Ga naar de inhoud
Home » Bezoek de filmlocaties van Amélie in Parijs

Bezoek de filmlocaties van Amélie in Parijs

amélie 20 jaar

Wist je dat de bekende Franse film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, aka Amélie, al 20 jaar oud is? De film uit december 2001 werd in die tijd een internationale kaskraker, bekroond met meerdere Césars en Oscars. Vandaag zou Amélie eigenlijk voor de gelegenheid weer in de bios draaien maar helaas gaat dat met de lockdown niet door. Wij doken in de belangrijkste Parijs locaties uit de film Amélie.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

De fantasierijke Amélie Poulain werkt als serveerster in een café in de Parijse wijk Montmartre. Ze observeert graag voorbijgangers en laat haar fantasie de vrije loop. Wie zijn ze, wat doen ze, wat is het verhaal achter al die gezichten? En dan ontdekt ze haar ultieme levensdoel: andermans leven iets beter maken. Het zijn de kleine dingen die er toedoen.

Amélie luistert naar anderen, zelf praat ze niet zoveel. Ze is lief en rustig. Zo helpt ze de conciërge van haar appartementencomplex, die de hele dag tegen haar opgezette hond praat. Maar ook Georgette, haar hypochondere collega en Lucien, het hulpje van de groenteboer en natuurlijk ook de glazen man die aan huis gekluisterd is. Maar wanneer ze Nino Quincampoix ontmoet, wordt Amélies missie plots verstoord en neemt haar leven een andere wending.

filmlocatie Parijs

De locaties uit Amélie

Een groot deel van Amélie is in Montmartre opgenomen zoals je op de kaart hierboven ziet. Ik heb eens tijdens een bezoek aan Parijs de ‘Amélie route’ gelopen. Sja, je bent een film-nerd of je bent het niet. De filmlocaties uit Le fabuleux destin d’Amélie Poulain liggen vrijwel allemaal in een heel tof authentiek stukje Parijs dus het is zeker geen straf om hier lekker rond te wandelen.

Le Café des 2 Moulins

Dit café, aan de rue Lepic nr 15, is de werkplek van Amélie en een bekende plek voor filmliefhebbers. Natuurlijk, geheel in Amélie stijl, komen ze er een crème brûlée eten. Er is niet zo heel veel anders dan in de film, vandaar de charme. Georgette’s tabakshoekje is er helaas wel uitgehaald toen het café in 2002 gerenoveerd werd.

Marché de la butte

De Marché de la butte, die eigenlijk Maison Collignon heet, ligt aan de rue des Trois-frères nr. 24. De buurtsuper hangt vol met foto’s, posters, krantenknipsels en verwijzingen naar Amélie. Tuinkabouter anyone? Erg leuk!

Au Clown de la République

Amélie loopt deze kostuumwinkel in, aan de 11 Bd Saint-Martin, waar ze de Zorro accessoires scoort – onderweg naar de gare de l’Est waar ze foto’s in het fotohokje zal maken. Ook deze winkel bestaat gewoon dus je kunt er even naar binnen.

Lamarck-Caulaincourt

Amélie woont in de buurt van dit metrostation.

amelie in parijs

Cinéma Studio 28

Soms, op vrijdagavond, gaat Amélie naar de bioscoop. En dat doet ze dan in deze kleine bios aan de Rue Tholozé nr. 10. De mini-bioscoop met één zaal en lieflijk tuintje bestaat sinds 1928. Studio 28 is hele charmante plek, ga er een film kijken als je de kans krijgt!

Abbesses metrostation

Bij dit metrostation volgt Amélie de muziek en ziet ze Nino Quincampoix voor het eerst bij de Photomaton. Nou ja, ernaast, op zijn knieën 🙂 De korte scène die daarop volgt, met de oude blinde man, is een perfecte ode aan Parijs. Nou ja, de hele film is eigenlijk een ode aan Parijs maar dit stukje raakt me heel erg.

Le Verre à pied bar

Dit tijdloos barretje in de levendige rue Mouffetard, op nr. 118, diende als filmlocatie voor de scène waarbij Amélie stiekem luistert naar het ontroerende relaas van Bretodeau. Het is een leuke plek om een drankje te doen. Het doet warm en buurts aan, en tegelijk ook heel ouderwets.

Sacré Coeur en Square Louise-Michel

Hier ‘geeft’ Amélie Poulain de verloren fotoverzameling aan Nino Quincampoix. Het is een schitterend stuk Parijs, al zeg ik het zelf. Al is het in het echt minder charmant door de hordes toeristen.

Canal Saint-Martin

Amélie komt graag bij de canal Saint-Martin, waar ze steentjes laat ketsen in het water. Ze voelt zich dan blij, als kind kwam ze hier al met haar vader.

Treinstations

Amélie pakt wel eens de trein in Gare du Nord om haar vader te bezoeken, ook de Garde Lyon komt voorbij in de film en de gare de l’Est. In laatstgenoemd station vindt haar fotohokje-sessie plaats.

Notre-Dame de Paris

Toen Amélie nog kind was, nam haar moeder haar vaak mee naar de Notre-Dame om een kaarsje aan te steken en te bidden voor een broertje. Dat loopt iets anders af maar dat moet je maar zelf in de film kijken!

Meer Amélie filmlocaties

Niet alle filmlocaties uit Le fabuleux destin d’Amélie Poulain liggen in Parijs. Enkele van de scènes uit haar kindertijd zijn gefilmd in Eaubonne, een klein stadje in de Val-d’Oise. Er zijn natuurlijk ook genoeg scènes die in een studio zijn opgenomen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de MMC studios in Keulen, in Duitsland.

En verder zie je ook best wat straten in Parijs die ik niet allemaal apart genoemd heb, onder meer de rue des Saules, rue des Trois Frères (Amélie’s huis), rue Saint-Vincent en rue Lepic, en de kermis ‘Foire du Trône’.

Kijken of niet kijken?

Ja, ja, wel kijken! Jean-Pierre Jeunet‘s Amélie is zo heerlijk nostalgisch, een reis door een Parijs uit vervlogen tijden. De film is een modern sprookje, een zoete poëtische film die anders is dan anders.

De kleuren zijn prachtig evenals de boodschap van de film: je kunt met iets kleins zoveel betekenen in het leven van een vriend, kennis of complete onbekende. Het gaat over eenzaamheid, over hoe mensen aan hun lot overgelaten worden in onze individualistische maatschappij en over alle prachtige kleine dingen waar we te vaak aan voorbijgaan.

Twintig jaar later zal Le fabuleux destin d’Amélie Poulain je opnieuw betoveren, evenals de geweldige muziek van Yann Tiersen. Mocht je een keertje de kans krijgen om de film op groot scherm te kijken, zeker doen, maar op je eigen tv scherm is het ook heerlijk genieten. Ik heb hem laatst WEER gekeken en deze film verveelt gewoon niet. Elke keer zie je weer wat nieuws!

Tip: wanneer je graag Parijs bezoekt, dan kun je mijn artikel over films die opgenomen zijn in Parijs ook eens doornemen.

Srsck-score: ★★★★★

Frankrijk, 2001. Romantische komedie van Jean-Pierre Jeunet met Audrey Tautou, Matthieu Kassovitz, Yolande Moreau en Jamel Debbouze.

Heb jij Le fabuleux destin d’Amélie Poulain al eens gekeken? En heb je de Amélie filmlocaties eens bezocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »