Ga naar de inhoud
Home » Documentaire Aznavour: Le Regard de Charles

Documentaire Aznavour: Le Regard de Charles

Aznavour le regard

“Ik heb het gemaakt en ik ben er trots op”, zegt Charles Aznavour in de intieme documentaire Aznavour: Le Regard de Charles. En dat mag hij zeker zijn. De iconische Frans-Armeense zanger en acteur heeft er hard voor gewerkt. Aznavour wordt vaak geroemd als chansonnier, maar hij speelde ook in zo’n 60 films. Wat we niet wisten is dat hij ook zelf filmde. Kort voor zijn dood op 1 oktober 2018, liet Charles Aznavour de filmmaker Marc di Domenico zijn films zien. Meer dan 40 uur aan filmmateriaal lag er opgeslagen in een ‘geheime’ kamer van zijn woning in Mouriès in de Bouches-du-Rhône. Marc di Domenico maakte er een prachtig documentaire van. Aznavour: Le Regard de Charles.

Bedankt Édith Piaf

In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Édith Piaf. Tot 1982 nam bij die camera mee tijdens zijn reizen, filmopnames en optredens. Hij schoot rollen en rollen vol. In Aznavour: Le Regard de Charles spreekt acteur Romain Duris stukken van interviews in, passages uit persoonlijke dagboeken en andere notities van de zanger. De documentaire kijkt dan ook weg als een persoonlijke dagboek.

Ik vond het enorm mooi en ontroerend om het leven door de ogen van Aznavour te bekijken. De gebruikte teksten zijn nergens oppervlakkig, dit is de man achter de liedjes. Natuurlijk worden de eigen beelden ook vergezeld door zijn liedjes, onder meer La Bohème en Emmenez-moi, en doorspekt door scènes uit zijn films.

Documentaire charles aznavour

De goede en slechte tijden

Sowieso zijn de vintage beelden erg bijzonder om naar te kijken, het dagelijkse leven tussen de jaren 40 en 80, de steden, de kleding. Je wordt getransporteerd naar het verleden met alle geuren en kleuren. We zien het mooie leven, betoverende vakantiebestemmingen, Aznavour’s vrienden (niet de meest onbekende namen), zijn liefdes (drie huwelijken, 5 kids, ontelbare relaties) maar hij schroomt ook niet om de mindere tijden op beeld te zetten.

Omdat hij graag naar verre bestemmingen reist, zijn sommige stukken net een reisreportage en dat vind ik altijd genieten. Verder wordt er redelijk geborduurd op het ‘bekeken worden’ (als entertainer) en het ‘bekijken’ middels zijn camera. Het is mooi om te zien hoe hij dacht, wat hij geloofde, zijn zwakke plekken. De documentaire over Charles Aznavour biedt een authentiek kijkje achter de schermen.

le regard de charles

Wie was Charles Aznavour

De ouders van Charles Aznavour, geboren Chahnour Varinag Aznavourian, waren Armeens. Hij is zelf in Parijs geboren op 22 mei 1924. Hij is 40 jaar oud wanneer hij voor het eerst naar Armenië afreist. Daar zie je ook beelden van in de docu. Hij vertelt over de genocide in Armenië en de gevolgen daarvan voor zijn ouders en voorouders, indirect ook voor hemzelf. Hij vertelt over de rol van het gezin in de Tweede Wereldoorlog. Zij waren betrokken bij het Franse verzet en hielpen Joden en andere mensen die in gevaar waren te verbergen.

In Parijs leeft het gezinnetje in armoede. Charles stopt al jong met school, hij is dan ongeveer 9 jaar oud. Entertainment zit hem in de genen. Zijn vader zingt, zijn moeder acteert. Hij zingt, danst en krijgt kleine rolletjes in films. Het is Édith Piaf die hem motiveert om het zingen door te zetten. Zij helpt hem bij zijn eerste stappen in zijn carrière als zanger.

Een lange carrière

Charles Aznavour heeft meer dan 1200 liedjes op zijn naam staan en hij zong in meerdere talen. Hij heeft samengewerkt met de grootste namen uit die tijd: met Édith Piaf natuurlijk maar ook met Liza Minelli, Elton John, Tom Jones, Bob Dylan, Frank Sinatra en nog veel meer. Hij heeft een superlange carrière gehad want hij begon heel jong en werkte door tot aan zijn dood.

De kleine man – hij was 1.60 en maakte daar regelmatig grappen over – was een grote man. Via de documentaire over Charles Aznavour zijn we daar getuige van.

Algemene info: Frankrijk, 2019. Documentaire van Marc di Domenico én Charles Aznavour. Stem: Romain Duris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »