Alice Darling film
|

Alice, Darling over psychische mishandeling | in de bios

Vanaf volgende week draait de film Alice, Darling met Anna Kendrick in de bioscoop. Op het eerste gezicht lijken Alice en haar vriend Simon een liefdevolle en probleemloze relatie te hebben. Ze zijn beiden succesvol, zelfverzekerd en hebben het goed voor elkaar. Al snel wordt duidelijk dat dit schijn is. Alice wordt psychisch mishandeld door Simon. Ze voelt zich verloren en weet zich maar niet uit de giftige situatie te bevrijden. Niet alleen neemt ze haar twee hechte vriendinnen niet in vertrouwen waardoor ze er alleen voor staat, maar ze heeft ook moeite om zelf te accepteren wat er aan de hand is. Ze zit eigenlijk compleet vast.

Een menselijke film

Alice, Darling is een subtiele en menselijke film waarin op eerbiedige en genuanceerde wijze aandacht wordt gevraagd voor psychische mishandeling. Psychische mishandeling is ook mishandeling en het kan diepe wonden achterlaten. Het kan een mens breken en mag niet gebagatelliseerd worden. Er zijn niet veel films over psychische mishandeling en de films die daar wel over gaan laten zich over het algemeen meesleuren in actie en sensatie. Bij deze film is daar bewust niet voor gekozen. De regie is in handen van Mary Nighy, het scenario is geschreven door Alanna Francis. De vrouwelijke hand is goed merkbaar in dit geval en de nadruk ligt op de emoties.

De film Alice, Darling laat zien hoe zo’n situatie uit de hand kan lopen en verwoestend kan zijn. Ik denk/hoop dat vrouwen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, bij het zien van de film beseffen dat ze niet in deze situatie hoeven te blijven en dat psychische mishandeling niet normaal is. Hopelijk vragen ze hulp, want je kunt het niet altijd alleen. Dat is ook in Alice, Darling het geval.

Vriendschap

In de film krijgt Alice hulp van haar twee vriendinnen om haar leven weer in perspectief te plaatsen en minder afhankelijk te worden van Simon. De vriendschap van de drie vrouwen wordt op de proef gesteld maar ze zijn er voor elkaar, ondanks alles. Bij psychische mishandeling zorgt degene die het controle heeft dat het slachtoffer steeds verder geïsoleerd raakt. Vriendschappen en/of familiebanden worden dikwijls verbroken. Dat gaat in kleine stappen, heel subtiel en ongemerkt. De verstoorde machtsverhoudingen en de toenemende onzekerheid en afhankelijkheid van de slachtoffer komen ook in Alice, Darling aan bod.

Er is zeker een goede chemie tussen de drie actrices (de vriendinnen worden gespeeld door Kaniehtiio Horn en Wunmi Mosaku) en Kendrick – die meestal niet per se indruk op me maakt als actrice – overtuigt als het slachtoffer dat zichzelf constant zelf saboteert omdat ze haar conflicterende gevoelens niet kan uiten.

Relevant

Ik vind het een belangrijk onderwerp en zeker relevant in deze tijd waar social media het effect van een façade alleen maar versterkt. Veel mensen hebben twee gezichten: het gezicht dat je ‘en public’ ziet, op socials, tijdens dat gezellig etentje met vrienden etc enerzijds, en het echte gezicht dat je alleen achter gesloten deuren ziet anderzijds.

Ik moest tijdens de film onder meer denken aan de moord van Gabby Petito vorig jaar. Zij en haar vriend waren zo’n typisch mooi droomkoppel op socials, tot hij haar vermoordde en daarna zelfmoord pleegde. Het is niet altijd wat het lijkt.

Srsck score ★★★

Canada/VS, 2022. Drama van Mary Nighy met Anna Kendrick, Kaniehtiio Horn, Wunmi Mosaku.

De film Alice, Darling is vanaf volgende week (28 maart) in de bioscoop te zien.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Claire schreef:

    Ik ben dol op Anna Kendrick! De film spreekt mij gezien het heftige verhaal, minder aan. Maar ik wil het desondanks heel graag zien.

  2. Linda schrijft 't op schreef:

    Mij spreekt de film erg aan, het is een zeer belangrijk onderwerp wat veel meer bespreekbaar moet worden. Een film is een goede eerste stap.

  3. Klinkt als een goede en belangrijke film! Ik heb langere tijd in een relatie gezeten waarin ik psychisch werd mishandeld, en dit is zo lastig uit te leggen aan omstanders die niet in soortgelijke situatie zitten. Dus dit is (ondanks de zwaarte van de film) top!

  4. Mirjam Hart schreef:

    Ik vind Anna Kendrick echt een toffe actrice! Zo knap dat ze zowel grappige als serieuze rollen heel goed doet. Deze gaat op mijn lijstje!

  5. Pff klinkt als een heftige film. Hou meer van feelgood romans. Het maakt mij wel nieuwsgierig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.