Ga naar de inhoud
Home » Basisgereedschap | Wat zou Thor zijn zonder zijn hamer

Basisgereedschap | Wat zou Thor zijn zonder zijn hamer

Thor met hamer

Afgelopen maart verhuisden we naar een woning met veel potentie maar wel eentje waar er enorm veel moet gebeuren. Elke paar dagen zakt de moed me in de schoenen want in mijn hoofd zie ik het allemaal voor me maar in de praktijk wil het maar niet opschieten. Ik heb twee linkerhanden en vrijwel geen gereedschap in huis. Om bij elke lamp die er opgehangen moet worden vrienden te laten opdraven vind ik niet kunnen. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik YouTube uit gaan pluizen op zoek naar eenvoudige klussen die ik zelf totaal niet simpel vind. Dingen als ‘hoe hang ik een gordijnrail op’. Je bent nooit te oud om te leren zullen we maar zeggen. Stap 2 is om nu een gereedschapskist samen te stellen met basis gereedschap.

Basisgereedschap musthaves

Wanneer je vaker moet of wilt klussen, dan is het praktisch om een basis uitrusting in huis te hebben. Het is leuk om zo’n YouTube filmpje te bekijken maar wanneer je vervolgens geen boor in huis hebt, dan schiet het nog niet op.

Hamer

Een hamer is onmisbaar. Ik ben de trotste bezitter van niet één maar wel drie hamers. Je hebt meerdere soorten hamers, een klauwhamer is sowieso handig om te hebben. Daar kom je al een heel end mee.

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn altijd handig om in huis te hebben, maar let ook op de kwaliteit. Mijn schroevendraaiers zijn bijvoorbeeld echt waardeloos. Ik heb ooit in een cadeauwinkel een pastelkleurig setje gekocht waar je weinig mee kunt en waar de handgreep van loslaat.

Naast handschroevendraaiers kun je ook kiezen voor elektrische accuschroevendraaiers met losse opzetstukjes. Ik heb er onlangs een aangeschaft en daar ben ik enorm blij mee. Het was niet duur en heeft me nu al heel wat energie en frustratie bespaard.

Een accuschroefboormachine

Deze staat bovenaan mijn wenslijst want man, man, man, wat mis ik een accuschroefboormachine sinds ik verhuisd ben. En om het elke keer te lenen of zoals een vriend adviseerde te huren vind ik erg omslachtig. Dit is gereedschap waar je veel aan hebt en dat lang meegaat. Kies voor een licht en compact model.

Wat nog meer?

Ook handig om in je basisgereedschapskist te hebben: een rolmaat, een waterpas, een afbreekmes, een inbussleutel set en veel verschillende maten en uitvoeringen schroeven en spijkers. Je zou er ook nog een simpele tang bij kunnen halen, toch altijd praktisch om te hebben. Met dit basisgereedschap kom je een heel end. Je kunt een heel set gereedschap bij mastertools.nl kopen bijvoorbeeld, waardoor je meteen alle essentials in huis hebt. Of je koopt je gereedschap los en je breidt langzaam gereedschapskist uit.

Met gereedschap geldt in mijn ervaring wel goedkoop is duurkoop. Ik heb al meerdere malen de fout begaan. Ik koop nu qua gereedschap alleen nog goede kwaliteit. Dat gaat dan jaren en jaren mee.

basisgereedschap aanschaffen

Gereedschap in films

Ik zou Frédérique niet zijn als mijn gedachten tijdens het klussen niet afdwaalden naar films waarbij gereedschap een rol speelt. En dat zijn er toch meer dan je in eerste instantie zou denken. Stel jij je Thor eens voor zonder hamer. Dat zou toch best problematisch zijn. Ook Ramona in Scott Pilgrim vs. the World zwaait met een (enorme) hamer. Tim Burton‘s Beetlejuice gaat niet voor 1 maar voor 2 hamers. En wie kent Angus MacGyver nog? In de jaren 80 en 90 loste de beste man elk probleem op met wat creativiteit, ducttape, een paperclip en gereedschap.

Gereedschap doet het ook goed in horrorfilms, van de hamer in Misery tot de kettingzaag in Texas Chainsaw Massacre II en de bijl in The Shining. In films over verhuizingen en huizen die opgeknapt moeten worden, wordt vaak gereedschap tevoorschijn gehaald. Denk aan een film als The Money Pit. En natuurlijk is gereedschap ook alom aanwezig in heist films, zoals The Score of een serie als La Casa de Papel, er is tenslotte nog best wat gereedschap nodig om al die enorme kluizen open te breken 🙂

Klus jij zelf in huis of laat je het doen?

2 reacties op “Basisgereedschap | Wat zou Thor zijn zonder zijn hamer”

  1. Volgens mij hebben wij alle basics in huis (+ nog ander gereedschap). Ik ben zelf vrij handig (al zeg ik het zelf) en anders schakel ik de hulp in van mijn vader (elektromonteur), maar ik probeer het vrijwel altijd eerst zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »