Ga naar de inhoud
Home » 10 random weetjes over Nintendo

10 random weetjes over Nintendo

Nintendo weetjes

Sinds hij vijf is, is Zoonlief een groot Mario Bros fan maar ook andere Nintendo games en Nintendo personages vindt hij te gek. We zijn inmiddels zeven jaar verder en de Nintendo liefde vervaagt nog niet hoor 😉 Met een Nintendo fanaat in huis kan het niet anders dat je door de jaren heen het een en ander aan info en weetjes tegenkomt. Ik heb 10 Nintendo weetjes op een rijtje gezet die mij zijn bijgebleven.

De huisbaas

Waarom heet Mario Mario? Het is vrijwel zeker dat Mario vernoemd is naar de huisbaas van het Nintendo kantoortje vroeger. Zij waren achter met de huur en toen kwam de huisbaas langs. Hij heette Mario Segale en zou de inspiratie zijn geweest om Mario, die toen nog Jumpman heette, Mario te noemen! Mario en Luigi hebben overigens geen achternaam.

supermario

Kaartenbedrijf

Nintendo begon ooit als kaartenbedrijf. Sinds 1889 (!!) maakte Nintendo Hanafuda kaarten. Daarna breiden ze uit naar meer spellen, voornamelijk bordspellen (grofweg van 1965 tot 1975) en pas daarna kwamen de games!

Originele oude kaarten via Ebay
Originele oude kaarten op Ebay

Eind jaren 50 ging de toenmalige directeur van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, naar Amerika en sluitte een deal met Disney.

Hij mocht enkele Disney personages gebruiken op zijn kaarten. Dit had zoveel succes dat het bedrijf snel veel groter werd dan voor die tijd. In een van de verschillende Nintendo fabrieken werkte een man die Gunpei Yokoi heette. In zijn vrije tijd maakte hij gadgets en speelgoed. Toen Hiroshi Yamauchi een van die gadgets zag liet hij er meteen een miljoen van maken. Hierdoor werd Nintendo niet meer alleen een kaartenfabriek maar maakten ze dus ook speelgoed.

Donkey Kong! De dame heette toen Lady en het Mario mannetje heette toen nog Jumpman.
Donkey Kong! De dame heette toen Lady en het Mario mannetje heette toen nog Jumpman.

Gunpei Yokoi ontwierp daarna de Game & Watch (1980), de vader van de gameboy so to speak! Daarna volgde een van de bekendste games allertijden en wel Donkey Kong (1981). Hier werkten Yokoi en Shigeru Miyamoto samen aan. Shigeru Miyamoto is een van de bekendste en meest succesvolle game ontwerpers ooit. Hij is verantwoordelijk voor o.a The Legend of Zelda en Mario. Als je de geschiedenis van Nintendo interessant vindt, dan zul je smullen van de site Before Mario, daar staat enorm veel info op, heel veel zeldzame foto’s en natuurlijk ook leuke random weetjes over Nintendo.

Leave luck to heaven

Er lijkt wat onenigheid te zijn over de herkomst en de betekenis van de naam Nintendo. Waarschijnlijk betekent Nintendo in het Japans zoiets als “leave luck to heaven”, (oftewel laat geluk over aan de hemel) of “to leave one’s fortune in the hands of fate”. Tenminste dat is wat gezegd wordt maar zeker is het dus niet helemaal.

nintendo

In dit artikel kun je lezen wat Nintendo zou kunnen betekenen en waarom juist deze naam gekozen is.

Captain N: The Game Master

Captain N: the game master was een Amerikaanse/Canadese televisie serie waar personages uit verschillende spellen bij elkaar kwamen. Het was te zien vanaf 1989 tot 1991. Het verhaal gaat over Kevin en zijn hond Duke die het in een of andere wereld, genaamd Videoland :), op moeten nemen tegen de ultragemene Mother Brain. In Videoland zijn Nintendo games echt, zodoende alle Nintendo personages.

In de serie kwamen personages en/of verwijzingen naar enorm veel Nintendo games voor behalve naar Super Mario (ok, met uitzondering van 1 zinnetje in de allereerste aflevering). Dat komt doordat er rond dezelfde tijd een serie op tv was, The Super Mario Bros. Super Show, die alleen over de Super Mario reeks ging. Ver ver voor Super Smash Brawl hadden alle personages van verschillende games elkaar dus al ontmoet! Er is ook nog een stripboek van geweest trouwens.

11 Mario Karts

De Mario Kart reeks is heel erg succesvol. Mario Kart is op vrijwel elk Nintendo systeem verschenen. De allereerste was Super Mario Kart voor de Super Nintendo Entertainment System (SNES of Super NES)en verscheen in 1992. Je kon in die versie met acht verschillende personages spelen.

MK1992

Er bestaan inmiddels 12 verschillende versies van Mario Kart, o.a voor de Wii, de Wii U, de 2DS, de 3 DS en ga zo maar door. Wil je hier meer over weten? Op de website Blmawd staat een post over de  evolutie van Mario Kart.

MarioKart7-3DS

Nintendo Cereal System

Oh wat had ik Zoonlief blij kunnen maken met een doos Mario-cereals!! Nintendo Cereal System is een ontbijtje (net als cocopops enzo) uit de jaren ’80. Er zaten twee zakken in, in de ene zak allerlei Mario-cereals en in de andere zak allerlei Zelda-cereals. Tegenwoordig is het een verzamel item geworden. Dozen verkopen voor 100 dollar per stuk!

Yoshi

De maker van Mario wilde vanaf het begin dat Mario op een dino zou rijden maar de techniek was daar toen niet toereikend voor. Je kreeg het zeg maar niet voor elkaar om een personage op een ander personage te laten rijden. Yoshi verscheen dus ‘pas’ in 1990. Hier kun je meer lezen over het verhaal achter Yoshi!

Random weetjes

Rechtzaak voor pijnlijke handjes

In 2000 was er een rechtzaak tegen Nintendo omdat een kindje pijn kreeg aan zijn handen door het spelen van de mini-games op Mario Party. Dit is slechts 1 van de vele rechtzaken tegen Nintendo door de jaren heen.

Foto via Vooks

Er is zelfs een term voor de pijn die je in je vingers kunt krijgen van het (teveel) spelen van videogames: Nintendo thumb of Nintendinitis. Ik vond trouwens een artikel over Nintendo gerelateerde verwondingen. Ja echt, I kid you not!

random weetjes over Nintendo

De stem van Mario

Charles Martinet is een stemacteur en inmiddels al meer dan 20 jaar lang de stem van Mario. Hij ‘doet’ Mario sinds 1995. Schijnbaar is hem verteld toen hij auditie kwam doen dat hij een Italiaanse loodgieter uit Brooklyn moest spelen. Martinet doet ook de stemmen van andere Nintendo personages zoals Luigi en Wario.

Grote jongens

Een paar gasten uit Texas proberen allerlei dingen uit onder de naam Waterloo Labs. Een van hun experimenten was om een Mario kart baan in het echt na te maken. Hieronder zie je het filmpje ervan. Echt grappig!!

En last but not least…het is nu wachten op een Nintendo pretpark want afgelopen zomer is Nintendo een samenwerking aangegaan met Universal Parks & Resorts!

Heb jij nog leuke random weetjes over Nintendo? Reageer dan hieronder!

12 reacties op “10 random weetjes over Nintendo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »