerd heeft zijn Versace, Dolce & Gabbana en Ralph Lauren. In 1994 komt haar boek “Swan” uit. In 1995 komt een album uit, “Baby woman” maar dit is een behoorlijke flop behalve in Japan waar ze als zangeres een groot succes kent! En zo kunnen we nog lang doorgaan want wat heeft Naomi niet gedaan? Weinig!

naomi campbell
Door Peter Lindbergh voor de Vogue in 1990

Naomi Campbell heeft de reputatie gekregen een verwend egoistisch nest te zijn met een licht ontvlambaar karakter: Dit heeft ze voornamelijk te danken aan de vele rechtzaken én veroordelingen voor gewelddadige acties. Naomi woont, samen met de Russische biljonair Vladimir Doronin, een gedeelte van het jaar in Moskou (Update 2016: Ze zijn inmiddels uit elkaar). De rest van de tijd verdeelt ze tussen haar huizen in New York en Saint Tropez . Ze poseert nog regelmatig voor verscheidene editorials en campagnes en loopt ook nog geregeld shows. Vorig jaar liep ze nog mee in een lingerie show van La Perla – de dame heeft dan ook nog steeds een body to die for.

naomi campbell
La Perla Atelier tijdens Paris Haute Couture Fashion week 2015

Naomi heeft zich ook nog gewaagd aan zingen en aan acteren maar dat is beide niet echt wat geworden. Een paar jaar geleden was Naomi samen met Coco Rocha en Karolina Kurkova te zien in het tv programma “The Face”, waarbij modellen tegen elkaar strijden. Campbell is dus in ieder geval nog volop bezig!

The following two tabs change content below.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van Frankrijk, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en van hotels. Ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.

Laatste berichten van Frederique (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »