Ga naar de inhoud
Home » Adam Driver zet weer Italiaans accent op in de film Ferrari

Adam Driver zet weer Italiaans accent op in de film Ferrari

film Ferrari

De film Ferrari draait nu in de bios. Dit is zo’n film die je op groot doek moet zien, dus ik dook ‘s ochtends de bios in met een kopje koffie. Between you and me, het is een geweldige plek om rustig wakker te worden, zeker nu ze bij mijn bios relax seats hebben. Rugleuning naar achter, benen omhoog, ik helemaal happy. De focus van de film Ferrari ligt op een zware periode voor de Italiaanse autofabrikant Enzo Ferrari. Regisseur Michael Mann zet, zoals we van hem gewend zijn (Heat, Ali), een boeiende film neer. Het ziet er allemaal gelikt uit, en toch is het een film die je een week later weer vergeten bent.

Het verhaal

Er zijn twee verhaallijnen, namelijk de bijna-ondergang van Ferrari eind jaren 50 én de relatie tussen Enzo Ferrari met zijn vrouw Laura enerzijds en met zijn minnares Lina anderzijds. Enzo werd in 1898 in Modena geboren. Op zijn 21ste werd hij autocoureur. Nadat hij stopte met racen, richtte hij in 1947 de autofabriek op die later zo succesvol zou worden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de zomer van 1957 dreigt het bedrijf van ex-autocoureur failliet te gaan. Om dat te vermijden zal één van de coureurs van Ferrari de beruchte Mille Miglia moeten winnen.

Die race door Italië is zijn laatste hoop. Hij stelt zijn sterkste team samen en dan is het op hoop van zegen. Daarnaast is zijn vrouw Laura klaar met zijn buitenechtelijke avonturen en komt ze ook nog eens achter een groot geheim dat het einde van zijn huwelijk kan betekenen. Niet superhandig aangezien een groot deel van het bedrijf op naam van Laura staat.

Waargebeurd

De film is gebaseerd op het boek van Brock Yatesal: ‘Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine’. Veel is waargebeurd maar sommige stukken zijn erbij verzonnen of geromantiseerd. Zo heeft de vrouw van Enzo voor zover bekend nooit op hem geschoten. In de film wordt, op een gegeven moment best heftig ook, duidelijk hoe gevaarlijk het in die tijd was om autocoureur te zijn. Voor liefhebbers van autoraces is de film Ferrari sowieso de moeite waard want we zien hoe de auto’s er toen uitzagen en maken kennis met enkele iconische coureurs zoals Piero Taruffi.

Ik vond de twee verhaallijnen wel boeiend, ook al wordt er niet overal echt de diepte in gegaan. Dat vind ik niet heel erg bij dit soort films, maar wat ik wel miste was gevoel. Nergens raakt het of ontroert het echt.

Casting

En nu mijn grootste struikelblok…Waarom, maar echt waarom, is er voor Adam Driver gekozen als Enzo? Hadden we ons lesje niet geleerd nadat Adam Driver de rol van Maurizio Gucci vertolkte in House of Gucci? Ik ergerde me de hele film door aan het namaak Italiaans accent. Driver speelt overigens Enzo op 59-jarige leeftijd wat betekent dat hij elke dag zo’n 2 uur in de make up moest. De twee dames daarentegen waren wel overtuigend en kwamen natuurlijk over.

Penelope Cruz speelt echtgenote Laura. Ze heeft eerder Italiaanse vrouwen gespeeld, o.a. Donatella Versace in American Crime Story én ze heeft eerder ongelukkige maar pittige echtgenotes gespeeld. Dat zat dus helemaal goed. Shailene Woodley speelt minnares Lina en past heel goed in die rol. Ze straalt een bepaalde puurheid en rust uit. Ik was positief verrast. Maar ja, Adam dus…

Srsck score ★★★

VS, 2023. Biografie/Drama van Michael Mann met Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Jack O’Connell, Patrick Dempsey, Gabriel Leone en Sarah Gadon.

De film Ferrari is nu te zien in de bioscoop

6 reacties op “Adam Driver zet weer Italiaans accent op in de film Ferrari”

  1. Het accent zal voor mij niet zo’n struikelblok zijn, maar je hebt me wel gelijk herinnerd aan een film die ik graag wilde zien haha. Alleen naar de bioscoop is al top, maar in de ochtend is helemaal een goed idee. Ik zal eens kijken wat de eerste tijden zijn in de bioscoop in de buurt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »