Ga naar de inhoud
Home » Verjaardagsfeestje: Moordspel voor kinderen

Verjaardagsfeestje: Moordspel voor kinderen

moorddiner kinderen

Zou een moordspel een clubje kinderen van ongeveer 11 en 12 jaar boeien tijdens het verjaardagsfeestje van Dochterlief? Verjaardagen voor kinderen organiseren vind ik een van de leukste dingen ooit. Gelukkig maar want met drie kinderverjaardagen per jaar zou het wel een probleem zijn als ik het niets vond.

We hebben ze inmiddels allemaal al gehad, van Skylander en Super Mario verjaardagsfeesten tot landen- en circus verjaardagsfeesten, van spionnen speurtochten door de stad tot aan fotomodellen fotoshoots en Olympische verjaardagsspelen in het park,  we hebben behoorlijk veel thema’s al voorbij zien komen maar nu was het anders. Dochterlief werd 12. Dat vraagt om iets anders dan pinata’s, stopdans en waterballon wedstrijden. Aangezien ze Cluedo een leuk spel kwam ik op dit idee.

Een mysteriespel of een moordspel

Een mysteriespel of een moordspel leek mij wel leuk voor die leeftijdsgroep maar het moest niet té eng worden maar ook niet te kinderachtig (de jongste van het groepje was 10, de oudste 13), ook moest het niet te ingewikkeld of langdradig zijn (dan vinden ze het saai). In eerste instantie struinde ik internet af naar moordspel scenario’s. Wat mij als eerste opviel is dat het praktisch onmogelijk is om gratis moordspel scripts te vinden. De meeste die er zijn worden betaald aangeboden.

De scenario’s die ik wel gratis vond waren te ingewikkeld, het waren moordspellen van meerdere uren en dat wilde ik niet. In het geval van het feestje van mijn dochter moest het één onderdeel worden van het feest, het hele feest moest niet 1 moordspel worden. De kinderen zouden 24 uur blijven dus we hadden allerlei verschillende spellen en onderdelen, binnen en buiten en het moordspel moest er een deel van worden.

Aangezien ik bovendien geen centjes had voor een betaald moordspel moest ik het zelf maar schrijven. Dat bleek minder makkelijk dan gedacht want het hele verhaal moet wel kloppen, er moeten genoeg hints inzitten om een dader te vinden maar anderzijds moeten er ook niet teveel hints zijn want dan is de moord te snel opgelost. Het werd nog behoorlijk puzzelen allemaal maar ze vonden het wél allemaal leuk.

Drie korte moordspellen

Ik had drie korte moordspellen bedacht, ieder duurde tussen de 20 en 30 minuten. Bij elk moordspel had ik zeven personages bedacht, elk met een eigen naam en karakter beschrijving. Ik had in een grote doos kleding en accessoires gedaan die aansloten op de personages (bijvoorbeeld allerlei hippy dingen voor de personage van Fleur Hamburger) maar liet de meiden vrij om zelf de outfits samen te stellen. Ze vonden het heel leuk om zich bij elk moordspel eerst te verkleden en het was voor mij wel grappig om te zien dat ze hele andere outfits samenstelden dan ik had gedacht.

Ik had dus voor elk personage een envelop gemaakt. Daarin zat de beschrijving van hun karakter, hun alibi, hun relatie met de slachtoffer. Sommige beschrijvingen omvatten ook een geheim deel. Dit was bijvoorbeeld bij de daders het geval, dan stond er tussen haakjes informatie die geheim moest blijven voor de anderen. Ik zelf speelde in twee van de drie gevallen de politie inspecteur en in het derde geval de voorzitter van de club. Ik las de meiden het script voor en gaf ze de enveloppen. Na het lezen van hun enveloppen, gingen ze zichzelf verkleden en daarop volgde een soort van toneelstukje. Ze speelden hun rollen heel overtuigend en gingen elkaar ondervragen. Wanneer ze dan de dader dachten te kennen kwamen ze naar me toe en gaf ik aan of het klopte of niet.

Moordspel kinderfeestje
En waar was jij tussen 21u en 9 u? (c) Srsck

De drie scenario’s waren niet alledrie een moord maar er was ook een ontvoering en een diefstal. We hadden “De moord van een model bij Holland’s Next Topmodel” op de gedoodverfde winnares door de veganistische hippy Fleur Hamburger, “De ontvoering van een lid van One Direction” en “De diefstal van het ingezamelde geld van de Deftige Dames Club”. Hieronder kun je twee van de drie scenario’s lezen ter inspiratie en twee van de personage beschrijvingen.

Script Ontvoering lid One Direction

Beste mensen,

mijn naam is inspecteur Els Hoogieku. Zoals jullie ongetwijfeld weten zouden vanavond de leden van One Direction eenmalig hier in Den Haag een concert geven. Toen Harry vanochtend wakker werd lag een van de leden van de band niet in zijn bed. Zayn Malik bleek ontvoerd!!! Zonder Zayn kan het concert helaas niet doorgaan.

Harry ontdekte een briefje op het bed van Zayn. Daarop stond “Ik neem mijn liefste Zayn mee, over land en over zee, want mijn hart slaat over, wanneer ik Zayn verover.” Het briefje was ondertekend O.D. De brief staat vol spelfouten. Bovendien was het briefje slecht leesbaar door de vele inktvlekken. Naar alle waarschijnlijkheid lekte de pen.

We moeten Zayn zo snel mogelijk terugvinden. Jullie worden alle zes verdacht van ontvoering. Beste dader, geef jezelf nu over, geef One Direction Zayn terug zodat ze vanavond hun fans niet hoeven teleur te stellen!

Personage Odette Denktank

* Jij bent de zus van Annette. Je bent geen One Direction fan. Je houdt meer van Bob Marley en van Reggae. Je bent stil maar stille wateren hebben diepe gronden. Je bent heel erg jaloers op je zus omdat ze mooier en populairder is dan jij. Je vindt het helemaal niet leuk dat Annette vanavond naar een concert van One Direction zou gaan want ze had jou eigenlijk beloofd om mee te gaan naar de voetbalwedstrijd van NEC tegen Heerenveen.

* Je bent blij dat Zayn ontvoerd is want nu komt Annette misschien toch mee naar voetbal vanavond.

* Je was vanochtend alleen naar de bieb gegaan om een boek op te halen voor je boekbespreking. Onderweg terug kwam je Ophelia tegen ter hoogte van het Picassopark.

Script Diefstal ingezamelde gelden DDC

Beste DD’s,

welkom op de jaarlijkse Deftige Dames Club bijeenkomst. Zoals jullie weten is het een hele eer om als lid aan te mogen sluiten bij ons select clubje. Een dame komt pas in aanmerking voor de lidmaatschap wanneer zij aan de volgende voorwaarden voldoet:

1. meer dan 2 miljoen euro op de bank hebben staan

2. eigenaar zijn van minstens 3 huizen

3. de eerste plaats hebben gewonnen van minstens 1 toernooi voor een van de sporten zoals aangegeven in de algemene voorwaarden.

Wij zijn rijk, wij zijn mooi, wij zijn slim, wij zijn goed, wij zijn de DDC!! Jullie mogen best klappen hoor dames. Helaas is de pot ingezamelde gelden voor de anonieme poedelkappers van Oost Europa gestolen! De diefstal moet hebben plaatsgenomen tussen 21u gisteravond en 9u vanochtend. Tevens ben ik er vanmorgen achter gekomen dat zich in ons midden een verraadster bevindt die niet aan de voorwaardes voor het lidmaatschap voldoet! Dit is een schande! Wij zullen jou ontmaskeren. Dit is een belofte!

Personage Hendrika Johanna Risicus

* Je bent de rijkste dame van de hele DDC. Je bent getrouwd met Gertrudis Wilhelmus Risicus, de grootste zakenman ter wereld, eigenaar van onder andere het Grmbl casino en het mode concern Hartig & Patata. Samen zijn jullie 53 miljard euro waard. Jij voelt je beter dan alle andere dames van de DDC. Je bent arrogant, onaangenaam en zeer onbeleefd. Daarnaast ben je lui en heel vervelend tegen de meeste mensen zoals bijvoorbeeld de schoonmaakste Liselotte en de andere dames van de DDC. Je bent dan ook niet erg geliefd.

* Je was om 22 u naar de club omdat jij je mobiele telefoon daar vergeten was. Je zag toen een schaduw bewegen achter het gordijn. Je hoorde ook een geluid, het leek net of iemand nieste. Je zag een tas, het leek op de tas van Liselotte de schoonmaakster.

* Je bent allergisch voor katten.

Het moordspel was een groot succes bij de meiden en uiteindelijk minder ingewikkeld om voor te bereiden dan aanvankelijk leek. De eerste ging stroef en traag maar de andere twee waren zo gepiept!

Wat fijn is aan zo’n moordspel is dat je het zo moeilijk of makkelijk kunt maken als je wilt. Kijk naar whodunnits voor inspiratie! Je kunt je moordspel mooi laten aansluiten op leeftijd en aan het karakter van je gezelschap. Zeker voor die leeftijdsgroep voor herhaling vatbaar!

2 reacties op “Verjaardagsfeestje: Moordspel voor kinderen”

 1. Dit klinkt echt hartstikke leuk! We waren al op zoek naar een moordspel, en inderdaad het kost hartstikke veel geld. Hoe werkt dat met dat toneelstukje? Moeten ze zichzelf (lees: hun personage) voorstellen?
  Helaas ben ik zelf helemaal niet creatief. Zou je misschien een (of 2 of 3) compleet scenario willen mailen? Dat zou fantastisch zijn, kan ik kijken of ik het aan kan passen voor 9 – 11 meiden….
  In ieder geval bedankt voor dit posten.
  groetjes,
  Esther

  1. Hoi Esther, ja inderdaad, elk meisje stelde zichzelf voor. Ook stond er in de brieven informatie die ze niet hoefden te delen behalve als iemand er naar vroeg dan moesten ze wel eerlijk antwoorden dus vragen als “was je in het park om tien uur?” of “ben je allergisch voor vogels” moesten beantwoord worden maar ze hoefden niet tijdens de intro te zeggen “ik ben allergisch voor vogels”. Eeeeh volg je me? 🙂 Helaas voor de scenario’s, ik heb ze niet meer omdat de meiden de scenario’s van hun eigen personages mee hebben genomen als aandenken na het feest. Groetjes en succes met het feest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »