Los Colonos
|

Los Colonos | zware kost maar zeer de moeite waard

De Chileense film Los Colonos (the Settlers) ging dit jaar tijdens het Cannes filmfestival in première en dingt mee voor Un Certain Regard en voor Caméra d’Or. Ik zag de film en was er een beetje stil van. Het wordt gok ik geen winnaar maar het is een ontzettend krachtige film. Het gaat over een onderbelicht onderwerp, namelijk de genocide op de inheemse volkeren van Tierra del Fuego. Tussen eind 19e en begin 20e eeuw werden ze systematisch uitgeroeid. Tijdens Los Colonos ontwikkel je als kijker een enorme dosis plaatsvervangende schaamte. Dat mensen andere mensen dit soort gruwelijkheden aandoen is niet te bevatten.

Dit is de eerste (lange) speelfilm van de Chileense regisseur Felipe Gálvez Haberle. Een pittig debuut dat hongerig maakt naar meer. Wat mij vooral raakte bij Los Colonos is dat het één of andere wrede bloederige thriller had kunnen zijn, maar Felipe Gálvez Haberle koos voor een respectvolle en voornamelijk suggestieve weergave in een western jasje.

Als ik echt een punt van kritiek moet benoemen, dan zou het zijn dat de muziek mij iets te monotoon was. Het tempo is namelijk laag, het is vaak donker, de weidse landschappen zijn mooi maar niet erg afwisselend dus als je daar ook nog een monotoon muziekje onder zet…Maar dat is mijn enig puntje van kritiek. Ik vind het een hele sterke film met een overtuigende cast en een verhaal dat gehoord moet worden.

Zeldzaam

Leuk ook dat dit jaar best veel films uit ‘zeldzame filmlanden’ vertegenwoordigd zijn op het filmfestival van Cannes. De laatste keer dat er een Chileense film in Cannes was, was twaalf jaar geleden. En voor de landen Soedan, Congo en Mongolië was het überhaupt de eerste keer. Meer van dit zou ik zeggen, want daar zijn filmfestivals voor. Zonde als pareltjes zoals Los Colonos ongezien verdwijnen!

Bereid je dus voor op wat zware kost, maar het is echt de moeite waard.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.