Top 10 leukste musea met kinderen in Nederland

museum met kinderen

In de kleurrijke wereld van Sieb (c) Srsck

Musea worden onterecht gezien als een saai uitje. Er zijn veel musea die leuke activiteiten organiseren voor kinderen (vooral tijdens de vakanties) en daarnaast zijn er ook musea die specifiek op kinderen toegespitst zijn. Voor kleine kinderen zijn bijvoorbeeld het Nijntje museum (tip! blijf ook logeren bij Nijntje) en Villa Zebra heel geschikt.

In Nederland zijn we echt verwend wat het aanbod van musea betreft. Er zijn werkelijk zat musea die kinderen (van alle leeftijden) zullen aanspreken! Vliegtuigen, treinen, auto’s – er is overal wel een museum over! Kunst, techniek en wetenschap komen uitgebreid aan bod. Nemo in Amsterdam is superleuk, en Corpus in Oegstgeest voor de wat grotere kindjes, het Kinderboekenmuseum en Museon in Den Haag, en nog veel meer. Vanaf 31 augustus gaat Naturalis in Leiden ook weer open, we zijn benieuwd, zal vast ook heel tof worden!

museum den haag

Wij stelden een lijst van 10 leuke kinderproof musea samen, die wij zelf bezocht hebben in Nederland. Kijk gerust na onze lijst nog even verder op bijvoorbeeld Kunstfanaatjes en/of Museumkids want er zijn nog veel meer leuke opties.

Tropenmuseum Junior | Amsterdam

Tropenmuseum Junior in Amsterdam is mijn all time favorite – ja, ik kwam er zelf al als kind. Het eerste kindermuseum van Nederland is in 1975 opgericht. Het doel van Tropenmuseum Junior is  het stimuleren van een open blik op de wereld. De kinderen leren er nieuwe landen en nieuwe culturen kennen op een leuke en inspirerende manier. Het idee is dat je door te zien en te doen pas echt iets beleeft en ook leert.  Het is hier naar mijn ervaring nooit saai. Ik ben er talloze keren geweest, eerst zelf als kind maar later ook met mijn eigen kinderen en ze vonden het alle drie altijd te gek. Het komt vooral doordat het heel interactief is. Er valt altijd wel wat te doen, te ondernemen, te maken, aan te raken, etc..

leuke musea nederland

In het Tropenmuseum Junior stap je in een andere wereld. Ze werken er met (landen)thema’s dus kijk even op de site van Tropenmuseum welk land op het moment in de spotlights staat.

Cool Japan

Deze zomer is Tropenmuseum Junior gesloten in verband met het opzetten van de nieuwe tentoonstelling in oktober (over Suriname) maar je kunt het supertoffe Cool Japan nog bezoeken tot september in het Tropenmuseum. In de zomer worden er veel activiteiten georganiseerd voor kinderen. Voor kinderen die van gamen houden is deze tentoonstelling extra leuk vind ik omdat ze dan al vaak met de Japanse cultuur in aanraking zijn gekomen. Tijdens de vakantie is de Lichthal omgetoverd tot een echte arcadehal met bijzondere Japanse spelmachines. Daarnaast kun je in de workshop leren hoe je je eigen manga-karakter tekent of een Japanse koi karper kunt maken. Genoeg te doen dus!

kids en musea

Maritiem Museum | Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ontdek ons maritieme heden én verleden in wisselende tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

maritiem museum kinderuitje

Deze zomer is er een speciaal familieprogramma: ‘Monster deze zomer aan!’. In de nieuwste familietentoonstelling ‘Zeemonsters’ ontdekken bezoekers of zes waterwezens écht bestaan. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee in de ‘Offshore Experience’, bewonderen het neusje van de zalm uit de collectie in ‘Topstukken’ en stappen aan boord van schepen in kranen in de museumhaven. De allerkleinsten gaan op avontuur in de haven van Professor Plons. Elke dag om 16.15 uur luidt de scheepstoeter en zwabberen alle kinderen het dek van de Graanelevator, net als échte matrozen. Kijk voor het volledige aanbod aan familieactiviteiten op de site van het Maritiem Museum.

Nederlands Bakkerijmuseum | Hattem

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. De drie monumenten zijn met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat. Hier leer je alles over de geschiedenis van brood en banket. Het museum wil echter niet alleen kennis overdragen maar vooral ook kinderen laten voelen, ruiken en proeven hoe het is om in een bakkerij te werken. 

museum voor kinderen

Het Bakkerijmuseum heeft een uitgebreid activiteitenprogramma. Op zaterdag en tijdens de schoolvakanties staat het museum in het teken van de jeugd. Er zijn geregeld familievoorstellingen en kinderen kunnen, verkleed als echte bakkers, onder begeleiding van de bakker zelf aan de slag. Kijk in de agenda om jouw bezoek goed voor te bereiden.

Spoorwegmuseum | Utrecht

Treinen spreken tot de verbeelding. In dit museum zie je alle soorten treinen, van oud tot nieuw, en kun je er veel over leren. Voor kids is het vooral leuk dat je ook echt in een trein kunt staan bijvoorbeeld maar er worden ook geregeld activiteiten georganiseerd. In het techlab krijg je antwoord op al je vragen over treinen en kun je zelf ook proefjes doen. Vanaf 17 augustus t/m 1 september kom je als techneut helemaal aan je trekken bij het techlab XL evenement! Meer weten? Kijk op de site van het Spoorwegmuseum.

Ben je meer van de auto’s? Dan raad ik je het Louwman Museum in Den Haag. Nee? Toch liever vliegtuigen? In dat geval is het Luchtvaart Museum Aviodrome in Lelystad voor jou ‘the place to be’.

Wonderkamers in het Gemeentemuseum | Den Haag

De Wonderkamers vind je in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ik vind het een hele toffe ervaring, vooral met iets grotere kinderen. Je moet het zien als een soort van doolhof met dertien thematische kamers. De kinderen krijgen een tablet met opdrachten en gaan aan de hand daarvan een uitdagende museumgame spelen door die ruimtes.

museum kids

Geïnspireerd door kunst gaan de spelers vervolgens aan de slag om zelf een veertiende wonderkamer te ontwerpen. In Wonderkamers dompelen jong (en oud) zich onder in een inspirerende, bijzonder vormgegeven wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. Wonderkamers hebben, geheel terecht naar mijn mening, meerdere internationale prijzen gewonnen. Het is niet groot en je kunt er zolang dwalen en spelen als je maar wilt. Laat je verrassen, het is echt een leuke manier voor kids om kunst te ontdekken.

Nationaal Tinnen Figuren Museum | Ommen

Dit bijzonder museum met een nostalgisch tintje is gehuisvest in een rijksmonument uit 1828. Je waant je echt in een andere tijd. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft meer dan 120.000 (!) tinnen figuren in alle vormen en maten. De verschillende scènes met de tinnen figuren zullen de meeste kinderen weten te intrigeren.

tinnen figuren

Tijdens de schoolvakanties is er iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag een demonstratie tingieten. Ook kunnen de kids een wandschildering puzzel maken, tin beschilderen en de speurtocht doen. Het is een klein museum maar zeker wel leuk als je eens wat anders wilt doen dan normaal. Meer info op de site.

De Beeld en Geluid Experience | Hilversum

In de Beeld en Geluid experience ontdek je de wereld van de media. BN’ers leiden je virtueel rond in de wereld van radio en televisie. In verschillende themapaviljoens stap je in de schoenen van mediamakers, check je hoe mediawijs je bent en ontdek je het verleden van de Nederlandse media. Heel anders dan de meeste musea en vooral geschikt voor kids (en volwassenen natuurlijk ook) die van tv, radio en social media houden. (Als je kinderen hierin geïnteresseerd zijn kan ik je ook een bezoek aan COMM aanraden trouwens!)

In het paviljoen Kijkbuiskinderen kom je bijvoorbeeld jeugdtelevisie voor alle generaties tegen en sta je oog in oog met de échte Meneer de Uil 😉 Of kruip in de huid van een presentator, treed op in de POPstudio of speel in een achtervolgingsscène uit Flikken Maastricht. Wat extra leuk is, is om je bezoek aan de Beeld en Geluid Experience te combineren met de Hillywood Tours. Je krijgt dan in een karretje een rondleiding door het het enorme rekwisietendepot van het Media Park. Neem in het depot bijvoorbeeld plaats op de echte Voice of Holland-stoelen van Nick en Simon of achter de desk van RTL Boulevard! De Hillywood Tours zijn niet elke dag beschikbaar dus check de site even om je bezoek te plannen.

kinderproof museum

NEMO Science Museum | Amsterdam

Met de kids hebben we verschillende musea over wetenschap en technologie voor kinderen bezocht in Europa en NEMO Science Museum is werkelijk de leukste. Het is er enorm groot en heel veelzijdig. Er is van alles te beleven, zowel voor kleine kids als voor de oudere kinderen. Een van de favo musea van mijn kinderen in ieder geval.

leuke familie musea

Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops over o.a elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht ervaren de jonge bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. Op het moment is er bovendien, al zeg ik het zelf, een hele interessante tijdelijke tentoonstelling over ‘de voedsel van morgen‘.

Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Ik heb leuke herinneringen aan dit buitenmuseum. Met school gingen we er op schoolreisje heen. Ik ben later ook met mijn kinderen teruggegaan. In het Zuiderzeemuseum wandel je terug in de tijd. Er zijn meer dan 140 (!) historische gebouwen, een compleet dorp dus. Ik houd zelf erg van dit soort ‘terug in de tijd’ musea. Ook in Denemarken zijn we naar zoiets geweest. De kinderen vinden het altijd erg leuk omdat je veel activiteiten zelf mag doen en ouderwetse spellen mag doen. Zo ook bij het Zuiderzeemuseum.

musea voor kinderen

Er zijn ook een paar activiteiten waar je extra voor moet betalen zoals een bootje maken van een klomp maar het is de moeite waard. Het zijn kleine bedragen en je kunt je zelfgemaakte speelgoed daarna meenemen naar huis. Overigens is het Zuiderzeemuseum niet alleen een buitenmuseum, er is ook een binnengedeelte dus mocht het regenen….En ook altijd leuk voor de kids, er lopen best wat diertjes rond in het buitenmuseum. Al met al is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum niet alleen hartstikke leuk maar ook best leerzaam. Kijk op de site welke specifieke kinderactiviteiten er zijn.

Deze zomer is er een speciaal programma voor kids waarbij ze in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger. Hoogtepunt dit jaar in het buitenmuseum is het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje, haar vier kinderen plus grootmoe wonen. Grietje is zelf aanwezig als hologram!

En ook…

Als laatste, en deze hebben we niet zelf getest, het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Dit museum heeft Josan met haar kinderen getest en het ziet er superleuk uit. Check even haar blog voor meer info over het Watermuseum.

Ook bezochten we de speciale kindertentoonstelling over Rembrandt in het Mauritshuis, een aanrader, lees hier verder.

Zoals gezegd is dit slechts het topje van de ijsberg. Bezoek jij (vaak) musea met je kids? Laat me weten in de comments welk museum volgens jou ook de moeite waard is met de kinderen!

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)

13 thoughts on “Top 10 leukste musea met kinderen in Nederland

  1. Leuk rijtje museums. Een aantal ken ik maar meer nog niet, genoeg nog te ontdekken in Nederland. Het Zuiderzee museum ben twee jaar geleden pas heen geweest, terwijl ik er zoveel jaren in de buurt woonde.

  2. Wat een leuk rijtje musea. Als kind zijn wij daar niet mee opgegroeid en daarom ben ik er ook niet zo heel erg mee bekend. Als we al eens gingen was het voornamelijk saai. Behalve dan het museum waar iets te doen viel. Ik denk dat dit ook het leukste is voor kinderen. Doen en zelf ondervinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *